Sintra? Bezoek paleis en park van Pena

Palacio en Parque in Sintra PortugalIn Sintra gaan mensen vaak in een rechte lijn naar het Palácio da Pena. Ben jij een wandelaar die niet moeilijk doet over een beetje klimmen? Verken dan, naast het paleis, ook het omliggende park (85 ha). Ga naar het hoogste punt (529 m) voor een schitterend uitzicht en rust uit op de buitentroon van de koningin.

Palácio da Pena in Sintra

We hebben dit gekleurde sprookjespaleis te danken aan koningin Maria II (1819-1853) en koning Ferdinand II (1819-1885). Bekijk de video van het paleis en het omliggende park vanuit de lucht:

Benieuwd hoe het er vanbinnen uitziet? (Zie nummer 15 van de lijst onderaan.)

Bezienswaardigheden in park van Pena

Bij de ingang krijg je een gedetailleerde kaart met alle bezienswaardigheden van het park, zoals een grot waar de monniken zich terugtrokken om te mediteren, voormalige 16e-eeuwse kloostertuinen, meertjes, kassen, historische tuinen met boomvarens en nog veel meer.

Troon in de rotsen met uitzicht op paleis (Trono da Rainha)

De 4 mensen die hier zitten hebben hét favoriete, in de rotsen uitgehouwen, zitje van de koningin gevonden.

Park van Pena in Sintra Portugal

Het bankje wordt ook wel haar troon genoemd en is belegd met azulejos (tegels). Je kunt hier alleen te voet komen en het is best een klim.

Zelf vind ik het wel een leuk idee dat deze sportieve koningin hier regelmatig kwam om het paleis van een afstandje te bewonderen. Had zij, aan het einde van de 19e en begin van de 20e eeuw, hetzelfde mooie uitzicht als wij nu hebben?

Ik heb het hier trouwens niet over koningin Maria (zie haar naam boven de video) maar over de latere koningin Amélia. Niet ver van haar “bankje in de rotsen”, had koningin Amélia ook een favoriete achthoekige tafel die je nog altijd kunt bekijken.

Standbeeld van een Ridder  (Estátua do Cavaleiro)Standbeeld van ridder in park van Pena in Sintra

Ik vind het zelf nooit erg om te klimmen als ik daarna maar wél een mooi uitzicht krijg. Klim verder omhoog naar “Estátua do Cavaleiro”. Bovenop een berg van granieten rotsblokken, zie je een bronzen standbeeld uit 1848 van een ridder (of krijger zoals hij hier ook wel wordt genoemd).

Dit standbeeld is, wat mij betreft, niet heel bijzonder maar het uitzicht is wel geweldig. Het is niet helemaal duidelijk wie deze ridder is. Hij kijkt in de richting van het paleis. Er wordt wel gezegd dat het koning Ferdinand moet voorstellen die hier de wacht houdt over zijn meesterwerk, het paleis van Pena.

Hoogste punt op 529 meter (Cruz Alta)Cruz Alta in Sintra Portugal

Klim nog even verder tot aan Cruz Alta, het hoogste punt (529 meter) voor het allermooiste uitzicht over het hele park. Hier staat een groot, zwaar kruis van steen. Ik vraag me af hoe ze dit gevaarte hier hebben gekregen. Nog leuker is dat er in de 16e eeuw al een kruis heeft gestaan op precies dezelfde plek.

Chalet van gravin van Edla

Chalet Gravin Edla in Park van Pena SintraKoning Ferdinand is, na de dood van zijn eerste vrouw, hertrouwd met een operazangeres: Elise Hensler, de gravin van Edla. Samen hebben zij, eind 19e eeuw, een chalet laten bouwen. Dit huisje lijkt op de bekende houten chalets uit de Alpen. Bedoeld als liefdesnestje buiten het enorme paleis, is er hier veel gebruik gemaakt van kurk.

Meer informatie

Zou je dit park in Sintra weleens willen bezoeken? Doe goede schoenen aan, neem een flesje water mee en ga. 🙂

Foto’s: eigen werk

7 Reacties

Plaats een reactie
  • Wij zijn een paar weken terug voor het eerst in Sintra geweest. We hadden graag wat meer door het park van Pena gewandeld, maar met een peuter en een dreumes bij ons was dat wat te veel van het goede. Een volgende keer, als ze wat groter zijn, zou ik dat zeker wel willen, want het zag er super uit op het kaartje dat we kregen.

    • Klopt, met hele kleine kinderen is het wat moeilijk lopen daar. Er zijn wel bussen die door het park rijden maar wandelend is toch anders hè? Moet je zeker nog eens doen als je kinderen groter zijn. Zullen zij ook vast leuk vinden! 🙂

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2013. Created by Meks. Powered by WordPress.