Universiteit in Koninklijk Paleis

universiteit in CoimbraDe universiteit van Coimbra is één van de oudste universiteiten ter wereld (1290). In 2015 werd haar 725-jarig bestaan gevierd. Vroeger was hier ´n Koninklijk Paleis. Wat valt er te bezichtigen? Wat doen die vleermuizen in de bibliotheek? In een themapark voor kinderen zie je deze universiteit in het klein.

Oorspronkelijk was de universiteit geïnstalleerd in Lissabon. In 1544 is zij verhuisd naar de huidige locatie in Coimbra. Voorheen was dit een Koninklijk Paleis. Portugal´s eerste koning heeft hier gewoond en was hier aanwezig toen Portugal onafhankelijk werd in de 12e eeuw.

De hooggelegen universiteit kijkt uit over de stad Coimbra en de rivier Mondego. Sinds 2013 is de universiteit onderdeel van de UNESCO werelderfgoedlijst.

Belangrijkste bezienswaardigheden van universiteit

  • Bibliotheek Joanina
  • Sala dos Capelos
  • Capela de São Miguel
  • Toren

universiteit Coimbra toren

Bibliotheek Joanina

De 18e eeuwse bibliotheek lijkt door de (met bladgoud versierde) inrichting nog het meest op een kerk.

Deze bibliotheek is erkend als één van de meest spectaculaire Europese bibliotheken in barokstijl (bron). Het plafond is schitterend.

Ook zijn er vele gekleurde Chinese motieven op het houtwerk. Deze zijn gekozen vanwege de toenmalige belangstelling voor exotische culturen.

Vleermuizen in bibliotheek Joanina

Opmerkelijk zijn de vleermuizen die zich hier al eeuwenlang bezighouden met het vangen van insecten en daarmee een bijzondere bijdrage leveren aan het behoud van de boeken.

De rector legt uit dat er vroeger geen insecticiden waren en dat de vleermuizen nu, eeuwen later, hun werk nog steeds prima uitvoeren.

De kans dat je de vleermuizen ook echt te zien krijgt, is helaas vrij klein. 🙂

Sala dos Capelos

Leuk detail is dat deze zaal ooit een belangrijke rol heeft gespeeld bij het ontstaan van Portugal. Portugal´s eerste koning D. Afonso Henriques was aanwezig in deze zaal toen Portugal onafhankelijk werd in de 12e eeuw.

Tegenwoordig vinden hier de belangrijkste academische evenementen plaats, zoals de promotieceremonies (verdediging van proefschriften) van alle faculteiten.

Capela de São Miguel

Uit een Portugees filmpje blijkt dat deze kapel één van de oudste plaatsen is van de universiteit. Oorspronkelijk was ´t de kapel van de eerste koning D. Afonso Henriques.

Door de eeuwen heen is er frequent gerenoveerd maar het is altijd een koninklijke kapel gebleven. De huidige kapel is het resultaat van renovaties uit begin 16e eeuw.

Toen de universiteit werd gevestigd op de huidige locatie in Coimbra (16e eeuw), waren de voorwaarden dat de Portugese koning hier te allen tijden ondergebracht diende te worden en hij zich de kapel mocht toe-eigenen wanneer hij maar wilde.

De pijporgel in barokstijl met Chinese motieven stamt uit 1733 en is nog steeds in gebruik.

Toren van universiteit

Hét symbool van de universiteit van Coimbra is de 33 meter hoge toren. Deze toren is begin 18e eeuw gebouwd en recent gerenoveerd.

Beklim die 180 treden! Het uitzicht over Coimbra en de rivier Mondego is schitterend zoals je ook kunt zien in onderstaande video.

Video vanuit lucht

Verdere informatie

Bekijk verdere informatie over de universiteit van Coimbra.

Conclusie

In 2015 vierde de universiteit van Coimbra haar 725-jarig bestaan. Sinds 2013 maakt zij deel uit van de UNESCO werelderfgoedlijst.

Aanvankelijk was de universiteit gevestigd in Lissabon. In de 16e eeuw is zij definitief verhuisd naar huidige locatie in Coimbra. Oorspronkelijk was dit een Koninklijk Paleis. Absoluut een bezoekje waard!

Foto´s: eigen werk

P.S. Mocht je dit artikel leuk vinden, dan zou ik het ontzettend waarderen als je het wilt delen met je volgers op social media.

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2013. Created by Meks. Powered by WordPress.