Proef de zoete ovos moles uit Aveiro

Ovos moles de AveiroKen jij de ‘ovos moles’ uit Aveiro? Het is een regionale en eeuwenoude zoetigheid gemaakt van eigeel en suiker. Hier lees je meer over de 500-jarige geschiedenis, de Europese BGA-certificering en de export naar verschillende Europese landen.

Ovos moles

500-jarige geschiedenis van de ovos moles

De ovos moles bestaan al ongeveer 500 jaar. In die tijd was het gebruikelijk dat mensen kippen gaven aan de kloosters. De nonnen gebruikten de eieren en scheidden het eigeel van het eiwit. Het verwarmde eiwit werd gebruikt om lastige kledingonderdelen te strijken, zoals boorden en kragen. Het vele eigeel bleef over, werd nergens voor gebruikt en had een korte houdbaarheidstijd.

Een van de nonnen van het ‘Convento de Jesus’ in Aveiro kwam tot de conclusie dat toevoeging van behoorlijke hoeveelheden suiker de houdbaarheid van het eigeel kon verlengen. Dit bleek het begin te zijn van deze ovos moles (letterlijk: zachte eieren).

Ook bestaan er documenten die aantonen dat de Portugese Koning Manuel I in 1502 suiker liet vervoeren naar het Convento de Jesus in Aveiro om zoetwaren te produceren die  in die tijd gebruikt werden om patiënten te helpen bij hun herstel.

Eeuwen later, in 1834, werden de kloosters gesloten. De vrouwen in Aveiro leerden van de voormalige nonnen hoe ze deze ovos moles konden bereiden en dit gebruik ging over van generatie op generatie.

Nu: ruim dertig banketbakkerijen produceren ovos moles

De zoete ovos moles worden verkocht in hele kleine, traditioneel beschilderde houten vaatjes. De afbeeldingen zijn motieven uit Aveiro, met name bootjes en vuurtorens. Ook kleine vaatjes van keramiek worden gevuld met het gele mengsel, evenals (maritieme) vormpjes van ouwel, oftewel eetpapier.

Europese BGA-Certificering

logoIn 2009 verschijnen de ovos moles op de lijst van de Europese Unie met beschermde geografische aanduiding (BGA). In de klasse banket is dit het eerste Portugese product dat op deze Europese lijst komt. Deze certificering garandeert dat de ovos moles alleen worden gemaakt in de regio van Aveiro en alleen volgens de vooraf vastgestelde normen. Het beschermt producenten en consumenten tegen namaak. Er staat ook een EU-symbool op de verpakkingen.

Door de beperkte houdbaarheid van vijftien dagen bleef de verkoop lange tijd beperkt tot de nationale markt.

Export van ovos moles

De Universiteit van Aveiro heeft in 2012 aangetoond dat de beperkte houdbaarheid van vijftien dagen verlengd kan worden tot vier maanden door de ovos moles te bevriezen (-40 graden). Bevriezen en ontdooien beïnvloeden de eigenschappen verder niet, de kwaliteit blijft onveranderd hoog.
Ovos moles de Aveiro
De ‘Associação de Produtores de Ovos-Moles de Aveiro’ heeft mij in juni 2014 laten weten dat Aveiro nog altijd wacht op goedkeuring van de Europese Commissie om dit bevroren product ook daadwerkelijk op grotere schaal te kunnen exporteren.

Het goede nieuws is dat de ovos moles toch al wel te koop zijn in verschillende landen zoals Spanje, Frankrijk, Engeland, Luxemburg, België, Zwitserland, Duitsland én Nederland. Het gaat hier, gezien de beperkte houdbaarheid van 15 dagen, om specifieke verkooppunten en bestellingen.

Update 18/11/2015: In oktober 2015 is er toestemming gegeven door Brussel om bevroren ovos moles te exporteren.

Waar te koop in Nederland?

In Amsterdam tref je de lekkere ovos moles (naast vele andere Portugese delicatessen) in de winkel van Casa Bocage in de Haarlemmerstraat 111a. Zijn er op het moment dat jij er bent geen ovos moles in de winkel? Het is altijd mogelijk om een bestelling te plaatsen.

Waar te koop buiten Aveiro?

Woon je in Portugal of ga je op vakantie naar Portugal? Ook buiten de regio Aveiro is het mogelijk om een doosje ovos moles uit Aveiro te kopen. Zoek hiervoor een ‘Continente’ op, de bekende Portugese hypermarkt die overal te vinden is.

Conclusie

Heb jij de bekende ovos moles uit Aveiro al eens geproefd? De zoete en eeuwenoude delicatesse gemaakt van eigeel en suiker? Probeer het eens en ga langs bij een van de 31 pastelarias in Aveiro of bij Casa Bocage in Amsterdam.

Foto: eigen werk

4 Reacties

Plaats een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2013. Created by Meks. Powered by WordPress.