Middeleeuws festival in Leça do Balio

middeleeuws-festival-in-leca-do-balioEen kijkje nemen in de middeleeuwen? In vroeger tijden was het klooster in Leça do Balio (Matosinhos) een belangrijke tussenstop tijdens de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Nu kun je er een, jaarlijks terugkerend, middeleeuws festival bezoeken van vier dagen. Wat krijg je hier te zien?

Jaarlijks festival in 2e weekend van september

Dit culturele evenement vindt plaats rondom een schitterend klooster. De vorige (en elfde) keer was in 2016. Ik ben er geweest, evenals eerdere jaren, en zal je vertellen wat je hier kunt verwachten. Update: 7 t/m 10 september 2017. Zie programma onderaan.

middeleeuws festival in Matosinhos

Mocht je ooit toevallig het tweede weekend van september in de buurt zijn, ga dan ook eens kijken. Het is altijd leuk om hier rond te dwalen, met én zonder kinderen. Je zult geen toeristen tegenkomen. Entree is 1 Euro en het programma krijg je bij de ingang.

Middeleeuws festival: wat te zien, te doen en te proeven?

Dit eeuwenoude klooster in Leça do Balio biedt een perfect achtergronddecor voor zo’n middeleeuws festival.

Er zijn rijen marktkraampjes met verkopers in middeleeuwse kleding. Ambachtslieden die ter plekke hun ambacht uitvoeren. Je ziet varkens aan het spit en kleine oventjes waar lekkere zoete en hartige broodjes uitkomen. Je kunt traditionele lekkernijen eten, likeurtjes proeven en sangria drinken.

middeleeuws-festival-in-matosinhos-portugal

Deze man was heel snel en handig crêpes aan het maken. Verder zie je ridders en jonkvrouwen, vaandeldragers, slangenbezweerders, acrobaten, buikdanseressen, doedelzakmuzikanten, waarzeggers en jongleurs maar ook ezels, paarden, roofvogels en ganzen. Er zijn theateruitvoeringen in middeleeuwse sferen, zwaardgevechten, rondleidingen met gids door het klooster en activiteiten voor de kleintjes.

Gespeelde reconstructie van koningshuwelijk uit 14e eeuw

Ieder jaar wordt hier een koningshuwelijk uit 1372 nagespeeld. Dit 14e-eeuwse huwelijk vond plaats in dit klooster. Het was het eerste koningshuwelijk dat voltrokken werd uit liefde én buiten Lissabon.

middeleeuws-festival-leca-do-balio-in-portugal

Het schijnt dat Fernando hier getrouwd is met zijn liefste Leonor Teles terwijl iedereen tegen dit huwelijk was. Protesten van het volk werden rigoureus de kop ingedrukt door de koning. Ook die protesten werden erg goed nagespeeld. 🙂

Historische achtergrond van klooster: onderdak voor pelgrims

Waarom is er gekozen voor deze locatie in Leça do Balio? In de 12e eeuw bevond zich in dit klooster een religieuze en militaire orde (Ordem dos Cavaleiros Hospitalários), ook wel Hospitalários genoemd. Hun belangrijkste taak was om hulp en onderdak te bieden aan pelgrims die onderweg waren naar Santiago de Compostella in Spanje.

Meer informatie

Het programma van dit middeleeuwse festival (7 t/m 10 september 2017) kun je hier downloaden (zie: pdf-bestandje – halverwege de tekst). Helaas is alle informatie alleen in het Portugees en niet in het Engels. Mocht je er niet uitkomen, dan mag je mij een mailtje sturen.

Foto’s: eigen werk

4 Reacties

Plaats een reactie
  • Lijkt me super om een keer zo’n Middeleeuws festival mee te maken! Blijkbaar zijn ze daar in Portugal fan van, want in Obidos, waar we in het voorjaar waren doen ze dit ook (ik dacht ook in september trouwens) en heb het al vaker gehoord. Wel een leuke manier om de Middeleeuwen weer tot leven te wekken, zeker in stadjes als dit!

    • Klopt, deze festivals zie je regelmatig in Portugal. Festival in Óbidos is ook heel leuk! Ik heb het trouwens ook wel eens meegemaakt in Nijmegen, al was het daar wat kleinschaliger.

    • Dat festival in Nijmegen doet een beetje denken aan de festivals in Portugal. Alleen is het hier in Portugal veel groter allemaal. Je waant je echt in de middeleeuwen. 🙂

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2013. Created by Meks. Powered by WordPress.