Papierfabriek maakt papier van oude kleren

papierfabriek in Portugal maakt papier van oude kledingWist je dat je papier kunt maken van oude kleding? Papierfabriek Moinho in Vouzela is uniek in Europa en laat je zien hoe T-shirts, spijkerbroeken en andere oude katoenen kleren veranderen in vellen papier. Maar sinds wanneer groeien er bloemetjes als je stukjes katoenpapier in de grond stopt?

Wat is katoenpapier?

Op zich is dit niets nieuws: katoenpapier werd 2000 jaar geleden uitgevonden in China. Papier van katoen gaat langdurig mee. Oude manuscripten die het overleefd hebben tot onze tijd, zijn vervaardigd van katoenpapier.

Papierfabriek Moinho in Noord-Portugal

De katoenpulp wordt gemaald in een klassieke Hollander oftewel “Pilha Holandesa”.

papierfabriek in Portugal maakt papier van oude kleren

papierfabriek in Portugal maakt papier van katoenresten

Oude kleren en katoenresten worden op kleur gesorteerd en dit zal de uiteindelijke kleur van het papier bepalen. Blauwe spijkerbroeken, blauw papier. Roze T-shirts, roze papier. Op verzoek maken ze ook handgeschept papier. De fabriek exporteert naar 9 Europese landen.

papierfabriek Moinho maakt papier van katoenrestenkatoenpapier van papierfabriek Moinho Portugal

Je kunt hier bijzondere papieren tassen kopen met de opdruk “This bag will be a flower.” Het gaat om katoenpapier dat geïmpregneerd is met gras- en bloemzaadjes.

papierfabriek maakt katoenpapier met bloemzaadjeskatoenpapier met bloemzaadjes van papierfabriek Portugal

Zo’n tas kun je, na gebruik, in stukjes scheuren en begraven in je tuin of in een pot met aarde. Ik heb het zelf (nog) niet uitgeprobeerd maar het schijnt dat er, na regen en zon, grassprieten en bloemetjes verschijnen (zie foto).

katoenpapier met bloemzaadjes van papierfabriek resulteert in veldbloemen

Portugese video met uitleg over die bloemzaadjes

Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van het Portugese weekblad Sábado is de kaft gemaakt van katoenpapier mét deze toevoeging van gras- en bloemzaadjes. Versta je Portugees? Dan moet je eigenlijk even onderstaande video bekijken.

Hier zie je hoe dit papier wordt gemaakt, hoe de bloemzaadjes worden toegevoegd en hoe de lezers worden opgeroepen om het tijdschrift, nadat ze ‘m uit hebben, in stukjes te scheuren, 2 à 3 dagen in water te laten weken en vervolgens te begraven. Zes weken later? Gras en veldbloemetjes.

In dit filmpje wordt ook uitgelegd dat eurobiljetten voor een groot gedeelte bestaan uit katoen. Dé reden dat je briefje van vijftig euro gelukkig niet verdwenen is na een keer meedraaien in de wasmachine, maar gewoon even moet drogen. 🙂

Milieuvriendelijke werkwijze

Om papier te maken is er geen hout nodig, hoeven er geen bomen gekapt te worden en wordt er gewerkt met katoenafval uit de textielindustrie. Zelfs het water wordt hergebruikt.

Overige producten

Kaarten met fijne geurtjes, enveloppen, doosjes, schriften, notablokken en nog veel meer.

Geïnteresseerd in industrieel toerisme?

Tip: Breng ook een bezoekje aan fabriek Fepsa in São João da Madeira. Deze fabriek behoort tot de wereldleiders in de productie van hoogwaardig vilt voor hoeden.

Foto’s: Moinho (behalve de roze foto: Vanda Vilela en de bloemenfoto: Walk Mill Botanics)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2013. Created by Meks. Powered by WordPress.