Mondego is de grootste Portugese rivier

Film over fauna van Mondego rivierDeze documentaire volgt de Mondego rivier vanaf het begin (bergen) tot het einde (oceaan) en laat je in 15 minuten zien welke dieren er in en rondom het water leven. Van waadvogels met lange roze poten tot aan roofvogels en van salamanders met goudgestreepte staarten tot aan slangen.

De Mondego rivier ontspringt op 1500 meter hoogte in het Portugese berggebied Serra da Estrela, stroomt langs de stad Coimbra, langs rijst- en zoutvelden en mondt uit in de Atlantische Oceaan. Andere grote rivieren als de Taag, de Douro en de Guadiana ontspringen in Spanje.

De documentaire Mondego heeft verschillende onderscheidingen gekregen. (Bekijk hier een andere schitterende video van Daniel Pinheiro: Portugal, The Wild Side.)

Een documentaire over een rivier. Hoe boeiend kan dat zijn?

Heel erg boeiend. Een deel is gefilmd in het donker. Wedden dat je gaat kijken naar deze Engelse versie van de Mondego?

Wie is documentairemaker Daniel Pinheiro?

De film is gemaakt door Daniel Pinheiro ter afsluiting van zijn master Wildlife Documentary Production aan de Universiteit van Salford (UK). Het is één van de weinige opleidingsinstituten ter wereld die hoger onderwijs aanbieden binnen dit vakgebied. Er worden in Salford maar 15 personen per jaar toegelaten.

Daniel Pinheiro heeft les gekregen van bekende namen binnen de BBC, namelijk Sir David Attenborough, Paul Reddish en Neil Lucas. Sir David Attenborough is de producent en presentator van beroemde en bekroonde BBC natuurdocumentaires die je vast wel eens hebt gezien.

Waarom de Mondego?

Alhoewel hij overal ter wereld had kunnen filmen (en dat inmiddels ook heeft gedaan) koos Daniel Pinheiro in 2011 voor de Mondego in Portugal. Waarom?

In een tv-interview legt hij uit dat dat was vanwege de speciale band die hij heeft met de rivier omdat hij zelf uit Coimbra komt en vanwege de diverse landschappen die deze 234 kilometer lange rivier doorkruist.

Hoe lang heeft het geduurd om de documentaire Mondego te maken?

Vier maanden!

  • Een maand voorbereiden in Engeland: wetenschappelijk onderzoek, diersoorten bepalen, overleggen met biologen, script maken.
  • Een maand filmen in Portugal.
  • Twee maanden film editeren in Engeland.

Hoe gaat het filmen in z’n werk?

Volgens Daniel met heel veel geduld en ik geloof hem gelijk. Belangrijk is om zo dicht mogelijk bij die beestjes te komen zonder dat zij hun normale gedrag veranderen.

Hij vertelt dat met name de melro-d’água (waterspreeuw, european dipper) moeilijk te vinden is, moeilijk te observeren is en nog moeilijker te filmen is. Hij heeft er een week over gedaan om dit zangvogeltje te vinden en zegt daar lachend over dat dit werk veel geduld vereist en vrij eenzaam is omdat niemand een week lang achter een vogel wil aanlopen. (Ik wil wel mee!)

Wildlife Filmmaker Daniel Pinheiro

Voorafgaand aan zijn master Wildlife Documentary Production in Engeland heeft Daniel Communicatie & Multimedia gestudeerd in Coimbra en gewerkt als pianostemmer. Interessant is dat hij zegt speciale aandacht te hebben voor details van geluiden en dat hij dat ook inzet om bijvoorbeeld vogelgeluiden te identificeren.

Conclusie

Bekijk de documentaire Mondego van dit artikel. Het is een korte natuurfilm van de Portugese documentairemaker Daniel Pinheiro over de fauna van de Mondego rivier, de grootste rivier die begint en eindigt in Portugal (234 km).

Foto: eigen werk

3 Reacties

Plaats een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2013. Created by Meks. Powered by WordPress.