Deze tekeningen zijn gemaakt met balpen!

tekeningen met balpenDe tekeningen van Samuel Silva zijn hyperrealistische balpentekeningen. Elke balpentekening kost hem veel tijd (20 tot 500 uur). Het resultaat is schitterend! Lees hier meer over zijn, zichzelf aangeleerde, tekentechnieken met 8 BIC balpennen en zijn internationale succes.

 • tekeningen met balpen
 • tekeningen met balpen
 • tekeningen met balpen

Samuel Silva, geboren in Viana do Castelo in Portugal, is wereldwijd bekend vanwege zijn hyperrealistische tekeningen met 8 alledaagse BIC pennen.

“Many students around the world study my work, from primary school to university, which is a great honour for me, especially because unlike most people whose work is studied, I am still alive and 31 years old”.

Hij noemt zichzelf geen professioneel kunstenaar maar een geduldig hobbyist. Hij werkt als advocaat in Londen en tekent in zijn vrije tijd.

Heb jij zijn tekeningen al eens eerder gezien?

Alhoewel misschien niet iedereen zijn werk kent, is Samuel’s kunst niet onopgemerkt gebleven:

 • Zijn werk is besproken in Russische en Chinese tv-uitzendingen. Dit is te zien op YouTube-filmpjes.
 • Twee tekeningen maken deel uit van een CNN reportage over hyperrealistische kunstenaars.
 • Meerdere auteurs hebben toestemming gekregen om zijn werk te gebruiken voor boekcovers.
 • Hij heeft uitnodigingen ontvangen voor tv-interviews van BBC, RTP, SIC en TVI. De laatste 3 zijn Portugese zenders.
 • De kunstenaar krijgt honderden aanvragen maar kan, uit tijdgebrek, maar enkele opdrachten aannemen.

Hoe gaat Samuel Silva te werk?

 • Hij gebruikt slechts 8 simpele BIC pennen in de kleuren: geel, oranje, magenta (=roodpaars), lichtgroen, lichtblauw, blauw, roze, paars en hiernaast nog een klassieke zwarte BIC pen.
 • Het wit in zijn tekeningen is het witte papier. Samuel zegt hierover dat hij “eromheen tekent en dat dit wel enige planning vereist”.
 • Soms maakt hij eerst een schets (met behulp van een raster) en kleurt het daarna in.
 • Soms begint hij gelijk te tekenen zonder dat er een schets aan voorafgaat.
 • Zodra een BIC pen het papier raakt, droogt de inkt en kan niets worden gewist. Samuel tekent door gekruiste laagjes aan te brengen van verschillende kleuren. Zo wekt hij de illusie dat kleuren gemengd worden evenals de illusie dat hij kleuren gebruikt die hij in het echt niet heeft. De kleur bruin krijgt hij door oranje, groen en zwart in gekruiste laagjes aan te brengen. Dit voegt ook diepte toe aan zijn tekeningen.
 • Hij wil niets weten van digitaal retoucheren. Zijn ultieme uitdaging is om de traditionele technieken steeds beter te beheersen. Hij tekent in de eerste plaats voor zichzelf en blijft streven naar verbetering.

Tot slot

Samuel maakt ook kunst met krijt, potlood, kleurpotlood, pastel, olieverf en acryl. Wel is de alledaagse BIC pen een grotere uitdaging omdat de moeilijkheidsgraad hoger ligt. Volgens hem worden de mogelijkheden van de BIC pennen onderschat.

tekeningen met balpenZijn favoriete schilderij is het Meisje met de Parel van Vermeer. Heb je de film gezien met actrice Scarlett Johansson als Griet? Het heeft Samuel ongeveer 45 uur gekost om deze balpentekening te maken van Scarlett in de rol van Griet.

Conclusie

De Portugese kunstenaar Samuel Silva maakt zijn hyperrealistische tekeningen met 8 BIC balpennen in 20 tot 500 uur. Bekijk zijn werk. Hij tekent door steeds gekruiste laagjes aan te brengen van verschillende kleuren. Zijn werk wordt internationaal gewaardeerd.  Met heel veel geduld en passie maakt hij de allermooiste tekeningen!

Lees ook over: prehistorische rotstekeningen in Portugal

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2013. Created by Meks. Powered by WordPress.