Maritiem museum Ílhavo met zeeaquarium

maritiem museum in Ilhavo PortugalNiet ver van Aveiro ligt het maritiem museum van Ílhavo met ‘n zeeaquarium. Kabeljauwschip André hoort bij dit museum. Sinds de 16e eeuw is Ílhavo verbonden met de kabeljauwvangst. Hoe verliep dit? Bekijk ook de reconstructie van een 20e-eeuws schip én traditionele boten die zeewier en zout vervoerden.

Maritiem museum van Ílhavo

Vanuit Aveiro rij je in een klein kwartiertje naar het maritiem museum in Ílhavo. Hier zijn verschillende traditionele boten tentoongesteld die vroeger gebruikt werden op het binnenmeer Ria de Aveiro. Ze staan op ware grootte naast elkaar opgesteld.

traditionele boten in maritiem museum van Ilhavo

Ken je de vrolijk gekleurde boten (moliçeiros) uit Aveiro? Een tochtje met zo’n boot is tegenwoordig een toeristische attractie (zie foto 1). Vroeger vervoerden ze zeewier (moliço). De saleiros waren verantwoordelijk voor het vervoer van zout (foto 2).

Portugese kabeljauwvangst

De stad Ílhavo is van oudsher verbonden met de kabeljauwvangst en dat zie je terug in dit maritiem museum. Lopend door de zalen, lees je dat de Portugese kabeljauwvangst al in het begin van de 16e eeuw is gestart.

De bemanning was voornamelijk afkomstig uit Ílhavo en vele vissersbedrijven waren ook gevestigd in Ílhavo.

De reis naar de zeeën bij het Canadese Newfoundland en Groenland was ver. Het werk aan boord van de kabeljauwschepen was zwaar en uitputtend.

Kleine bootjes werden in zee geworpen

Hoe verliep die kabeljauwvangst? Vanuit het grote kabeljauwschip werden hele kleine eenpersoonsbootjes (dóries) de zee ingeworpen. Eenmaal op zee was er geen enkele communicatie mogelijk met het grote schip en was elke visser op zichzelf aangewezen.

maritiem museum kabeljauwschip

Zijn taak was om het bootje vol te laden en daarna terug te keren naar het schip. Deze vorm van vissen (handlijnen met haken) is nog tot 1974 uitgevoerd. Al met al een onzekere onderneming!

Reconstructie van groot kabeljauwschip uit begin 20e eeuw

In het midden van de eerste museumzaal zie je een schitterende reconstructie van een enorm groot kabeljauwschip uit begin 20e eeuw.

Allerlei voorwerpen die aan boord gebruikt werden zijn te bezichtigen. Ook kun je zien hoe deze mannen sliepen, aten en de vis verwerkten.

Zeeaquarium met rondzwemmende kabeljauwen

Kabeljauw (bacalhau) is onlosmakelijk verbonden met de Portugese cultuur en er zijn ook veel Portugese kabeljauwgerechten. 🙂

Hoe ziet zo’n kabeljauw er nu eigenlijk uit? Sinds 2013 heeft het maritiem museum van Ílhavo een aquarium en kun je ze zien zwemmen.

Museumschip Santo André is gebouwd in Deest (Nijmegen)

Vergeet niet om ook een bezoekje te brengen aan het museumschip Santo André. Dit kabeljauwschip is gebouwd in Nederland en, na jaren op zee, in 2001 opengesteld voor het publiek. Absoluut de moeite waard!

Meer lezen over dit museum?

Verdere informatie: maritiem museum in Ílhavo.

Foto’s: eigen werk

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2013. Created by Meks. Powered by WordPress.