Recept: stoofschotel met pijlinktvis
Zin in pijlinktvis (lulas)? Deze paars-witte schepseltjes doen het erg goed in de “Caldeirada de Lulas”, een supermakkelijk en smakelijk Portugees maaltje. Het schoonmaken van de pijlinktvis is wel even wat werk (zie: video) maar dat kan je natuurlijk ook laten doen. In vier vervolgstappen tover jij dit gerecht op tafel.
Caldeirada de lulas = Stoofschotel met pijlinktvis
Wat heb je nodig voor 4 à 5 personen?
- +/- 1500 gr. schoongemaakte en in stukken gesneden pijlinktvis + tentakels
- +/- 750 gr. geschilde aardappelen, in plakken gesneden
- 2 middelgrote uien, in ringen gesneden
- 1 groene paprika, in reepjes gesneden
- ½ rode paprika, in reepjes gesneden
- +/- 500 gr. tomaten zonder vel, in blokjes gesneden
- 1 bosje verse peterselie, fijngesneden
- 2 of 3 laurierblaadjes
- 5 of 6 knoflookteentjes, uitgeperst met knoflookpers
- 1 dl goede olijfolie
- 2 dl witte wijn
- zout
- ruime pan (hoeft geen speciale stoofpan te zijn)
- snijplank met scherp mes, knoflookpers, pollepel
Hoe ziet zo’n beestje er uit?
Naast het kleine kopje, zie je tien tentakels, acht kortere en twee wat langere tentakels. Zowel het uitgerekte lijfje als de tentakels zijn eetbaar.
Het licht gespikkelde en zachte lijfje heeft de vorm van een zakje en eindigt in een punt.
Er zijn kleine en grotere pijlinktvissen te koop. Koop de kleinere, die zijn wat malser.
Hoe maak je die verse pijlinktvis schoon?
Bereidingswijze in vier stappen:
1. Pak je ruime pan. Doe er achtereenvolgens de olijfolie, de uien, de knoflook en de laurierblaadjes in. Laat 5 minuten smoren op een laag pitje.
2. Zijn de 5 minuten voorbij? Voeg toe: de tomaten, de groene en rode paprika en de peterselie. Laat nog eens 5 minuten smoren op een laag pitje.
3. Als alles goed gesmoord is, vervolgens de pijlinktvis toevoegen. Even roeren, even proeven, eventueel iets meer zout erbij? Voeg toe: de witte wijn. Laat het geheel nu 10 minuten stoven op een laag pitje.
4. Zijn de 10 minuten voorbij? Voeg toe: de aardappelen (en eventueel een klein beetje water). Laat ongeveer 10 minuten stoven op een laag / middelmatig pitje tot de aardappelen gaar zijn. Even overscheppen in een mooie schaal.
Tot slot: strooi wat fijngesneden peterselie over je “caldeirada de lulas”.
Eet smakelijk! 🙂
Foto’s: eigen werk
Heerlijk! 🙂 Que bom!!!
Ja, echt lekker en ook best snel klaar.
Goedemorgen,
Ziet er heel lekker uit.
Volgens mij heb ik het al eens gegeten bij mijn dochter in Portugal 🙂
Groet uit Nederland.
Willie
Hee, goed gekozen dan! 🙂
Wat een leuk recept! Dit voorjaar wandelden wij etappes van de Rota Vicentina, het visserspad langs de Alentejo en Algarve kusten. Wat is het daar wondermooi. We hebben zo genoten, van de natuur, de vogels, de rust en af en toe heerlijke visschotels eten op aanraden van onze gastheren. Wij aten in een super klein restaurantje in Monte Clérigo een heerlijke friszure inktvis salade met een pittig sausje erbij. En in Arrifana at ik een red snapper, het is echt lachen als je de graat van dit vishapje ziet. Het was echt een kanjer! Het was onze derde keer in Portugal en alle reizen waren een succes. Ik kan geen foto bijvoegen, maar ik heb enkele plaatjes en een korte beschrijving gedeeld op een travelblog. daarvan voeg ik de link bij. Zie het stukje over de Rota Vicentina op https://www.myfootprints.nl/wandelen-in-europa/de-mooiste-wandelroutes-in-europa-tips-van-reizigers-en-wandelaars/
Klinkt goed Cora! Bedankt voor je reactie. 🙂