Portwijn regatta op de Douro

portwijn botenrace Porto Zorg dat je de jaarlijkse regatta in Porto niet mist. Tijdens deze botenrace op de Douro, laten porthuizen zich van hun mooiste kant zien. Zij strijden in traditionele vrachtboten (rabelos) om de 1e plaats. De gemoedelijke wedstrijd vindt plaats op 24 juni en maakt deel uit van het grootste feest in Porto.

portwijn botenrace Porto

Wie ‘s middags aan de kade staat, ziet namen van bekende portmerken (Offley, Sandeman, Cálem) op de kleurrijke zeilen van de houten boten.

Beroemde porthuizen in Vila Nova de Gaia

Ben je al eens in Porto geweest? Waarschijnlijk heb je dan, uitkijkend over de rivier, de bekende porthuizen zien staan in Vila Nova de Gaia. Misschien heb je ook foto’s gemaakt van de traditionele houten boten aan de oevers? Is Porto totaal onbekend?

Portugese traditionele vrachtboten

Die houten boten werden vroeger gebruikt om vaten wijn te transporteren, en wel van de wijngaarden in de Dourovallei naar de wijnkelders in Vila Nova de Gaia. Begin jaren zestig stopte dit transport en werden de houten boten aangelegd aan de kade. Het komt niet vaak voor dat ze tegelijkertijd in actie komen.

De jaarlijkse regatta: porthuizen strijden om 1e plaats

Het grootste evenement is deze regatta op 24 juni, dé jaarlijkse race van de rabelos. De boten vertegenwoordigen de verschillende porthuizen. Het schijnt dat de deelnemende partijen elkaar, voor vertrek, portwijn van het huis geven.

Met firmanaam en -logo op het bollende zeil, nemen ze het tegen elkaar op tijdens een race van 1,5 km. De wedstrijd begint bij Foz en eindigt bij de Luis I brug. De traditie is 31 jaar geleden van start gegaan en porthuis Ferreira was destijds de eerste winnaar.

Gekleed in donkerrode mantels met traditionele hoeden

Aan boord liggen houten vaten. Er staan mannen gekleed in donkerrode mantels met bijpassende traditionele hoeden. Ze lijken een rol te spelen in een mooi theaterstuk.

Ieder jaar doen er zo’n 14 tot 18 boten mee en de wedstrijd trekt veel publiek. Het is een schitterend gezicht om die ouderwetse boten, met enorme zeilen, in actie te zien. De vrij zware boten zijn afhankelijk van de wind en mensen kijken toe vanaf de kant.

VIP boot met 300 gasten

Ongeveer 300 gasten bekijken het spektakel vanaf een speciale VIP boot. Met de race wordt niet alleen de houten rabelo, maar ook de portwijn in het zonnetje gezet.

Prijsuitreiking

Na afloop is er applaus, een prijsuitreiking, traditionele dans en een afsluitend diner voor alle deelnemers en gasten.

Benieuwd naar die wijnkelders en zin gekregen in portwijn?

Vila Nova de Gaia staat bekend om de portwijn en de vele proeverijen. Alle porthuizen staan gebroederlijk naast elkaar. Je loopt eenvoudig van de één naar de ander. Rondleidingen worden verzorgd in verschillende talen.

Er is keuze genoeg: Cálem, Ramos Pinto, Burmester, Churchill’s, Cockburn’s Port, Ferreira, Offley Forrester, Real CA. Velha, Rozès, Sandeman, Graham, Kopke. Informatie porthuizen: openingstijden, rondleidingen en proeverijen.

Misschien heb je ook interesse in een wijnproeverij in de grootste wijnfles ter wereld? Begin juni staat het 40 uur durende, non-stop, festival Serralves em Festa centraal.

Conclusie

Dé jaarlijke portwijn regatta vindt plaats op 24 juni in Porto. Deelnemende porthuizen nemen het tegen elkaar op in houten traditionele vrachtboten (rabelos). Zin in een proeverij in één van de vele porthuizen? Vanuit Porto ben je, via de brug, zo in Vila Nova de Gaia.

Welke portwijn wint volgens jou?

Foto: Ângelo Vidal Correia / Olhares.com

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2013. Created by Meks. Powered by WordPress.