Liefdesverhaal vol drama uit 14e eeuw

tranenbron liefdesverhaal Quinta das LagrimasHet liefdesverhaal van Pedro en Inês speelde zich af op het landgoed Quinta das Lágrimas in Coimbra. Het is een bekend en tragisch 14e-eeuws Portugees verhaal. Wie waren Pedro en Inês en waarom is dit liefdesverhaal de geschiedenis ingegaan? Welke drama´s hebben zich hier afgespeeld?

Het landgoed Quinta das Lágrimas in Coimbra

Midden in Coimbra ligt het landgoed Quinta das Lágrimas met een 18e-eeuws paleis dat tegenwoordig dienst doet als 4-sterren hotel. Het luxe hotel wordt omgeven door schitterende tuinen en bossen.

Je kijkt hier uit op de universiteit van Coimbra, één van Europa´s oudste universiteiten en opgericht in de 13e eeuw.

Het 14e-eeuwse liefdesverhaal van Pedro en Inês

De geheime ontmoetingen van Pedro en Inês vonden plaats in deze tuinen. De meeste Portugezen kennen de legende omtrent hun liefdesgeschiedenis en alle drama´s die zich hier hebben afgespeeld.

Quinta das Lagrimas liefdesverhaal Pedro Ines

Het is zo´n bizar verhaal dat ik het jou ook wil vertellen.

Wie waren Pedro en Inês?

Pedro was de zoon en troonopvolger van de Portugese koning Afonso IV en Inês was een, uit Spanje afkomstige, hofdame van Pedro´s vrouw Constança. Pedro was liever bij Inês dan bij zijn vrouw en kreeg zelfs kinderen met Inês. Zijn vrouw Constança had veel verdriet en overleed.

Welke drama´s hebben zich hier afgespeeld?

Gedurende enkele jaren woonden Pedro, Inês en hun kinderen samen onder één dak. Koning en hofhouding keurden die relatie af en besloten om Inês te laten vermoorden.

Pedro trof zijn liefste dood aan, nam wraak en gaf opdracht om de drie moordenaars van Inês te doden. Van die drie, wist er één te ontsnappen. De overige twee mannen kregen een gruwelijke dood. Op bevel van Pedro zijn beide harten uit de nog levende lichamen gesneden. Hierbij is één hart uitgerukt via de rug en het andere via de borst.

In dit tragische liefdesverhaal is Pedro, na haar dood, alsnog met zijn Inês getrouwd. Hij heeft haar laten opgraven en tijdens de ceremonie werd de hofhouding gedwongen om de hand van het lijk te kussen. 🙂

In 1360 heeft Pedro haar lichaam naar het Klooster van Alcobaça gebracht en Inês een speciale graftombe gegeven. Pedro is daar later zelf ook terechtgekomen en beide graftombes zijn tot op de dag van vandaag te bezichtigen.

Oudste document over het landgoed stamt uit 1326

Het oudste document waarin Quinta das Lágrimas wordt vermeld, is een document uit 1326. In dat jaar liet koningin Isabel (oma van Pedro) een waterweg aanleggen om het water – afkomstig van twee natuurlijke bronnen – van ´t landgoed naar het Santa Clara klooster te laten stromen.

Liefdesbron

Volgens de legende liet Pedro zijn liefdesbrieven in houten bootjes naar Inês varen. Deze bron werd en wordt “Fonte dos Amores” (liefdesbron) genoemd.

Tranenbron

liefdesverhaal Pedro Ines tranenbron

tranenbron

De andere bron kreeg de naam “Fonte das Lágrimas” (tranenbron) van de 16e-eeuwse dichter Luís Vaz de Camões. Volgens de legende is dit water ontstaan door alle tranen die Inês heeft vergoten toen ze werd vermoord.

Rood gekleurde stenen: schimmel of bloed?

Het schijnt dat een bepaald schimmel de stenen rood heeft gekleurd maar volgens het volksverhaal is dat het bloed van Inês.

Dichter Camões beschreef de tranen van Inês in de 16e eeuw

Naast de tranenbron is een steen geplaatst met een aantal regels uit “Lusíadas”, een episch gedicht van Camões uit de 16e eeuw.

tranenbron uit liefdesverhaal Pedro en InesDeze tekst gaat over dit liefdesverhaal, over de dood en de tranen van Inês.

“As filhas do Mondego, a morte escura
Longo tempo chorando memoraram
E por memória eterna em fonte pura
As Lágrimas choradas transformaram
O nome lhe puseram que ainda dura
Dos amores de Inês que ali passaram
Vede que fresca fonte rega as flores
Que as Lágrimas são água e o nome amores”

Liefdeslinten in de struiken

Tegenwoordig zijn er allerlei gekleurde “liefdeslinten” te vinden in struiken en bomen. De linten worden achtergelaten door verliefde stelletjes die hier wandelen. Overigens kun je hier ook een jaarlijks zomerfestival bijwonen!

Kende jij dit 14e-eeuwse liefdesverhaal al?

Foto´s: eigen werk (behalve foto 3: Carlos Luís da Cruz)

P.S. Denk je dat je volgers op social media dit ook leuk vinden? Deel het! Bedankt 🙂


 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2013. Created by Meks. Powered by WordPress.