Stadspark grenst aan Atlantische Oceaan

stadspark aan zee in PortoVanuit welk Europees stadspark kun je gelijk doorlopen naar het strand? Enig idee? Portugal’s grootste stadspark (83 hectare) ligt in Porto en inderdaad, heel handig, op ‘n paar meter loopafstand van de Atlantische Oceaan. Dit park heeft ook ‘n leuk, interactief waterpaviljoen.

Ga je ‘n weekendje naar Porto? Waarschijnlijk trek je vooral richting ‘t centrum en de Douro. Gelijk heb je! Leer de stad kennen vanuit tram, kabelbaan, metro en tuk tuk.

Stadspark in Porto

Blijf je wat langer? Ga ook eens naar dit stadspark Parque da Cidade aan zee. Het is (zeker als je kinderen hebt) ‘n fijne plek om rond te dwalen en te picknicken. Het is hier heuvelachtig met zo’n 10 kilometer aan paden en weggetjes. Wandelaars, joggers, fietsers en picknickers hebben geen last van elkaar omdat dit gebied zo uitgestrekt is.

Flora en fauna

stenen muur stadspark PortoEr blijken 74 soorten bomen, 42 soorten struiken, 15 soorten fruitbomen en 10 aquatische plantensoorten te zijn (bron).

Aangezien dit gebied aan zee ligt, zijn er zeevogels. In en rond 4 meren zie je eenden, zwanen, ganzen, waterhoentjes, kikkers, vissen, padden en konijntjes 🙂

Wat ik zelf ook leuk vind, zijn de stenen muurtjes en doorkijkjes die je overal ziet. Ook is er een cafeetje met terras.

Waterpaviljoen in het stadspark

Dit waterpaviljoen was onderdeel van de wereldtentoonstelling Expo ’98 in Lissabon. Was jij erbij in 1998? Dit interactieve museum was destijds ‘n echte publiekstrekker. Ik herinner me de lange rijen voor de ingang. Na afloop van Expo ’98 is dit waterpaviljoen verhuisd naar ‘t stadspark van Porto.

waterpaviljoen stadspark in Porto

Het gebouw is zó ontworpen dat ‘t lijkt alsof het in de lucht hangt. Je zult zien dat het – op de 1e verdieping – lijkt alsof je op een hellend vlak loopt. Je verwacht dat een balletje op de vloer naar “beneden” zal rollen. Het balletje blijft liggen omdat er geen hellend vlak is: het is een optische illusie.

Waterstralen en zonnepanelen

Buiten het paviljoen springen de waterstralen alle kanten op, zoals je kunt zien op de foto. De waterpompen functioneren op zonne-energie.

Leuk om mee te spelen en (je kinderen) te (laten) zien welk effect ‘t heeft op de waterstralen als je ‘n zonnepaneel wegdraait van de zon of enigszins bedekt met je handen.

Waterexperimenten in het paviljoen

waterexperiment stadspark PortoJe kunt gelijk doorlopen naar binnen. Hier staan geen rijen voor de ingang zoals het geval was bij Expo ’98. Wat te zien en wat te doen?

Een paar voorbeelden:

  • Een groot waterrad illustreert de energieproductie door middel van water.
  • Een soort muziekdoos wordt geactiveerd door de kracht van het water.
  • Je kunt zelf liedjes componeren met deze muziekdoos.
  • Je kunt zien hoe een tornado en een cycloon worden gevormd.
  • Een spel met water en licht laat een regenboog zien.
  • Een ander spel laat je verschillende optische illusies zien.
  • Door de zwaartekracht valt het water in ‘n soort “klokvorm” (zie linkerfoto).
  • Je kunt de “klok van water” vormen met je handen.
  • Je kunt een bal zien drijven bovenop een waterstraal.
  • Je kunt het onvoorspelbare gedrag van golven observeren.

Verdere informatie

Bekijk de site van het waterpaviljoen

Conclusie

Was je toch al van plan om de kust op te zoeken? Combineer dat met een wandeling door dit stadspark aan zee. Hier kun je de drukte even ontvluchten, lekker picknicken en een bezoekje brengen aan het interactieve waterpaviljoen. Veel plezier in Porto!

Foto’s: eigen werk

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2013. Created by Meks. Powered by WordPress.