Nest dino-eieren in museum Lourinhã

Nest dino-eieren Museum LourinhãZeventig kilometer ten noorden van Lissabon ligt Lourinhã. In het museum van Lourinhã kun je, naast skeletten en pootafdrukken van dinosaurussen, ook een origineel nest bewonderen met 120 dinosauruseieren (inclusief botjes van embryo’s). Wist je dat deze dino is vernoemd naar Lourinhã?

Dinosaurus vernoemd naar het dorp Lourinhã

De dinosaurus die 150 miljoen jaar geleden rondstampte in Lourinhã heeft de naam van het Portugese plaatsje gekregen: Lourinhanosaurus.

Het bleek namelijk een unieke soort te zijn en alleen bekend in omgeving van Lourinhã: een vleesetende tweevoeter met een grote kop en een lange staart.

Lourinhanosaurus antunesi

De complete naam van dit dier is: Lourinhanosaurus antunesi. Miguel Antunes is een bekende Portugese paleontoloog.

Dino Museum Lourinhã met nest dino-eieren

Groot nest met 120 dino-eieren

Het dino-nest is in 1993 gevonden op het strand van Paimogo. In Europa bleek dit een uitzonderlijk groot nest te zijn en men denkt dat het een gezamenlijk nest was van meerdere vrouwtjes.

In 1997 is de ontdekking van het dino-nest genomineerd als één van de honderd meest belangrijke wetenschappelijke ontdekkingen van dat jaar.

Dinosauruseieren van 13 centimeter

Dinosauruseieren zijn kleiner dan je misschien verwacht van zulke enorme beesten. De eieren van dit nest hebben een grootte van 13 centimeter (zie foto bovenaan).

In het dino-nest zijn trouwens ook krokodilleneieren aangetroffen, hét bewijs dat ze in die tijd samen geleefd hebben.

Dino-eieren met fossiele botjes van embryo’s

Fossiele dinosauruseieren zijn zeldzaam en dino-eieren met botjes van embryo’s zijn nóg zeldzamer. Aan de hand van die embryo-botjes kon worden vastgesteld dat deze eieren afkomstig waren van een Lourinhanosaurus.

De botjes zijn verbazingwekkend goed te zien! Het nest ligt onder een glazen plaat en daardoor is het me helaas niet gelukt om een duidelijke foto te maken.

Skelet van Lourinhanosaurus

De meest complete Lourinhanosaurus die ooit ontdekt is, was een jonge dino van vier jaar. Het skelet is te bezichtigen in het museum. Bijzonder is dat, net als bij bomen, de groei is af te lezen aan de ringen op de botten. In dit geval waren het vier ringen en weet men dat het dier vier jaar is geworden.

De Lourinhanosaurus was een van de eerste vleesetende dinosaurussen die gevonden is met gastrolieten (maagstenen). Deze stenen zijn ingeslikt om het eten beter te kunnen vermalen. Eerder werden dit soort stenen alleen gevonden bij plantenetende dinosaurussen. Deze vierjarige dino was toch echt vleesetend: tussen de maagstenen zijn er klauwen gevonden van een ander dier.

Wat kun je nog meer zien in het museum van Lourinhã?

Er zijn drie afdelingen:

Museum Lourinhã met dino nestArcheologie – Archeologische overblijfselen uit Lourinhã en omgeving: van prehistorie tot heden

Etnografie – Een collectie van objecten die onderdeel uitmaakten van lokale beroepen, ook van oude beroepen die niet meer worden uitgeoefend.

Paleontologie – Uitgebreide collectie fossielen die gevonden zijn in Lourinhã. Naast de fossielen van verschillende soorten dinosaurussen zul je hier bijvoorbeeld ook fossielen zien van krokodillen, vissen en schildpadden.

Meer informatie: museum van Lourinhã.

Heb jij weleens een nest met fossiele dino-eieren gezien? Overigens zijn zeldzaam grote fossielen van trilobieten (90 cm lang) te bezichtigen in Geopark Arouca.

Bron: Dinossauros de Portugal ISBN: 978-989-20-5791-0

Foto’s: eigen werk

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2013. Created by Meks. Powered by WordPress.