Prehistorische rotstekeningen in Côa vallei

prehistorische rotstekeningen Côa vallei PortugalDuizenden prehistorische rotstekeningen zijn bewaard gebleven in de Côa vallei in Noordoost-Portugal. De oudste, diep ingegraveerde, dierfiguren zijn 25.000 jaar oud en jij kan dit van dichtbij bekijken. Wereldwijd behoort de Côa vallei tot de grootste openluchtmusea met Paleolithische kunst.

De Côa vallei is vernoemd naar de Côa rivier, een zijrivier van de Douro. De vallei staat, sinds 1998, genoteerd op de Werelderfgoedlijst van UNESCO (evenals paleis in Sintra).

Archeologisch Park – Côa vallei (PAVC)

Sinds 1996 maken de laatste 17 kilometers van de Côa vallei deel uit van een Archeologisch Park met de naam ‛Parque Arqueológico do Vale do Côa (PAVC)’.

Prehistorische rotstekeningen van (meerkoppige) dieren, gevonden buiten grotten

Misschien ken je de bekende grottekeningen in Altamira (N-Spanje) of Lascaux (Z-Frankrijk)? Met de ontdekking van de Portugese openluchttekeningen in de Côa vallei (1995) kwam er een einde aan het idee dat Paleolithische rotskunst alleen te vinden zou zijn in diepe grotten.

De Côa vallei laat afbeeldingen zien van paarden, oerrunderen, steenbokken, berggeiten, herten en vissen, ingekerfd met harde puntige stenen. De stenen zijn gevonden bij archeologische opgravingen in dit gebied.

Bijzonder, en niet eerder ontdekt, zijn de rotstekeningen van dieren met meer dan één kop. Zo zijn er paarden met drie hoofden. Hiermee wilde men een “bewegend” figuur uitbeelden: de prehistorische voorloper van de huidige animatiefilmpjes!

In dit UNESCO filmpje (1 min.) zie je een tekening van een bok die, door z’n kop te “draaien”, kijkt naar het geitje achter hem.

Kan ik deze prehistorische rotstekeningen bezichtigen?

Ja, je kan je opgeven voor een rondleiding bij PAVC, oftewel het Archeologisch Park van de Côa Vallei. Alle tours worden uitgevoerd in jeeps van PAVC, elk met ruimte voor acht personen en gids. De gidsen zijn gespecialiseerd in Paleolithische rotskunst.

Dagtour naar 3 grootste kernen met prehistorische rotstekeningen

Vooraf reserveren is vereist en eigen vervoer is niet toegestaan. PAVC organiseert verschillende dagtours naar de drie grootste kernen met prehistorische rotstekeningen:

 • prehistorische rotstekening Côa valleiCanada do Inferno
 • Penascosa
 • Ribeira de Piscos

In de zomer is dit berggebied erg droog en ontzettend warm. Vergeet niet om voldoende water, je zonnepet en zonnebrandcrème mee te nemen!

Avondtour naar Penascosa

Lijkt het je juist leuk om een avondtour mee te maken? Kies dan voor een avondrondleiding naar de rotstekeningen van Penascosa.

Opmerkelijk is dat de Paleolithische kunstenaars hun dierfiguren vaak ingraveerden over al bestaande tekeningen. Het resultaat is een wirwar van lijnen die nogal chaotisch kan overkomen.

In het halfdonker zal je gids fel licht laten schijnen op de ingegraveerde figuren. Schaduweffecten kunnen bepaalde afbeeldingen extra onder de aandacht brengen doordat ze geïsoleerd raken van alle tekeningen die “er doorheen lopen”.

Vooraf reserveren: Tel: +351 279 768 260 / Fax: +351 279 768 270 / E-mail: visitas@arte-coa.pt

Wat is er te zien in en rond het Côa Museum?

Het Côa museum staat er sinds 2010 en geeft je verdere informatie over de prehistorische rotstekeningen. De bovenste verdieping biedt je parkeergelegenheid én een spectaculair uitzicht over bergen en rivier.

 • prehistorische rotstekeningen Côa vallei Portugal
 • prehistorische rotstekeningen
 • prehistorische rotstekeningen_Côa museum
 • prehistorische rotstekeningen
 • prehistorische rotstekeningenn_ Côa museum

Dit gebouw past bij de omgeving en is ontworpen door Camilo Rebelo en James Pimentel, twee architecten uit Porto. Het museum maakt inmiddels deel uit van de natuur: vogeltjes (andorinhas afkomstig uit Afrika) vliegen in en uit en bouwen zelfs hun nestjes in het museum.

In het Côa museum tref je aan:

 • originele rotsstukken met prehistorische rotstekeningen;
 • replica’s van panelen met prehistorische rotstekeningen;
 • interactieve zones die gebruik maken van moderne en digitale technologie.

Een rondleiding is mogelijk.

Conclusie

Ben je geïnteresseerd in 25.000 jaar oude rotstekeningen van paarden, steenbokken, oerrunderen, herten en geiten?

In het berggebied van Noordoost-Portugal zijn vele prehistorische rotstekeningen te bezichtigen als je vóóraf een dag- of avondtour reserveert bij PAVC oftewel het Archeologisch Park van de Côa Vallei.

Een jeep (met gids) brengt je dan naar 1 van de 3 grootste kernen met Paleolithische rotstekeningen, namelijk: Canada do Inferno, Penascosa of Ribeira de Piscos.

Bezoek ook het Côa museum. Dit museum biedt achtergrondinformatie over de prehistorische rotskunst. Ondanks de vele interessante tijdelijke & permanente tentoonstellingen in dit gebouw, moet je voor de échte tentoonstelling natuurlijk buiten in de Côa vallei zijn.

Foto’s: eigen werk

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2013. Created by Meks. Powered by WordPress.