Óbidos: chocoladefestival en kersenlikeur

Óbidos in PortugalÓbidos is een ommuurd middeleeuws dorp met witte huisjes. Op een afstand van 85 km van Lissabon, vormt dit mooie plaatsje het achtergronddecor van jaarlijks terugkerende festivals rondom thema’s als chocolade, middeleeuwen, literatuur en kerst. Bekijk de video’s voor een eerste indruk.

Korte geschiedenis

Het, voorheen Moorse, gebied werd in 1148 veroverd door de 1e koning van Portugal, Afonso Henriques. In 1210 gaf Afonso II het dorpje Óbidos aan koningin Urraca en in 1282 kreeg koningin Isabel het kado van haar echtgenoot koning Dinis.

middeleeuws dorp Óbidos in Portugal

Ook in de daarop volgende eeuwen behoorde Óbidos toe aan de koninginnen van Portugal en kreeg het een toepasselijke bijnaam: Koninginnedorp (Vila das Rainhas).

Kasteel is nationaal monument en nu een luxueus hotel

Het eeuwenoude kasteel is een nationaal monument en in 1951 omgetoverd tot een historisch en luxueus hotel. Alleen de hotelgasten hebben toegang tot dit voormalige kasteel. Vrij prijzig maar wel een toplocatie om te overnachten.

Kersenlikeur uit Óbidos PortugalProef de lokale kersenlikeur

Het vestigingsdorpje bestaat uit een wirwar van gezellige en nauwe straatjes met witte huisjes.

Op elke hoek kun je een “ginjinha” drinken, een kersenlikeur, en dan het liefst uit een miniatuurbekertje van chocolade.

Beklim die muur en bekijk Óbidos van bovenaf

Het is hier fijn wandelen omdat je, binnen de muren, geen enkele auto zult tegenkomen. Autoverkeer is niet toegestaan.

Er ligt een anderhalve kilometer lange muur rondom dit dorp. Je kunt helemaal om Óbidos heen lopen en alles vanstraatje in Óbidos Portugal bovenaf bekijken. Er zijn meerdere toegangspunten.

Jaarlijks terugkerende evenementen

Al is Óbidos het hele jaar door te bezoeken, er zijn meerdere grote festivals die jaarlijks plaatsvinden en die je misschien weleens zou willen meemaken.

  1. Chocoladefestival (15e keer – maart/april 2017)
  2. Middeleeuws Festival (16e keer – juli-augustus 2017)
  3. Literair Festival “Folio” (3e keer – oktober 2017)
  4. Kerstdorp (12e keer – december 2017/januari 2018)

1. Internationaal Chocoladefestival

Zin in zoet? Óbidos staat iedere lente in het teken van chocolade. Dé tijd om hier eens te kijken en te proeven.

Elk jaar wordt er een thema gekozen. In 2015 was dat “liefde” en waren er chocolade sculpturen omtrent dit onderwerp. Zo was het tragische 14e eeuwse liefdesduo Pedro & Inês aanwezig in de vorm van chocolade.

Ook waren er workshops, chocolademassages en modellen op de catwalk met accessoires van chocolade (video).

2. Middeleeuws Festival

Reis terug in de tijd en stap uit in de middeleeuwen. Wat krijg je te zien? Waarzeggers, beulen, kooplieden, heksen, ambachtslui, jongleurs, ridders en bedelaars.

In de zomer van 2015 werd iedereen meegenomen naar de tijd dat de koninginnen het voor het zeggen hadden in Óbidos. Ik heb helaas geen foto’s gemaakt, maar heb daar wel gezien dat je je hoofd kunt laten afhakken door een beul. 😉

3. Internationaal Literair festival “Folio”

Al noemen ze het een internationaal festival, volgens mij is dit festival alleen leuk als je de Portugese taal beheerst. Zelf ben ik hier niet geweest maar ik ga het wel onthouden voor aankomend jaar. Hou je van literatuur én versta je Portugees? Dan is dit misschien ook iets voor jou.

Het festival vond, voor het eerst, plaats in oktober 2015 en schijnt een succes geweest te zijn. Auteurs en lezers kwamen samen, er waren interviews, theatervoorstellingen en concerten.

4. Kerstdorp – Óbidos, Vila Natal

Een leuk festival om naar toe te gaan als je (kleine) kinderen hebt. Bekijk de video van december 2015 om een indruk te krijgen.

Meer informatie

Ben je van plan om je bezoekje aan Óbidos te combineren met één van deze festivals? Bedenk dat je dan, om echte topdrukte te vermijden, het beste op een doordeweekse dag kunt gaan.

Chocoladefestival

Middeleeuws Festival

Literair Festival

Kerstdorp

Niet alle bovenstaande Portugese sites hebben alle informatie beschikbaar in het Engels. Je mag mij een mailtje sturen als je er niet uitkomt! 😉

Foto’s: eigen werk

2 Reacties

Plaats een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2013. Created by Meks. Powered by WordPress.