Uitvinder kabeljauw recept krijgt eerbetoon

geboortehuis uitvinder kabeljauw receptKen je het Portugese gerecht Bacalhau à Gomes de Sá? Dit kabeljauw recept uit Porto is ooit bedacht door José Luís Gomes de Sá. Ter nagedachtenis aan hem en aan zijn kabeljauwgerecht, hangt er een bordje aan de voorgevel van het huis waar hij in 1851 is geboren. Hoe leuk is dit?

“Aqui nasceu José Luís Gomes de Sá, que inventou para o mundo o Bacalhau à Gomes de Sá, Glória da Culinária Portuguesa. Homenagem de seus admiradores de Portugal e do Brasil, 1988.”

eerbetoon uitvinder kabeljauw recept

Historische stadswijk Ribeira

Wie ooit al eens in Porto is geweest, kent vast ook de historische stadswijk Ribeirinha. Gelegen aan het water van de Douro rivier, heeft dit stadsdeel een rijke geschiedenis van handel in, en opslag van, kabeljauw.

Muur van de Kabeljauwschepen

Vroeger lagen de kabeljauwschepen aan de kade van Cais da Estiva. De, hier gelegen, muur werd en wordt ook wel “Muur van de Kabeljauwschepen” genoemd (Muro dos Bacalhoeiros) en in deze buurt is José Luís Gomes de Sá in 1851 geboren.

Later ging hij, net als zijn vader, de kabeljauwhandel in. Het verhaal gaat dat Gomes de Sá regelmatig heerlijke kabeljauwpasteitjes maakte (bolinhos de bacalhau).

Nieuw kabeljauwgerecht

Op een dag besloot hij om met dezelfde ingrediënten die hij normaal gebruikte voor de pasteitjes (kabeljauw, aardappelen, ui, peterselie, eieren en olijfolie) iets nieuws uit te proberen. Het bleek een succes te zijn.

Kabeljauw recept verkocht

Na verloop van tijd heeft José Luís Gomes de Sá zijn recept verkocht aan een vriend die werkzaam was als kok in het restaurant “Lisbonense” in Porto.

Eerbetoon in 1988geboortehuis in Porto van uitvinder kabeljauw recept

Het nieuwe kabeljauw recept werd steeds bekender, niet alleen in Portugal maar ook in Brazilië.

De consul van Brazilië, João Frank da Costa, heeft in 1988 opdracht gegeven om een herdenkingsbordje te bevestigen aan de voorgevel van het geboortehuis van Gomes de Sá (bron).

Het is het middelste huis op de foto (onderaan). Nu is er een Guest House gevestigd. Wie hier overnacht, heeft een heel mooi uitzicht over de Douro rivier, de Dom Luis brug en de porthuizen in Vila Nova de Gaia.

Het originele recept

In het originele recept van Gomes de Sá staat dat de kabeljauw eerst zo’n 1,5 tot 2 uur in warme melk moet liggen om de vis zacht te krijgen.

Inmiddels wordt dit gerecht op verschillende manieren gemaakt (met paprika, zonder paprika, met ei, zonder ei, met olijven, zonder olijven), maar ik vraag me af of er nog iemand is die de kabeljauw in warme melk laat liggen.

Benieuwd naar dit gerecht? Een recept van Bacalhau à Gomes de Sá volgt nog.

Je kunt vast beginnen met een ander Portugees gerecht: Arroz de Polvo. 🙂

Foto’s: eigen werk

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2013. Created by Meks. Powered by WordPress.