Vilten hoeden hebben wereldwijd succes

vilten hoed uit PortugalFabriek Fepsa in S. J. da Madeira behoort tot de wereldleiders in de productie van hoogwaardig vilt voor hoeden. De vilten hoeden zijn terug te vinden op de hoofden van Johnny Depp, Robert De Niro en Vladimir Putin. Hoe worden die hoeden eigenlijk gemaakt? Ontdek het zelf en schrijf je in voor een rondleiding.

Ook Chanel, Yves Saint Laurent en Giorgio Armani zijn afnemers van dit product. Benieuwd hoe dit vilt tot stand komt? Breng een bezoekje aan de fabriek van Fepsa.

Industrieel toerisme in São João da Madeira

São João da Madeira is een industriële stad in Portugal. Van oudsher worden hier schoenen en hoeden gemaakt. Ook andere producten zoals kleurpotloden komen hier de fabriek uitrollen.

Verschillende fabrieken maken deel uit van het industrieel erfgoed en hebben hun gebouwen opengesteld voor publiek.

Hoe worden hoeden, potloden of schoenen eigenlijk gemaakt?

Geïnteresseerd in een rondleiding in één van deze fabrieken? Bekijk de informatie van alle ondernemingen. Op deze site zie je ook een link naar het informatiecentrum (welcome center) om toeristen op weg te helpen.

vilten hoeden S. J. da Madeira

Fabriek Fepsa

In de vorige eeuw waren er twintig hoedenfabrieken in São João da Madeira. Fepsa, opgericht in 1969, is de enige fabriek die nog bestaat en onvermoeibaar blijft doorgroeien. Het bedrijf fabriceert en exporteert vilt voor hoeden.

De export steeg door de Amerikaanse TV-serie Dallas. De bekende witte hoeden van J.R. Ewing werden gemaakt met vilt uit Portugal.

Tegenwoordig wordt meer dan 98% van de hele productie geëxporteerd. Fepsa is verantwoordelijk voor 1/3 van de wereldproductie van vilt voor hoeden.

Vilten hoeden gaan de wereld over

Ricardo Figueiredo, directeur van Fepsa, vertelt in een Portugees Tv-programma over een speciale bestelling van George W. Bush in de tijd dat hij president was.

Verder houden zijn klanten hem op de hoogte van alle nieuwtjes en weet hij dat ook Robert de Niro, Nicolas Cage en Vladimir Putin hoeden hebben van het vilt van Fepsa.

Ken je de films van Indiana Jones? De vilten hoeden van Harrison Ford zijn ook gemaakt met vilt uit Portugal. Het schijnt dat er per film ruim 50 hoeden nodig waren! Staat Harrison na iedere val weer op met een schone, ongekreukte en nieuwe hoed?

Heb je Public Enemies (2009) gezien met Johnny Depp? Zijn donkerrode, bijna zwarte, vilten gangsterhoed is speciaal voor deze film gemaakt.

Overige kopersfabriek vilten hoeden

  • orthodoxe joden;
  • cowboys;
  • medewerkers van Londense metro;
  • luchtmacht Nieuw-Zeeland;
  • luchtvaartmaatschappij Qatar.

Rondleiding in fabriek Fepsa

Lijkt het je leuk om deze fabriek te bezichtigen? Even contact opnemen met Fepsa.

Uniek hoedenmuseum

Een hoedenmuseum is gevestigd in een oude hoedenfabriek.

Conclusie

Fabriek Fepsa in São João da Madeira behoort tot de wereldleiders in de productie van vilt voor hoeden. Deze hoeden gaan de hele wereld over. Bezoek de fabriek en bekijk hoe het productieproces in z’n werk gaat.

Draag jij weleens een hoed?

Foto’s: Fepsa/São João da Madeira

2 Reacties

Plaats een reactie
  • Wij zijn net terug uit Portugal. Geweldige vakantie gehad! Porto was onze eerste stad die wij bezochten. Zijn daar op een straatfeest terechtgekomen (St. Jan viering beschermheilige van Porto) en hebben de burgemeester van Porto ontmoet. Hebben een basilicum plantje en een biertje aangeboden gekregen. Daarna met een huurauto het land bezocht. Geweldige vakantie gehad. In Coimbra een prachtige zwarte vilten hoed gekocht. Kortom helemaal top! Groet van Herman\Mirjam – Arnhem

    • Bedankt voor jullie reactie en wat leuk dat jullie vakantie zo goed bevallen is! Genoeg te zien en te doen in Portugal: kom nog een keertje terug! Groetjes van Escrita

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2013. Created by Meks. Powered by WordPress.