Sterrenhemel in Alentejo trekt toeristen

sterrenhemel Dark Sky AlquevaKijk jij weleens naar de sterren? Heb je onze Melkweg ooit goed kunnen zien? Het gebied rondom het Alqueva-meer in de Alentejo heeft in 2011 als eerste ter wereld de onderscheiding ‘Starlight Tourism Destination’ gekregen. Wat wil dit zeggen? Waarom is de sterrenhemel van deze regio zo speciaal?

Sterren kijken in Nederland?

Door lichtvervuiling (overlast aan verlichting) is de sterrenhemel op veel plaatsen in Nederland niet of nauwelijks waarneembaar. Friesland, Drenthe, de Waddenkust en de Waddeneilanden zijn je beste optie, althans wat die lichtvervuiling betreft (bron).

Wat is Dark Sky Alqueva?

Dark Sky Alqueva is een gebied van 3000 vierkante km om het grote Alqueva-meer. Hier moet je zijn om de sterrenhemel te bewonderen!

sterrenhemel Dark Sky Alqueva

Waarom is deze regio in de Alentejo zo bijzonder?

Het gebied Dark Sky Alqueva blijkt uitzonderlijk donkere hemels te hebben met een erg lage lichtvervuiling. Er zijn gemiddeld 286 heldere (onbewolkte) nachten per jaar.

De internationale erkenning ‘Starlight Tourism Destination’ is afkomstig van Starlight Foundation en wordt ondersteund door UNESCO en de United Nations World Tourism Organization (UNWTO).

Gemeenten rond het grote Alqueva-meer (Alandroal, Reguengos de Monsaraz, Moura, Portel, Mourão, Monsaraz en Barrancos) houden hun verlichting ‘s nachts minimaal.

Recreatieve aanbod voor astro-toeristen

sterrenhemel Alqueva PortugalVerschillende hotels en restaurants maken deel uit van dit project en zijn erop ingesteld om jou (de astro-toerist) te ontvangen. Hun aanbod is afgestemd op mensen die vooral ‘s nachts leven en pas rond vijf uur ‘s ochtends hun bed opzoeken. Je kunt hier bijvoorbeeld nog laat eten en de volgende dag ook laat ontbijten.

Alle deelnemende partners voldoen aan bepaalde eisen, werken in samenwerkingsverband en zijn gecertificeerd door ‘t project Dark Sky Alqueva.

Wat te doen onder de sterrenhemel?

Activiteiten worden ‘s nachts aangeboden zodat je zelf met eigen ogen kunt zien hoe de sterren staan. Je kunt kiezen:

  • boottochten, kanovaren;
  • paardrijden;
  • wandeltochten;
  • observeren van sterren (professionele gidsen, telescopen, verrekijkers);
  • astrofotografie;
  • observeren van vogels;
  • observeren van wilde zwijnen en wilde schapen;
  • nachtelijk spa;
  • etentjes aan rand van ‘t meer;
  • wijnproeverijen.

Leuk detail is dat Reguengos de Monsaraz (één van de deelnemende gemeenten van Dark Sky Alqueva) is uitgeroepen tot Europese Wijnstad 2015.

Astrofotograaf Miguel Claro

De drie schitterende foto’s die je in dit artikel ziet, zijn gemaakt door Miguel Claro. Een gedeelte van de Melkweg is goed zichtbaar op alle foto’s.

Deze Portugese astrofotograaf is de officiële fotograaf van Dark Sky Alqueva. Op zijn site zie je een lange lijst van (internationale) tijdschriften en websites die zijn foto’s hebben gepubliceerd. Onder andere: National Geographic Magazine, BBC Sky at night en de website van NASA.

Sterrenhemel in video “time-lapse”

Miguel Claro maakt ook geweldig mooie video’s, zoals deze:

Verdere informatie

Geïnteresseerd? Hier tref je alle informatie over Dark Sky Alqueva aan.

Conclusie

Het uitgestrekte gebied rond het Alqueva-meer in de Alentejo staat bekend om de donkere hemels. Hier moet je zijn als je sterren wilt zien! Deze regio heeft in 2011 als eerste ter wereld de onderscheiding ‘Starlight Tourism Destination’gekregen.

Project Dark Sky Alqueva werkt samen met lokale hotels en restaurants om toeristen zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn. Astro-toeristen kunnen deelnemen aan diverse nachtelijke activiteiten om te genieten van deze uitzonderlijke sterrenhemel!

Foto’s: Miguel Claro

4 Reacties

Plaats een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2013. Created by Meks. Powered by WordPress.