Porto bekijken vanuit de lucht?

gemeentehuis van PortoCitytrip naar Porto? Bekijk deze stad alvast vanuit de lucht en lees meer over de 12 belangrijkste locaties die te zien zijn op de video. Deze recente en schitterende beelden van Luís Costa zijn overdag en ´s nachts vastgelegd met een drone. Ook heel handig voor je stedentrip: info over het openbaar vervoer in Porto.

Video van Luís Costa

De video duurt ongeveer 16 minuten. De aanvangstijd van de onderstaande 12 locaties heb ik erbij gezet!

1. Serra do Pilar – kloosterkerk (0:32)

De koepel in Vila Nova de Gaia is goed zichtbaar. Je kunt kiezen voor een rondleiding en krijgt dan o.a. de binnenplaats van het klooster en de kerk te zien. Klim naar het hoogste punt om de Douro en omgeving te bewonderen. Aanrader!

Porto aan de Douro

2. Dom Luís I brug (0:49)

Er is genoeg te vertellen over Dom Luís maar het leukste is dat de brug een rol speelt bij het vuurwerkspektakel boven de Douro op 23 juni. Jaarlijks is er met de viering van S. João een multimediashow met muziek. Vuurwerk wordt afgestoken vanaf het water vanuit verankerde boten én vanaf de Luís I brug. De volgende middag staat iedereen weer aan dezelfde kade om de jaarlijkse portwijn regatta mee te maken.

3. Historische wijk Ribeira (1:02)

Aan de Douro ligt stadswijk Ribeira. In vroeger tijden lagen de kabeljauwschepen hier aan de kade. In deze buurt staat het geboortehuis van José Luís Gomes de Sá, de bedenker van het kabeljauwrecept Bacalhau à Gomes de Sá. Aan de voorgevel hangt een bordje ter nagedachtenis aan hem en aan zijn gerecht. De drone vliegt letterlijk over dit huis heen (bij 1:38 om even irritant precies te zijn).

4. Clérigos – kerk en toren (1:57)

Deze bekende toren in Porto is 76 meter hoog. Dagelijkse toegang van 9:00 – 18:30. Na 250 jaar is het sinds een aantal maanden ook mogelijk om de toren van 19:00 tot 22:30 te beklimmen. Zou je Porto by night willen zien vanaf deze hoogte? Dan moet je wel een groepje regelen van minimaal 25 mensen en vooraf reserveren. 🙂

5. Sé do Porto (2:47)

Al heb ik foto´s gezien, hier ben ik zelf nog nooit naar binnen geweest. Deze kathedraal schijnt één van de oudste monumenten van de stad te zijn.

6. Aliados (3:54)

Het centrum van de stad met, aan het einde, het gemeentehuis bij 4:21. Als je ooit een Portugees hoort praten over “Baixa do Porto”, dan heeft hij het over deze centrale zone van Porto. Eindje verderop vind je winkelstraat Rua de Santa Catarina en markt Bolhão.

7. Rotonde van Boavista (4:42)

Dit is de grootste rotonde van de stad en (op de video) versierd door bomen met rode herfstkleuren. Wat moet dat hoge monument in het midden eigenlijk voorstellen? Het gaat om een leeuw die zijn klauwen in een adelaar heeft gezet. Hier wordt symbolisch weergegeven hoe de oorlog van 1808-1814 tussen leeuw (Portugese/Engelse troepen) en adelaar (Franse troepen van Napoleon) destijds is afgelopen.

8. Concertgebouw Casa da Música (5:54)

Ik ben hier al vaak geweest, heb er ook over geschreven, en vind het leuk om al die rare hoeken van Casa da Música eens vanuit de lucht te zien.

9. Fort São Francisco Xavier (6:39)

Fort São Francisco Xavier wordt ook wel kaaskasteel genoemd. Waarom? Het verhaal gaat dat het gebouwd is op een granieten rots die de ronde vorm zou hebben van kaas. Hmm, zou het?

10. Stadspark (6:56)

Dit mooie, groene stadspark grenst aan de Atlantische Oceaan. Bezoekje waard!

11. Foz do Douro (7:34)

Hier zie je Porto´s golfbreker en de uitmonding van de Douro in de Atlantische Oceaan (7:43).

12. Arrábida brug (9:29)

Na de Arrábida brug nog ruim zes minuten mooie videobeelden die ´s avonds en ´s nachts, en dus met stadsverlichting, vastgelegd zijn.

Veel plezier in Porto!

Foto´s: eigen werk

Denk je dat je volgers op social media dit ook leuk vinden? Ik zou ´t enorm waarderen als je het zou willen delen! Bedankt 🙂

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2013. Created by Meks. Powered by WordPress.