Palácio da Bolsa is historisch beursgebouw

palacio-da-bolsa-en-voormalig-beursgebouw-in-portoPalácio da Bolsa is de grootste toeristentrekker van Porto en écht de moeite waard. Dit voormalige beursgebouw ligt niet ver van de stadswijk Ribeira aan de Douro. De bouw ging in 1842 van start en voltooiing heeft 68 jaar geduurd. Lees meer over de geschiedenis, de zalen en mijn eigen ervaringen.

Beursgebouw in Porto is nationaal monument

De letterlijke vertaling van Palácio da Bolsa is beurspaleis. Tot de jaren negentig heeft dit monumentale pand dienst gedaan als beursgebouw. Alle commerciële transacties van de stad vonden hier plaats.

Palácio da Bolsa in Porto

Als bezoeker kun je de schitterende zalen bekijken. Ga je een rondleiding volgen, dan begin je in deze centrale ruimte: de Hal van de Naties. Waarom deze naam?

glazen-koepel-palacio-da-bolsa-in-porto

vloer-palacio-da-bolsa-porto

Als je naar boven kijkt, zie je een koepel van glas en ijzer. Daaronder zijn de 20 wapens afgebeeld van alle landen waarmee Portugal commerciële en ook vriendschappelijke banden had.

Mijn ervaringen in Palácio da Bolsa

Naast de rondleiding, heb ik hier ook een keer (prima) gegeten in het restaurant en een mooi concert meegemaakt in de Arabische pronkzaal. Dit is een indrukwekkende en protserige zaal met veel bladgoud (zie video).

gerenoveerde-koepel-van-palacio-da-bolsa-portoPas geleden was ik bij een bijeenkomst naar aanleiding van recente restauratiewerkzaamheden aan de glazen koepel. Alle deelnemers  mochten, na afloop van het technische verhaal, naar boven om de gerestaureerde koepel te bekijken.

Normaal mogen bezoekers het dak niet op. Ik heb nog snel even een foto kunnen maken. 🙂

Korte geschiedenis

Een paar eeuwen geleden stond op de plaats waar nu het Palácio da Bolsa staat, het klooster van de kerk São Francisco. Al werd het kloostergedeelte compleet verwoest door een brand in 1832, de kerk staat er nu nog. (Bovenaan, op de 2e foto, zie je de kerk aan de linkerkant).

Tien jaar na die brand is begonnen met de bouw van het beursgebouw en voltooiing heeft 68 jaar geduurd. Door de jaren heen hebben er 6 architecten aan gewerkt.

Wat krijg je hier te zien?

Binnenkort een citytrip naar Porto? Plan ook een uurtje in voor een rondleiding door Pálacio da Bolsa.

Even in het kort:

  • De bekendste zaal is de Arabische zaal. Te zien op de video van 01:45 tot 02:09. Het heeft 18 jaar geduurd voordat de zaal af was.
  • In een andere zaal functioneerde vroeger een handelsrechtbank; een rechtbank die alleen commerciële problemen oploste.
  • Je kunt het kantoor bekijken van Gustav Eifel die hier enige tijd gewerkt heeft.
  • In een klein kamertje staat de eerste telegraaf die werd gebruikt om gegevens over de handel door te geven.
  • Er is een ruimte met schilderijen van de laatste Portugese koningen.
  • Een zaal waar de directieleden van de handelsvereniging van Porto nog altijd maandelijks bijeenkomen.
  • En ook: een moderne zaal waar je moet zijn voor een fijne wijnproeverij.

Avondrondleidingen tijdens feest van São Joãopalacio-da-bolsa-porto

Zoals ik eerder schreef, staat Porto op 23/24 juni in het teken van het grootste en jaarlijkse stadsfeest São João met hamertje-tik op alle hoofden, veel muziek, gegrilde sardientjes, wijn en vuurwerk.

In 2016 heeft Palácio da Bolsa voor het eerst haar deuren geopend voor speciale avondrondleidingen op 24 juni. Hopelijk is dit een blijvend initiatief!

Meer informatie

Dagelijkse rondleidingen zijn mogelijk in verschillende talen (Engels, Frans, Spaans en Portugees) en reserveren kan via de site van Palácio da Bolsa.

Foto’s: eigen werk

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2013. Created by Meks. Powered by WordPress.