Mooiste strand van Algarve: Praia do Barril

strand Praia do Barril AlgarveKen je de overvolle stranden van Algarve? Een uitzondering is het rustige en prachtige strand Praia do Barril op ‘t eiland van Tavira. Onderdeel van het beschermd natuurgebied Parque Natural da Ria Formosa, is dit één van de mooiste stranden van Portugal. Blijf wat langer om de zonsondergang te zien.

Ria Formosa is een weids en moerassig gebied. Hoe kom je nu bij de duinen, het mooie brede, witte strand en dat fijne zeewater?

Met treintje naar strand van Barril Algarve

strand van Barril in Algarve

Praia do Barril is strand Algarve

Korte routebeschrijving naar strand van Barril

Je loopt vanuit Pedras d’El Rei over een brug naar een klein stationnetje. Een treintje brengt je in 8 minuten naar de duinen en het strand. Het is echt een leuk treinritje (foto) maar lopend is het ook prima te doen (1 km). Onderweg zul je in het zoutmoeras van Ria Formosa watervogels zien en, als je goed kijkt, ook krabbetjes die elkaar aanvallen in de modder. 🙂

Ankerkerkhof – Praia do Barril

Aan het einde van de rit, zie je links een restaurant en een aantal strandbarretjes. In de duinen ligt een ankerkerkhof. Het gaat om tientallen scheepsankers die hier vroeger werden gebruikt bij de vangst van tonijn. Het strand van Barril staat bekend om deze laatste rustplaats.

begraafplaats ankers op strand van Barril in Algarve

Geschiedenis van tonijnvangst – Praia do Barril

Van 1841 tot 1966 was het gebied Barril een belangrijke viszone in de Algarve. In het restaurant (Museu do Atum) annex museum kun je niet alleen tonijn eten maar ook meer lezen over de vroegere tonijnvangst. De zwart-wit foto’s die hier aan de muren hangen geven je een beeld van die tijd.

Zo blijkt dat alle gebouwen die nu gebruikt worden als strandbarretjes en winkeltjes voor de strandgasten, vroeger dienst deden als kleine visserswoningen. Tot aan 1966, en gedurende 6 maanden per jaar (april – september), leefden hier 80 vissers met hun gezinnen.

Ook staat er een interessante maquette om te laten zien hoe de tonijn werd gevangen. Een ingewikkelde structuur van verticale netten, boeien, kabels en ankers (“Armação”) werd ingezet om de tonijnen in de val te laten zwemmen. Een eeuwenoude methode die heel effectief was.

maquette tonijnvangst strand van Barril

Aan het begin van het visseizoen (eind april, begin mei) duurde het ongeveer 10 dagen om dit geheel in zee, en startvaardig, te krijgen. De ‘val’ werd op een afstand van 200 meter van het strand in zee geplaatst, kon een diepte bereiken van 7 tot 40 meter, en zich over verschillende kilometers (!) uitstrekken.

Eet je liever kabeljauw? Lees meer over een kabeljauwschip en kabeljauwfestival.

Strand van Barril heeft de internationale Blauwe Vlag

Sinds 1987 voert het strand van Barril de internationale Blauwe Vlag. Dit is natuurlijk hét kwaliteitssymbool voor goede en schone stranden met uitstekend zwemwater. Ook blijkt Barril in staat te zijn om toerisme te combineren met milieubescherming.

Hiernaast heeft dit strand een nationale toegankelijkheids-onderscheiding gekregen. Het strand is toegankelijk voor iedereen, óók voor mensen met ‘n mobiliteitshandicap.

Eindje verderop is er een naturistenstrand

Voor de liefhebbers is er vlakbij het strand van Barril (en op 1,5 km van het eindpunt van het treintje) een naturistenstrand.

Foto’s: eigen werk

2 Reacties

Plaats een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2013. Created by Meks. Powered by WordPress.