Vermakelijk feest São João in Porto

São João feest in PortoHet feest São João is een razend populair en jaarlijks terugkerend feest op 23-24 juni. Waarom je een plastic speelgoedhamer en stinkende winterprei mee moet nemen, lees je hier. Maak ook gebruik van het handige openbaar vervoer in Porto. Lees alles over de leukste tradities.

Het São João feest is één van de grootste en leukste feesten van Europa en ook hooggewaardeerd door de toeristen die er ieder jaar weer massaal op afkomen. Nog nooit in Porto geweest? Op 24 juni is er een portwijn regatta op de Douro.

De tradities van het São João feest:

 • gegrilde sardientjes eten op straat;
 • honderden papieren warmeluchtballonnen in de lucht;
 • elkaar met plastic speelgoedhamertjes op het hoofd slaan;
 • elkaar lastigvallen met lange stengels stinkende winterprei;
 • openluchtconcerten;
 • schitterend vuurwerkspektakel boven de Douro rivier.

leuk feest S. João in Porto

Gegrilde sardientjes en paprika’s

De hele stad ruikt heerlijk naar gegrilde sardientjes en paprika’s (“as sardinhadas”) omdat dat is wat je eet op 23 juni in Porto.

Ter voorbereiding worden er enorme hoeveelheden paprika’s en sardines ingekocht (rijen in de supermarkt en op de vismarkt) om op de avond zelf buiten te grillen en te eten met aardappeltjes, maisbrood (“broa”) en een lekker wijntje. Mensen komen samen en het is gezellig.

Honderden warmeluchtballonnen in de lucht

Zodra het donker begint te worden, zie je vele honderden warmeluchtballonnen de lucht ingaan. Deze speciale ballon is van papier en heeft onderaan een brander. De aangestoken brander verwarmt de lucht in de ballon waardoor deze stijgt. De hele constructie is ultralicht en vliegt hoog en ver. Al die ballonnen in de lucht is absoluut een schitterend gezicht!

Elkaar met plastic hamertjes op het hoofd slaan?

São João feest in PortoVervolgens trekt iedereen naar het oude centrum van Porto om elkaar met gekleurde plastic hamertjes op het hoofd te slaan. Het werkt erg aanstekelijk zodat er één grote menigte ontstaat met lawaaierige hamertjes en wegduikende mensen.

Toeristen doen vrolijk mee en meppen er ook vriendelijk op los. Vooral kinderen en kalende mannen zijn wat vaker de pineut.

Hoe is die traditie ontstaan?

feest São João PortoManuel Boaventura, werkzaam in de plastic industrie van Porto, had in 1963 het plan opgevat om een nieuw stuk speelgoed te maken. Geïnspireerd door een peper-en-zoutstelletje, maakte hij een plastic speelgoedhamer mét geluid.

In datzelfde jaar vroegen studenten hem om een lawaaierig stuk speelgoed voor de viering van een jaarlijkse studentenfestiviteit (Queima das Fitas).

Het bleek een groot succes en werd daarna ook massaal ingezet bij het São João feest.

Wat heeft de winterprei te maken met dit feest?

Ook grappig is de gewoonte om lange stengels met een bolletje bloeiende en stinkende winterprei (alho-porro) langs de aanwezige neuzen te laten wapperen. Traditioneel werd de alho-porro gezien als fallussymbool van de mannelijke vruchtbaarheid. Het symbool van vrouwelijk schaamhaar was de citroenmelisse (erva cidreira).

Vuurwerk (20 min.) boven de rivier en vanaf de brug

Middernacht is er een vuurwerkspektakel boven de Douro rivier. De oevers van (beide kanten van) de Douro stromen vol toeschouwers maar ook vanaf hoger gelegen punten heb je een prima overzicht.

Wat je te zien krijgt is een multimediashow met muziek. Heel mooi en de moeite waard. Vuurwerk wordt afgestoken vanaf het water vanuit verankerde, speciale boten en vanaf de Luís I brug.

Een andere manier om de nacht van São João te vieren is aan boord van één van de vele boten op de Douro.

Hoe is São João ontstaan?

Officieel is het een katholiek feest dat de geboorte van Johannes de Doper viert maar São João was in eerste instantie een heidens feest. Mensen vierden de vruchtbaarheid en de vreugde omtrent oogst en overvloed (bron: wikipedia).

Conclusie

Hou je van gegrilde sardientjes en Portugese wijn? Reserveer 23-24 juni voor São João; het jaarlijkse straatfeest in Porto. Vele toeristen zijn je al voor geweest. Met name de avond van São João op 23 juni, met de honderden warmeluchtballonnen, is een vermelding waard.

Rond middernacht is er een schitterend vuurwerkspektakel boven de Douro. Ga jij tijdens dit feest ook een hamertje kopen om net zo hard mee te meppen als de Portugezen?

 • Foto vuurwerk Douro: Sofia Pereira / Olhares.com
 • Foto hamertjes 1: José Rocha / Olhares.com
 • Foto hamertjes 2: Sérgio Oliveira / Olhares.com

7 Reacties

Plaats een reactie
 • Dit vind ik zo leuk!
  Ik kreeg de tip van Willie, waarbij ik op keramiekles zit. Portugal heeft mijn hart sinds 1977 gestolen en ik ben er al vaak geweest, dus is het heerlijk om de bekende prachtige plekjes op jouw site te zien en natuurlijk heel veel andere mooie en typisch Portugese dingen, zoals die grappige foto van die hamertjes. Ik ga lekker nog even verder kijken en lezen. Je schrijft erg boeiend en wat knap in elkaar gezet zo’n blog!
  Hartelijke groeten van Marianne Opentij en veel succes met je blog. (Zo heet dat toch?)

 • Hallo Escrita Grafo,

  Bedankt voor het leuke artikeltje over de festiviteiten ter ere van het feest Sao Joao in de maand juni in Porto. Wij behandelen in de Engelse les the place where I live, PORTO dus de achtergrondinformatie was erg interessant om te lezen. Portugal is mijn favoriete land, kom er regelmatig en hoop nog vaak je blog te lezen.

  Met vriendelijke groet, Rob Erftemeijer

  • Hallo Rob,

   Dankjewel voor je reactie!
   Als je regelmatig naar Portugal gaat, zou je dit feest echt eens mee moeten maken. Niet vergeten om een plastic hamertje mee te nemen! 🙂

   P.S. Heb je Facebook of Twitter? Dan is het volgen van mijn blog heel makkelijk!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2013. Created by Meks. Powered by WordPress.