Stad van 2000 jaar oud is nationaal monument

Stad Sanfins 2000 jaar oudDe stad Sanfins zegt je misschien helemaal niets. Citânia de Sanfins is een 2000 jaar oude stad. Het is één van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van het noordwestelijk Iberisch Schiereiland. Hoe leefden die mensen 2000 jaar geleden? Bekijk de video om de ruïnes van bovenaf te zien!

Portugal kent verschillende millenniumoude dorpen (castros) en steden (citânias). Citânia de Sanfins ontwikkelde zich in de 1e eeuw voor Christus. Dit hooggelegen stedelijke gebied strekte zich uit over 15 hectare.

Tussen de ruïnes is een granieten wooneenheid nagebouwd met rieten dak.

Nationaal monument

De ruïnes zijn te bezichtigen. Meer dan 150 ronde en vierkante bouwconstructies zijn gegroepeerd in sets van 40 huishoudens. De, naar schatting, 3000 inwoners werden beschermd door meerdere binnen- en buitenmuren.

Citânia de Sanfins in Paços de Ferreira is geclassificeerd als nationaal monument. Bij opgravingen zijn voorwerpen gevonden van steen, brons, ijzer en keramiek. De strijdvaardige bevolking bleek voornamelijk te werken met ijzer.

Strabo, een Grieks historicus, beschrijft het leven van de inwoners

Het leven van de bewoners van Citânia de Sanfins is beschreven door Strabo (ca. 64 v. Chr. – 23/25 na Chr.), een Grieks historicus, geograaf en filosoof. Zijn bekendste boek, getiteld Geographika, bestaat uit 17 delen en kan beschouwd worden als een encyclopedie over de toen bekende wereld (bron: wikipedia).

Dit gebied is rijk aan fruit, vee, goud, zilver en vele andere metalen. – Strabo, Geographika 3.3.5

Hoe woonden zij?

De toenmalige stad verscheen in de eerste eeuw voor Christus en verdween met de Romeinse overheersing in de eerste eeuw na Christus. Hier lees je over een Romeinse stad.

Er zijn meer dan 150 ronde en vierkante granieten bouwconstructies, gegroepeerd in 40 wooneenheden. Elke wooneenheid behoorde toe aan 1 familie (grootouders, kinderen, kleinkinderen en aanhang) en bestond uit meerdere vertrekken en een binnenplaats. Er was een kernhuis waar men leefde en at, een keuken met haard en oven, een aparte slaapruimte en een aparte ruimte voor vee en spullen.

Bekijk de stad Sanfins van bovenaf (video)!

De ruïnes geven je een idee hoe de stad eruit zag. Helaas is het rieten dak van de gereconstrueerde wooneenheid verloren gegaan in een brand.

Hoe leefden zij?

De bevolking hield zich bezig met jacht, visvangst en veeteelt. Er liepen varkens, geiten, paarden, schapen. Dierenhuiden werden niet alleen gebruikt om kleding te maken maar ook ingezet als ruilmiddel voor zout, fijn aardewerk en andere gebruiksvoorwerpen.

Wijn was schaars, werd geïmporteerd in speciale kruiken en gereserveerd voor feesten. Volgens Strabo dronk men voornamelijk zelf gebrouwen bier van gerst.

Er wordt dagelijks bier gedronken en zelden wijn. Het beetje dat ze kunnen krijgen, drinken ze tijdens familiefeesten… Bij deze festijnen zitten zij op bankjes tegen muren en nemen daar plaats naar leeftijd en waardigheid. Het eten gaat van hand naar hand. Zij drinken, dansen, zingen bij het geluid van fluit en trompet, springen in de lucht en laten zich op de knieën vallen… – Strabo, Geographika 3.3.7 –

Zij voedden zich met vlees, melk en wilde vruchten. De teelt van bonen en erwten is ook gedocumenteerd. In de nabije omgeving werd tarwe, rogge, maïs, gerst en vlas verbouwd. Bij opgravingen zijn vele molenstenen gevonden. Strabo beschrijft ook dat de inwoners van de toenmalige stad eikeltjesbrood maakten.

Tweederde van het jaar voeden zij zich met eikels die ze drogen, fijnwrijven en malen om brood te maken die ze lange tijd kunnen bewaren… – Strabo, Geographika 3.3.7 –

Badhuis: stoombaden en koudwaterbaden

Te bezichtigen zijn de overblijfselen van een badhuis waar men stoombaden en koudwaterbaden nam. Stenen werden verhit in de oven en stoom werd verkregen door water (vanuit nabijgelegen waterbron) te laten stromen over die verhitte stenen.

Archeologisch museum van de stad Sanfins

Bij de talrijke opgravingen in dit gebied zijn er objecten gevonden die tentoongesteld worden in het archeologisch museum. Je kunt er o.a. bezichtigen:

  • Potten en pannen van keramiek
  • Molenstenen om granen te malen, bijlen van gepolijst steen, stenen met een gat die gebruikt werden bij het spinnen/weven van vlasvezel.
  • Broches, spelden, kettingen van brons
  • Zwaarden, dolken, hamers, spijkers en tangen van ijzer

Conclusie

De millenniumoude stad Citânia de Sanfins (ca. 100 v. Chr. – 100 na Chr.) ligt in Paços de Ferreira. Het was een centraal stedelijk en ommuurd gebied van 15 hectare. De ruïnes van woningen, straten en badhuis zijn te bezichtigen.

De 3000 inwoners werkten voornamelijk met ijzer en leefden van veeteelt, akkerbouw, jacht en visserij. De video laat je de stad Sanfins van bovenaf zien.

Bron: Armando Coelho Ferreira da Silva (ISBN-972-96935-4-4)

Zie ook: Prehistorische rotstekeningen in Portugal

P.S. Denk je dat je volgers op social media dit ook leuk vinden? Deel het! Bedankt. 🙂
[addtoany]  

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2013. Created by Meks. Powered by WordPress.