Recept: stoofschotel met pijlinktvis

pijlinktvisZin in pijlinktvis (lulas)? Deze paars-witte schepseltjes doen het erg goed in de “Caldeirada de Lulas”, een supermakkelijk en smakelijk Portugees maaltje. Het schoonmaken van de pijlinktvis is wel even wat werk (zie: video) maar dat kan je natuurlijk ook laten doen. In vier vervolgstappen tover jij dit gerecht op tafel.

Caldeirada de lulas = Stoofschotel met pijlinktvis

Wat heb je nodig voor 4 à 5 personen?

Caldeirada de lulas met pijlinktvis

  • +/- 1500 gr. schoongemaakte en in stukken gesneden pijlinktvis + tentakels
  • +/- 750 gr. geschilde aardappelen, in plakken gesneden
  • 2 middelgrote uien, in ringen gesneden
  • 1 groene paprika, in reepjes gesneden
  • ½ rode paprika, in reepjes gesneden
  • +/- 500 gr. tomaten zonder vel, in blokjes gesneden
  • 1 bosje verse peterselie, fijngesneden
  • 2 of 3 laurierblaadjes
  • 5 of 6 knoflookteentjes, uitgeperst met knoflookpers
  • 1 dl goede olijfolie
  • 2 dl witte wijn
  • zout
  • ruime pan (hoeft geen speciale stoofpan te zijn)
  • snijplank met scherp mes, knoflookpers, pollepel

Hoe ziet zo’n beestje er uit?pijlinktvis voor Portugese stoofschotel

Naast het kleine kopje, zie je tien tentakels, acht kortere en twee wat langere tentakels. Zowel het uitgerekte lijfje als de tentakels zijn eetbaar.

Het licht gespikkelde en zachte lijfje heeft de vorm van een zakje en eindigt in een punt.

Er zijn kleine en grotere pijlinktvissen te koop. Koop de kleinere, die zijn wat malser.

Hoe maak je die verse pijlinktvis schoon?

Bereidingswijze in vier stappen:

1. Pak je ruime pan. Doe er achtereenvolgens de olijfolie, de uien, de knoflook en de laurierblaadjes in. Laat 5 minuten smoren op een laag pitje.

2. Zijn de 5 minuten voorbij? Voeg toe: de tomaten, de groene en rode paprika en de peterselie. Laat nog eens 5 minuten smoren op een laag pitje.

3. Als alles goed gesmoord is, vervolgens de pijlinktvis toevoegen. Even roeren, even proeven, eventueel iets meer zout erbij? Voeg toe: de witte wijn. Laat het geheel nu 10 minuten stoven op een laag pitje.

4. Zijn de 10 minuten voorbij? Voeg toe: de aardappelen (en eventueel een klein beetje water). Laat ongeveer 10 minuten stoven op een laag / middelmatig pitje tot de aardappelen gaar zijn. Even overscheppen in een mooie schaal.

Tot slot: strooi wat fijngesneden peterselie over je “caldeirada de lulas”.

Eet smakelijk! 🙂

Foto’s: eigen werk

6 Reacties

Plaats een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2013. Created by Meks. Powered by WordPress.