Stoofpot stooft 6 uur onder de grond

stoofpot onder de grondHou je van stoofpot? Dé traditionele bereidingswijze van dit gerecht op het Portugese eiland São Miguel is onder de grond. Bekijk de video! Het vulkanische gebied Furnas staat bekend om de Cozido, een stoofpot met aardappelen en vlees, die zes uur in de ondergrondse thermische warmte verdwijnt.

Wist je dat ze hier ook kabeljauw, een stoofpot met bonen (feijoada) en zelfs een zoet toetje in de aarde laten zakken?

Waar liggen de Azoren?

São Miguel is het grootste eiland van de Azoren. Ken je de heerlijke warmwaterbaden van São Miguel? De overige acht eilanden zijn Santa Maria, Terceira, Faial, Pico, São Jorge, Graciosa, Flores en Corvo.

Deze vulkanische eilandengroep ligt in de Atlantische Oceaan en op een afstand van ongeveer 1500 km van Portugal.

Vulkanisch gebied Furnas op het eiland São Miguel

De Furnas vallei is een vulkaankrater. In 1630 was hier de laatste vulkaanuitbarsting en sindsdien barst het hele gebied van de vulkanische manifestaties:

  • borrelende bronnen met kokend zwavelhoudend water;
  • bruisende modderpoelen;
  • witte stoomwolken.

Heel bijzonder om van dichtbij te bekijken! De sterke zwavelgeuren komen je overal tegemoet. Ook in het dorpje zijn vele warmwaterbronnen (caldeiras). De wolken stoom die ervanaf komen zijn al van ver te zien!

Maïskolven worden gekookt in deze warmwaterbronnen en verkocht als lokale snacks.

stoofpot onder de grond

Stoofpot met zoete aardappelen, vlees en groenten

Een populaire toeristentrekker is de Cozido à Portuguesa. Stoofpotten met o.a. zoete aardappelen, kool, wortelen, rundvlees en varkensvlees worden langzaam gestoofd onder de grond. Zou je dit ook willen zien of proeven? Boek een vlucht naar São Miguel en/of bekijk de video hieronder!

Aan de rand van het meer (Lagoa das Furnas) laten ze de goed afgesloten pannen met 2 touwen in de caldeiras zakken. Na 6 uur in deze natuurlijke ondergrondse hitte – afkomstig van vulkanische activiteit – worden de pannen omhoog gehaald en kan de stoofpot worden opgediend.

Deze lokale specialiteit wordt gegeten in Tony’s restaurant en in het Terra Nostra restaurant, om 2 voorbeelden te noemen. Als je een tafel reserveert bij Tony kun je vooraf zien hoe je Cozido uit de grond wordt gehaald.

Bekijk de video!

Ga je voorlopig nog niet naar São Miguel maar ben je wel benieuwd naar deze bereidingswijze?

Andere ondergrondse gerechten

Ook andere gerechten verdwijnen uren in de grond, zoals een stoofpot met bonen en verschillende soorten vlees (feijoada) en een gerecht met kabeljauw. Zelfs de arroz doce, een zoete Portugese rijstpudding, laten ze in de aarde zakken.

Hou je van Portugees eten? De zoete ovos moles uit Aveiro zijn heel lekker. Of probeer het inktvisgerecht Arroz de Polvo (met recept).

Conclusie

Op het Portugese eiland São Miguel (Azoren) ligt het vulkanische gebied Furnas. Volgens traditioneel gebruik laten ze hier de Cozido – een stoofschotel met regionale producten – 6 uur garen in de thermische hitte van de vulkanische ondergrond. Op de video kun je zien hoe dit in z’n werk gaat.

Deze specialiteit wordt veel gegeten in de lokale restaurants. Heb je de Cozido al eens gegeten of ga je binnenkort naar São Miguel? Heel graag hoor ik wat je van deze stoofpot vond!

Foto: eigen werk

2 Reacties

Plaats een reactie
  • Heel aparte plek! Prachtige omgeving! Baden was een unieke ervaring! Alleen ook heel jammer dat het land nog wat achterloopt en er voor vegetariërs geen maaltijden waren. Heel jammer…wel goed voor de lijn!

    • Helemaal niets vegetarisch op de menukaart? Is mij niet opgevallen maar ik ben ook geen vegetariër. 🙂

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2013. Created by Meks. Powered by WordPress.