Welk openbaar vervoer kies je in Porto?

kabelbaan openbaar vervoer PortoHet openbaar vervoer in Porto biedt vele mogelijkheden! Vlieg je naar Porto en wil je de stad leren kennen door gebruik te maken van ´t openbaar vervoer? Kies voor ´n ritje met een antieke tram, neem de metro, kabelbaan of huur een Tuk Tuk. Reserveer 23 + 24 juni voor Porto´s grootste feest en portwijn regatta.

Hoe verplaats je je in Porto?

Naast bus en taxi zijn er nog andere handige en leuke vervoersmogelijkheden in Porto waar je misschien niet direct aan denkt maar die je wel een goed beeld kunnen geven van de stad. Ook handig ter voorbereiding: bekijk de stad vanuit de lucht.

  • antieke tram
  • kabelbaan (Porto/V.N. de Gaia)
  • metro
  • Tuk Tuk

Openbaar vervoer in Porto: welke antieke trams?

Porto´s eerste tramlijn is in 1895 in gebruik genomen en tot begin jaren zestig was de tram het belangrijkste vervoermiddel in de stad. Tegenwoordig rijden er gerestaureerde trams uit de jaren twintig, dertig en veertig.

tram openbaar vervoer Porto

Je kunt drie verschillende ritjes maken.

  • Lijn 1 – Infante/Passeio Alegre (langs de Douro)
  • Lijn 18 – Massarelos/Carmo
  • Lijn 22 – Batalha/Carmo (historische route)

Tramlijn 1 is een absolute aanrader vanwege het schitterende uitzicht over de rivier en lijn 22 vanwege de mooie historische route. De trams rijden ieder half uur.

Voor meer info: Porto Tram City Tour. Open ook het pdf-bestandje (hier even 1x extra doorklikken) voor alle info, ook over de tramroutes!

Tip: Een enkel ritje is € 3,00. Zou je alle drie de routes wel willen proberen? Koop dan een kaartje voor 2 dagen, prijs volwassen is € 10,00 en prijs kinderen (4-12 jr.) is € 5,00. Vertrektijden tref je bij de haltes.

Openbaar vervoer in Porto: welke kabelbanen?

Aan de overkant van de Douro is er een kabelbaan in V.N. Gaia. Zelf ben ik fan van de steile kabelbaan Guindais in Porto die je op de foto ziet. Deze loopt van het hooggelegen ‘Batalha’ naar het laaggelegen ‘Ribeira’ aan de Douro rivier. De kabelbaan is 281 meter lang en overbrugt een hoogteverschil van 61 meter.

kabelbaan openbaar vervoer Porto

Vanuit deze kabelbaan heb je een geweldig uitzicht over de Douro en de brug D. Luís. De rit is kort dus zorg dat je op tijd klaar staat met je fototoestel. Ga ook eens bij zonsondergang of juist als het al echt donker is. Alle stadslichtjes maken het dan nog mooier.

Een enkele reis duurt zo´n vier minuten, het kaartje van € 2,50 is ter plekke te koop. De moeite waard.

Meer informatie over kabelbaan Guindais.

Openbaar vervoer: hoe werkt de metro in Porto?

Wist je trouwens dat je vanaf luchthaven ‘Francisco Sá Carneiro’ direct verder kan reizen met de metro? Zowel Portugezen als toeristen maken dagelijks gebruik van dit uitgebreide netwerk van 6 metrolijnen en 81 metrostations. Kinderen jonger dan 4 jaar mogen gratis reizen.

Wil je vanaf het vliegveld met de metro naar het centrum van Porto?

Neem de paarse metrolijn (Lijn E). De reistijd naar metrostation Trindade (= centrum) is een half uur. Een enkele reis is € 1,95 (zone Z4). Je betaalt de eerste keer € 0,60 extra voor een Andante Azul (blauw kaartje). Dit is een herlaadbaar kaartje en te koop bij de automaten op het vliegveld en de metrostations.

In plaats van deze herlaadbare Andante Azul zou je ook kunnen kiezen voor de handige Andante Tour voor toeristen.

Andante Tour: een handig alles-in-1 reiskaartje voor toeristen

Met deze kaart kun je ongelimiteerd gebruik maken van het openbaar vervoer (metro, bus en trein) binnen het hele metropolitane gebied van Porto. Verkrijgbaar bij ´t informatiepunt voor toeristen op het vliegveld. De kaart is geldig gedurende 1 dag of 3 dagen.

  • 1 dag (24 uur na eerste validatie) = € 7,00
  • 3 dagen (72 uur na eerste validatie) = € 15,00

Conclusie

Wil je met behulp van het openbaar vervoer zoveel mogelijk van Porto zien?

De metro (paarse lijn E) brengt je in een half uur van het vliegveld naar het centrum van Porto. Bekijk het historische centrum ook eens vanuit een open Tuk Tuk of maak een ritje langs de Douro in een antieke tram. Zowel de TukTuk als de antieke tram (eléctrico) rijden meerdere routes. Ideale vervoersmogelijkheden om de stad te leren kennen!

Vergeet niet dat Porto hoogteverschillen kent. Het is heel fijn als je, aan het einde van de dag, niet zelf hoeft te klimmen! De kabelbaan Guindais helpt je omhoog (of omlaag) en biedt je ook nog eens een heel mooi uitzicht over de Douro. Voorkom blaren en kies voor het openbaar vervoer in Porto!

Foto tram: Jorge Martins /olhares.com – Foto kabelbaan: Daniel Ferreira /olhares.com

P.S. Denk je dat je volgers op social media dit ook leuk vinden? Deel het! Bedankt 🙂

 

31 Reacties

Plaats een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2013. Created by Meks. Powered by WordPress.