Palácio da Pena: het mooiste paleis in Sintra

Palácio da Pena in SintraPalácio da Pena is een paleis in Sintra, niet ver van Lissabon, en wordt omgeven door een exotisch park van 85 hectare. Bij goed weer is het paleis zelfs te zien vanuit Lissabon. Het kleurrijke paleis van Pena is een populaire toeristentrekker. Zou je dit sprookjespaleis ook weleens willen bezichtigen?

Plan een trip naar het wonderlijk mooie Sintra. Vanuit Lissabon ben je er al in een half uurtje!

Sintra World Heritage

Het hooggelegen Palácio da Pena is een nationaal monument en maakt sinds 1995 deel uit van de UNESCO Werelderfgoedlijst (evenals de prehistorische rotstekeningen in de Côa vallei).

Vlieg je naar de luchthaven van Lissabon? Waarschijnlijk loop je dan langs deze enorme (geluidloze) videowall als je je bagage gaat ophalen.

Bekijk hieronder de schitterende paleizen en parken van Sintra World Heritage.

Informatie over vervoer in park

Het park van Pena is 85 hectare groot en bevat talrijke meertjes, bruggen, fonteinen, beelden en een enorme verscheidenheid aan exotische planten en bomen.

Een heerlijk park om te wandelen maar als je niet wil klimmen, kun je beter de bus pakken. Sinds 2014 beschikt het park over drie nieuwe hybride bussen om bezoekers te vervoeren van de ingang van het park tot aan de ingang van het paleis.

Het buskaartje is inclusief audiosysteem met uitleg over park en paleis in vijf talen: Portugees, Engels, Spaans, Frans en Duits. Het kaartje kost 3 Euro. Gratis toegang voor kinderen tot 5 jaar.

Hiernaast is er in het hoogseizoen ook een hop-on-hop-off service in het park die je de verschillende bezienswaardigheden van het park laat zien.

Rondleiding in Palácio da PenaPalácio da Pena Sintra

Het paleis bestaat uit twee gedeelten: de overblijfselen van een 16e eeuws klooster en een “nieuwer” gedeelte dat gebouwd is in de 19e eeuw.

Zelfs met alle zomerdrukte is het Palácio da Pena de moeite waard. Zeven dagen per week is er een rondleiding om 14:30 uur. Reservering is niet nodig. De rondleiding duurt één tot anderhalf uur en wordt uitgevoerd in het Portugees, Engels of Spaans.

Wil je liever op een ander tijdstip? Even vooraf reserveren.

Geschiedenis Palácio da Pena: van oud klooster tot sprookjespaleis

Oorspronkelijk stond hier een 16e-eeuws klooster. Koning Ferdinand II, de fantasierijke Duitse echtgenoot van de Portugese koningin Maria II, kocht het klooster in 1838 inclusief de omliggende gronden.

Geïnspireerd door de Duitse Romantiek (eind 18e eeuw, begin 19e eeuw) heeft Ferdinand het voormalige klooster omgetoverd tot een echt sprookjeskasteel. Op initiatief van koning Ferdinand werd er ook een exotische tuin aangelegd.

In 1860 werd het Palácio da Pena voltooid. Na Ferdinand’s dood heeft de Portugese koninklijke familie het als zomerverblijf gekocht.

De koninklijke familie heeft meerdere zomers in het paleis gewoond, tot in 1910 de Oktoberrevolutie uitbrak. Sindsdien is het paleis opengesteld voor het publiek.

In 1994 zijn de originele kleuren van het paleis hersteld: roze voor het oude klooster en okergeel voor het “nieuwere” gedeelte uit de 19e eeuw.

Sindsdien zijn er om de zoveel tijd restauratiewerkzaamheden in en om het paleis.

Overige informatie

Hier tref je alle handige informatie over bezienswaardigheden, openingstijden, prijzen en vervoer. Kies gecombineerde tickets om goedkoper uit te zijn!

Ook is het mogelijk om de Talking Heritage app te downloaden.

Conclusie

Palácio da Pena is een hooggelegen sprookjespaleis in Sintra, niet ver van Lissabon. Het paleis staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en is een rondleiding waard.

Het omliggende park van 85 hectare biedt vervoersmogelijkheden voor diegenen die niet kunnen of willen klimmen naar het paleis. Graag lees ik wat je van het Palácio da Pena vond!

Tip: Ga ook eens langs bij het Convento dos Capuchos, een kurkklooster uit 1560.

Foto’s: eigen werk

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2013. Created by Meks. Powered by WordPress.