Romeinse stad met fonteinen en mozaїek
De Romeinse stad Conimbriga is een nationaal monument en ligt op 16 kilometer afstand van Coimbra. Ruïnes van aristocratische woningen, vestingmuren en publieke baden zijn te bezichtigen. Ook zijn er tientallen mozaïekvloeren te bewonderen op de plaatsen waar ze ontdekt zijn.
De stad Conimbriga is in de laatste jaren voor Chr. opgericht en bleef een Romeinse stad tot 468 na Christus. Opgravingen door de tijd heen laten zien hoe de inwoners hebben geleefd. Een deel van Conimbriga ligt nog verborgen onder de grond.
Het huis met de fonteinen (foto)
Een opvallende bezienswaardigheid is Casa dos Repuxos (Huis met de Fonteinen). Vroeger was dit een aristocratische woning met mozaïekvloeren, muurschilderingen en een binnentuin met fonteinen. Een deel van de binnentuin is te zien op de foto.
De woning is gebouwd in de 1e eeuw na Christus. Na de ontdekking in 1939 is het huis niet volledig opgegraven, een gedeelte ligt verborgen onder de weg. Een groot deel van het huis, waaronder eetkamer en latrine (toilet), is wel opgegraven en te bezichtigen.
De mozaïeken en fonteinen zijn gerestaureerd in 1953. Tijdens je bezoek kun je zien hoe de fonteintjes de binnentuin besproeien zoals dat vroeger ook gebeurde.
Het huis van Cantaber
In de 5e eeuw was Cantaber een belangrijke aristocraat in Conimbriga. Zijn woning was de grootste (3260 m2) van de stad. Het huis bestond uit veertig ruimtes en vijf verschillende binnentuinen. Eeuwen later kwamen er bij opgravingen schitterende vloeren met kleine mozaïeksteentjes tevoorschijn.
Aquaduct en Castellum Divisorium
De Castellum is een grote watertank en is gebouwd in de 1e eeuw. Het water kwam uit Alcabideque – via het aquaduct (3 km) – de Romeinse stad Conimbriga binnen en eindigde in deze tank. Van hieruit werd de hele stad, via een ingenieus buizensysteem, van water voorzien. Bekijk ook de Romeinse riolering!
Forum
Het forum was het kloppend hart van elke Romeinse stad. Ook in Conimbriga stond er een forum waar religie, macht, politiek en handel geconcentreerd waren. Het was een groot architectonisch complex, omgeven door zuilen en met een centrale tempel. De overblijfselen van het forum zijn te bezichtigen.
Publieke baden
De publieke baden in het Romeinse Conimbriga waren gebouwd naar het model van de grote imperiale badhuizen in Rome. Nog altijd is het grote centrale bad te zien evenals de ondergrondse verwarmingssystemen.
In die tijd waren er in het gebouwencomplex koude en warmere ruimtes. En ook een massageruimte, een sauna en een tuin voor het sociale gebabbel en sportbeoefening.
Vestingmuren
De stad werd ommuurd door een buitenmuur. Om zich nog beter te verdedigen tegen de vijand, kwam er tegen het einde van de 3e eeuw een binnenmuur bij die dwars door de stad is gebouwd. Deze muur is ruim 3 meter dik en 6 meter hoog.
3D constructie van Romeinse stad Conimbriga
Een mooie 3D-constructie laat zien hoe Conimbriga er vroeger uit zag.
Museum
Het toegangskaartje voor de ruïnes geeft ook toegang tot de archeologische vondsten die tentoongesteld zijn in het museum. Ze geven je een idee hoe het dagelijkse leven eruitzag.
- Adres: Museu Monográfico de Conimbriga – 3150-220 Condeixa-a-Velha
- Tel.: +351 239 941 177
- Email: geral@conimbriga.dgpc.pt
Conclusie
De Romeinse stad Conimbriga ligt niet ver van Coimbra en is absoluut een bezoekje waard! Ruïnes van aristocratische woningen met schitterende vloermozaïeken, publieke baden, forum en vestingmuren zijn te bezichtigen.
Bezoek ook het bijbehorende museum!
P.S. Geïnteresseerd in oude steden? De stad Sanfins is 2000 jaar oud en ook een nationaal monument.
Foto: eigen werk
Mooie foto’s zeg! Fijn geschreven artikelen, lezen lekker weg! 🙂
Groetjes en fijne jaarwisseling,
Prank (van LeerWiki)
Hee hoi Prank, dankjewel!
Wat leuk dat je mijn artikelen hebt gelezen. Jij ook een heel goed 2015!
Leuke blogs schrijf je! Twee weken geleden vertelde een heer die werkzaam is in het museum van Conimbriga, dat ze nog een aantal mozaieken niet hebben opgegraven, om ze te beschermen tegen lucht, water en verontreiniging. Pas als er betere conserveringsmethoden zijn, gaat men ermee aan de slag.
Até a próxima!
Petra
Hoi Petra, dankjewel. En ja, het museum is ook interessant hè? Wat die heer vertelde… voor ons weer een reden om dan nóg eens te gaan kijken daar. Dank! 🙂