Wetenschapsmuseum voor jong en oud

wetenschapsmuseum Pavilhão do Conhecimento in LissabonGa je naar Lissabon? Bezoek het wetenschapsmuseum Pavilhão do Conhecimento met je kinderen! Je kunt hier o.a. fietsen in de lucht, liggen op een spijkerbed, zien hoe een tornado ontstaat en een harp bespelen zonder snaren. Verrassende experimenten en proefjes die echt leuk zijn voor iedereen.

Twintig wetenschapscentra (Centros Ciência Viva)

Portugal heeft, door het hele land, twintig wetenschapscentra waar het publiek op een interactieve manier kennis kan maken met wetenschap en techniek.

Paviljoen van de kennis (Pavilhão do Conhecimento)

Portugal’s grootste wetenschapsmuseum staat in Lissabon op het uitgestrekte terrein van Parque das Nações. Misschien ben jij naar Expo ’98 geweest? Dit gebouw was toen onderdeel van die wereldtentoonstelling.

wetenschapsmuseum Pavilhão do Conhecimento Lissabon

In 1999 is hier het wetenschapsmuseum gevestigd en je kunt er met gemak een hele dag doorbrengen. Buiten het gebouw lunchen is geen probleem, je entreebewijs blijft de hele dag geldig.

Wat kun je verwachten? Harp met laserstralen

Bekijk een harp zonder snaren die toch geluid geeft als je doet alsof je de snaren raakt. Deze harp heeft laserstralen in plaats van gewone snaren. Als je een laserstraal “raakt”, hoor je een bepaalde toon.

Op deze video komt na 0.12 seconden de harp in beeld. Het zijn echte harpgeluiden die elektronisch zijn opgeslagen.

Een toon is trouwens pas écht te horen als je de denkbeeldige snaar loslaat omdat de sensor dan de laserstraal weer opmerkt.

Liggen op een spijkerbed

Ook leuk is een spijkerbed met 2.335 spijkers. Nee, ik heb ze niet nageteld. 🙂 Als je gaat liggen kun je zelf, door middel van een hendel, in één keer alle spijkers omhoog doen. Het klinkt eng maar je zult zien dat het geen pijn doet omdat je gewicht verdeeld wordt over alle spijkers.

Tornadowetenschapsmuseum Lissabon Pavilhão do Conhecimento

Een ventilator zuigt de lucht omhoog om de opstijgende lucht van een echte tornado na te bootsen.

Op de foto zie je vier verticale buizen met gaatjes waar lucht uitkomt. Hierdoor gaat de opstijgende luchtstroom in een draaiende spiraalbeweging omhoog.

Toevoeging van hele kleine waterdruppeltjes maakt de luchtverplaatsing zichtbaar. Heel bijzonder!

Wand met pinnen, kleefmuur en astronautenpak

wetenschapsmuseum Pavilhão do Conhecimento LisboaDeze wand met duizenden pinnen is één van de allerleukste onderdelen van het museum. Kijk wel goed of er niemand aan de andere kant staat voordat je je tegen de wand aandrukt!

Er is ook een muur met klittenband waar de kleinere kinderen met een klittenbandpak tegenaan kunnen springen om gezellig bungelend te blijven plakken.

In een speciaal astronautenpak kunnen kinderen ervaren hoe het is om op de maan te lopen (of eigenlijk te springen). Maak ook een ritje met de vliegende fiets!

Wetenschapsmuseum heeft 3 permanente tentoonstellingen

Er zijn 3 zalen met permanente tentoonstellingen: één voor (met name) volwassenen, één voor 3 tot 6 jarigen en één voor volwassenen én kinderen.

Pavilhão do Conhecimento Lissabon wetenschapsmuseum

De experimenten in deze ruimte zijn onderverdeeld in 5 groepen:

  • licht
  • visuele waarneming
  • perceptie
  • golven
  • complexe systemen (zoals de tornado)

Pavilhão do Conhecimento Lisboa wetenschapsmuseum

Hier kunnen de allerkleinsten vanaf 3 tot 6 jaar terecht. Er wordt een huis gebouwd met behulp van bouwsteigers, een kraanmachine en bakstenen van schuimrubber.

Pavilhão do Conhecimento wetenschapsmuseum Lissabon

Zien, doen en leren! Allerlei experimenten en proefjes voor volwassenen én kinderen.

Meer infowetenschapsmuseum in Lissabon

Bekijk hier meer informatie over het wetenschapsmuseum Pavilhão do Conhecimento in Lissabon.

Foto’s: eigen werk

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2013. Created by Meks. Powered by WordPress.