Oudste theeplantage van Europa

theeplantage AzorenJe vindt Europa´s oudste theeplantage Gorreana (1883) op het Portugese eiland São Miguel. De plantage is vrij te bezichtigen en al generaties lang in handen van dezelfde familie. Gratis biologische theeproeverij voor de liefhebbers. Drink je graag groene thee? Biologische, gezonde thee?

China is het grootste theeproducerende land ter wereld maar wist je dat er ook in Europa thee wordt verbouwd?

Zonder bestrijdingsmiddelen en ver verwijderd van de industriële vervuiling, groeien Gorreana´s theeplanten hier al meer dan 130 jaar. De foto heb ik een paar jaar geleden gemaakt.

biologische theeplantage Azoren

De natuurlijke omstandigheden op het eiland zijn ideaal: een vruchtbare vulkanische ondergrond, voldoende regen, geen vorst en een niet al te intense zon. Ziektes en schimmels komen hier niet voor. Resultaat: een 100% natuurlijke, ecologische thee.

Wandeltocht langs groene theevelden

Bekijk hier een beschrijving van een wandeltocht (6 km) langs de uitgestrekte groene velden. Van dichtbij zie je pas goed dat het om theeplantjes gaat. De oogst vindt plaats van april tot september/oktober.

São Miguel heeft ook een unieke ananasplantage, heerlijke warmwaterbaden en een bijzondere regionale stoofpot onder de grond.

Breng een bezoekje aan theeplantage Gorreana

Het fabrieksgebouw van deze theeplantage is gratis te bezoeken. De theeproeverij is bij je bezoek inbegrepen.

Ook op doordeweekse dagen kun je het productieproces volgen. De sfeer doet aan alsof je door een stokoud museum loopt en tegelijkertijd over schouders mee mag kijken hoe alles in z´n werk gaat.

In grote bakken liggen theeblaadjes te drogen. Wist je dat alleen de bovenste drie blaadjes van de theeplant worden gebruikt?

De oude machines die ingezet worden om de theebladeren te kneuzen maken enorm veel herrie. Aan het einde van je – doordeweekse – bezoek kun je in de keuken zien hoe een aantal vrouwen de theeblaadjes verder selecteren, sorteren en in verpakkingen doen.

Benieuwd naar de geur en smaak van deze thee?

Verschillende verwerkingsmethoden van dezelfde plant Camellia Sinensis leiden tot verschillende theesoorten: zwarte en groene thee. Alle thee wordt nog steeds volgens traditionele methode geproduceerd.

Er staan theeautomaten om alle bezoekers meerdere groene en zwarte theeën te laten proeven. Trouwens: thee is chá in het Portugees.

De zwarte thee heeft drie varianten: Black Pekoe (heeft meeste theïne), Orange Pekoe (minder theïne) en Broken Leaf (minste theïne).

Of drink je liever een groene thee? De traditionele groene thee of de speciale, meer aromatische, groene thee?

Fabriekswinkel theeplantage

In de fabriekswinkel kun je je favoriete theeën inslaan om iemand kado te doen en/of mee te nemen naar huis.

Contactgegevens theeplantage Gorreana

Gorreana Theeplantage
Email – gorreanazores@gmail.com

Tel./Fax – (+351) 296 442 349

Hoe was het allereerste begin van de plantage?

De thee werd rond 1820 geïntroduceerd op het eiland São Miguel. De zaden kwamen uit Brazilië en waren meegenomen door de Portugees Jacinto Leite.

Het idee ontstond om een commerciële theeproductie op te zetten maar de nodige vakkennis ontbrak. In 1874 werden twee Chinese thee-experts uit Macau uitgenodigd om op São Miguel uitleg te geven over het complexe productieproces van dit nieuwe product.

In 1883 verkocht Gorreana haar eerste kilo droge thee. Theeplantage Gorreana produceert jaarlijks ongeveer 40.000 kilo thee en exporteert o.a. naar Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland, Verenigde Staten en Canada.

Conclusie

De 100% biologische Gorreana thee van Europa´s oudste en enige theeplantage op het Portugese eiland São Miguel is uniek. De plantage is zeven dagen per week te bezichtigen. Gratis toegang en theeproeverij. Laat die Chinese thee staan en probeer de Portugese biologische thee!

Foto´s: eigen werk

Mocht je dit artikel leuk vinden, dan zou ik het enorm waarderen als je het zou willen delen via social media. Bedankt!
[addtoany]  

6 Reacties

Plaats een reactie
 • Ik heb beide plantages bezocht. Porto Formoso is kleinschaliger. Je voelt je meteen welkom. Er zijn videopresentaties; een rondleiding door het museum en thee drinken in een theehuis. Allemaal wat gezelliger dan in het grotere Gorreana dat wat rommeliger oogt. Maar beiden zijn het bezichtigen waard. En alles is gratis. Je kunt eventueel ook een theeplantje kopen voor thuis.

  • Klopt, Porto Formoso is kleinschaliger. Beide plantages bezoeken is inderdaad goed te doen omdat ze niet ver van elkaar liggen! Bedankt voor je reactie.

 • Ik heb gisteren de theeplantage en fabriek Gorreana bezocht en het is zeker interessant te zien hoe dit allemaal in zijn werk gaat.
  Maar ik vond het beschamend te zien dat de vrouwen de zware zakken (ik schat 25 kilo) naar boven moeten tillen, boven hun hoofd, waar dan een andere vrouw deze boven weer aanpakt.
  De mannen dragen lichte emmers. Ik heb zelf geprobeerd zo´n zak van de grond te tillen.

  • Dank voor je reactie. Die vrouwen met die zware last (waar je het over hebt) heb ik zelf niet gezien daar.
   Wel op andere plekken/plaatsen… inderdaad, zware zakken op hun hoofd alsof het niets weegt.
   Dat doe ik ze ook niet na hoor. 🙂

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2013. Created by Meks. Powered by WordPress.