Vuurvliegjes laten duizenden lichtjes zien

vuurvliegjes in Biologisch Park PortugalHeb je weleens het lichtje van een vuurvliegje gezien? In de buurt van Porto kun je, met een beetje geluk, wel duizenden vuurvliegjes tegelijkertijd zien. Een zee van knipperende lichtjes in de donkere nacht. Wanneer en waarom? Lees over mijn 2e deelname aan de jaarlijkse avondrondleidingen in het Biologisch Park.

Waar en wanneer is dit te zien?

In de maand juni worden er meerdere, en jaarlijks terugkerende, avondrondleidingen georganiseerd door het Biologisch Park in Vila Nova de Gaia.

Kerstbomen met lichtjes

Het is heel bijzonder om, met gids, door dat grote en donkere park te lopen en overal die lichtjes waar te nemen. Het doet denken aan fonkelende kerstbomen of eigenlijk aan een kerstbos vol lichtjes. šŸ™‚

  • vuurvliegjes in Biologisch Park Gaia Portugal
  • vuurvliegjes in Portugal
  • vuurvliegjes produceren licht
  • vuurvliegjes laten lichtje schijnen

Dit jaar heb ik voor de tweede keer deelgenomen aan deze speciale rondleiding in het donker (Noites dos Pirilampos). Aanvang: 21:30 uur.

Hoe verloopt deze zomerse avondwandeling?

Voorafgaand aan de rondleiding is er een korte presentatie over de vuurvlieg in het auditorium van het park. Vervolgens lopen de deelnemers in kleine groepjes door het park om alles met eigen ogen te kunnen zien. Iedereen schuifelt achter elkaar aan en het duurt even voordat je ogen gewend zijn aan het donker. De knipperende lichtjes van de vuurvliegjes geven een mysterieuze sfeer aan de wandeling.

Om die insecten niet in de weg te zitten, zijn zaklampen verboden. Het wandelpad is goed begaanbaar. Ik heb hier zowel jonge kinderen als oudere mensen zien lopen. Het is prima te doen.

Ruim 2000 soorten vuurvliegjes

Wereldwijd blijken er meer dan 2000 verschillende soorten vuurvliegjes te bestaan. In Portugal zijn er 9 soorten geregistreerd en het gaat hierbij om vliegende mannetjes en niet-vliegende vrouwtjes.

Hoe ontstaan die lichtjes?

Het lichtje van een vuurvlieg ontstaat door een biochemische reactie in het achterlijfje.

Levenscyclus van vuurvliegjes

Bekijk hier de vier stadia van een vrij korte levenscyclus:

  • eitje (3 weken)
  • larve (1-2 jaar)
  • pop (enkele weken)
  • volwassen (3 weken)

vuurvliegjes eten als larve grote slakkenTijdens de rondleiding vertelde de gids dat die kleine larven jagen op slakken, naaktslakken en wormen. Om de (veel grotere) slakken aan te kunnen, gaat zo’n larve doelgericht te werk en injecteert een verlammend stofje (foto).

Welke functie hebben de lichtjes?

Het volwassen vuurvliegje leeft maar drie weken en heeft als enige doel: voortplanting. Tijdens deze weken in juni gebruikt het (vliegende) mannetje zijn mooie knipperlichtje om te communiceren en een geschikt vrouwtje te vinden. De niet-vliegende vrouwtjes hebben geen vleugeltjes, zijn zeldzamer en bevinden zich in struiken of op de grond.

Meer informatie

Zou je ook willen deelnemen aan deze jaarlijkse wandelingen in juni? Ruim dertien jaar geleden vonden deze rondleidingen voor het eerst plaats. Inmiddels zijn het bekende en gewilde events en gaan mensen vaak meerdere jaren achter elkaar.

Reserveren kan per email maar je moet er dus wel op tijd bij zijn. Ik raad je aan om in maart/april te kijken op de site van het biologisch park in Gaia.

Foto’s: Biologisch Park – Vila Nova de Gaia

Bron: Pirilampos de Portugal (ISBN-978-989-98330-9-8)

2 Reacties

Plaats een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright Ā© 2013. Created by Meks. Powered by WordPress.