Mafra: paleis met 1200 kamers

Basiliek Paleis MafraIn Mafra staat een indrukwekkend gebouw (4 ha): een koninklijk paleis, een basiliek en een klooster. Wie op het plein staat, ziet een voorgevel van 232 meter lang. Wat kun je verwachten? Een 18e-eeuwse ziekenboeg, 6 historische orgels, bibliotheek met vleermuizen en 2 carillons met 98 klokken.

Ik kan je een rondleiding aanraden! Welk verhaal zit er achter dit gigantische paleis?

Belangrijkste monument in barokstijl

Niet alle 1200 vertrekken zijn te bezichtigen, maar je zult genoeg zien om een idee te krijgen van Portugal’s belangrijkste monument in barokstijl.

Mafra Koninklijk Paleis

De koning kreeg een dochter en Mafra een paleis

Nadat zijn vurige wens om een nakomeling te krijgen in vervulling was gegaan, kwam koning Jo√£o V zijn belofte na en liet een groot paleis bouwen (18e eeuw).

Het is nooit een permanent woonpaleis geweest. De koning en koningin hadden, heel gezellig, allebei hun eigen vleugel. Om elkaar op te zoeken moesten ze eerst een gang door van een paar honderd meter. ūüôā

Tijdens je bezoek zie je, naast heel veel slaap- en woonkamers, ook een jachtkamer, een muziekkamer en een soort speelkamer met flipperkast en biljarttafels.

Bouw van koninklijk paleis

De eerste steen is gelegd in 1717. Het paleis is gebouwd van kalksteen en marmer uit de omgeving. Er is met man en macht gewerkt aan de bouw en de Kunst in Paleis van Mafraarbeiders kwamen uit het hele land. Er is zelfs een jaar geweest dat er meer dan 50.000 mannen hebben gewerkt. Waarschijnlijk hebben velen het niet overleefd.

Het project stond onder leiding van de Duitser Johann Friedrich Ludwig, edelsmid en architect, die eerder in Itali√ę had gewerkt.

Het schijnt dat koning João V erg onder de indruk was van de Italiaanse architectuur en de Italiaanse kunst. Wandelend door dit paleis, zul je Portugese én Italiaanse beeldhouwwerken en schilderijen zien.

Ziekenboeg voor de monniken in Mafra

Het kloostergedeelte bood ruimte aan 300 Franciscaner monniken. Opmerkelijk is hier de 18e-eeuwse ziekenboeg. Zieke monniken lagen inPaleis Mafra ziekenboeg 18e eeuw kleine kamertjes en werden van elkaar gescheiden door (met azulejos betegelde) wanden en sierlijke gordijnen.

In die tijd prikte de arts het recept aan een spijker boven het bed zodat de pati√ęnt kon controleren of doktersinstructies goed werden uitgevoerd door de verplegers. Op zondagen konden pati√ęnten de Heilige Mis bijwonen. De bedden werden gewoon midden in de ziekenzaal gezet.

Farmaceutische objecten uit 18e eeuw

Geneesmiddelen werden gefabriceerd van wortels en kruiden uit de eigen kruidentuin. Azijn, suiker en honing werd gemengd met pompoen, anijs, munt en meloenzaden. Voor elke kwaal was er een oplossing, soms zelfs al in de vorm van een pil.

Je kunt hier in Mafra een verzameling van 18e- en 19e-eeuwse farmaceutische objecten bekijken. Zo ligt er een vreemd apparaat dat in die tijd gebruikt moet zijn als een soort klysma.

Historische bibliotheek met vleermuizen

Op de vierde verdieping is een, 84 meter lange, bibliotheek met hoge boekenkasten in rococostijl. Er staan ongeveer 38.000 boeken, voornamelijk nationale en buitenlandse werken uit de 16de , 17de en 18e eeuw. Je mag de bibliotheek bekijken maar je mag er helaas niet in.

Bibliotheek Paleis Mafra

Leuk detail is dat vleermuizen hier insecten vangen en op deze manier een speciale bijdrage leveren aan het behoud van de historische boeken.

In de universiteitsbibliotheek van Coimba zie je hetzelfde als in Mafra: hier houden vleermuizen zich ook al eeuwenlang bezig met het vangen van insecten.

Meer info

Informatie over locatie en openingstijden paleis in Mafra.

Foto’s: eigen werk

2 Reacties

Plaats een reactie
  • O Pal√°cio √© uma obra de arquitetura maravilhosa, um grande patrim√īnio cultural, gostaria muito de um dia conhecer pessoalmente.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2013. Created by Meks. Powered by WordPress.