Legende over steensoep en een monnik

Portugese legende over steensoepWie de Portugese steensoep (Sopa de Pedra) wil proeven, moet eigenlijk even naar Almeirim in de Ribatejo. Almeirim is zelfs de Hoofdstad Van De Steensoep. Hoe is dit zo gekomen? Lees meer over varkensoren, bloedworsten en een uitermate vindingrijke monnik die iedereen te slim af was.

Hoe zit dat met die Portugese steensoep?

Lang geleden was er eens een hongerige monnik die, dwalend door Almeirim, op zoek was naar iets eetbaars. Nadat hij bij het zoveelste huis was weggestuurd, verzon hij een manier om de aandacht van de bewoners langer vast te houden. De monnik haalde een steentje tevoorschijn en vertelde dat hij een overheerlijke steensoep kon maken. Uiteraard werd hij uitgelachen maar de monnik hield vol en vroeg verbaasd of zij nog nooit zo’n smaakvolle steensoep hadden geproefd.

Legende Portugese steensoep en de monnik

De nieuwsgierige bewoners gingen overstag en gaven hem een pan met water om het steentje in te doen. Eenmaal op het vuur, begon het water te koken. De monnik keek bedenkelijk en zei dat de soep natuurlijk wel wat vet nodig had. Dat werd hem aangereikt en in de pan gedaan. Na geproefd te hebben, verkondigde hij dat de soep wel wat zout kon gebruiken. En ook dat kreeg hij van de bewoners.

Roerend in de pan, prevelde de monnik dat er eigenlijk wat kool bij moest. Haastig werden er twee kolen uit de moestuin gehaald. De schoongemaakte, en in reepjes gescheurde, koolbladeren verdwenen in de pan. De monnik proefde opnieuw en verklaarde dat een stuk worst de soep echt goed zou doen. Nadat de worst was toegevoegd, verspreidde zich een heerlijke geur. Tot slot opperde de monnik nog het één en het ander en na nóg eens geproefd te hebben, wist hij het zeker. Zijn heerlijke soep was klaar.

De monnik trok zich niets aan van zijn omstanders en begon te eten en te eten. De pan raakte leger en leger totdat iedereen de steen op de bodem van de pan zag liggen. Nieuwsgierig vroegen zij hem wat er met dat steentje ging gebeuren.

De monnik pakte hem op, waste ‘m af en verklaarde dat hij die ging bewaren voor een volgende keer.

En het originele recept?

In Almeirim staat de steensoep nog altijd op het menu in vele restaurants. Het recept ga ik hier niet vermelden. Als ik “varkensoor” en “spek” moet opschrijven, dan haak ik af. Het is een zware maaltijdsoep met bloedworst, bruine bonen, veel vlees inclusief het oor van een varken (om het nog een keer te noemen). Soms gaat er een varkenskop in. Daar doe je toch niemand een plezier mee? Mocht ik onverhoopt toch je interesse hebben gewekt, dan is een recept vast snel gevonden.

Steensoep mét echt steentje?

Als je het internet gaat afstruinen, kom je ook recepten tegen mét steentje. Fijn om je tanden op te breken. Een kokkin uit Almeirim, die al meer dan 40 jaar deze soep maakt, verzekerde mij gelukkig – via een internetfilmpje – dat ASAE niet toestaat dat er steentjes in de steensoep komen. Ik heb het niet nagevraagd bij ASAE maar ik geloofde haar eigenlijk meteen. Wie koopt er nou soep met stenen (en varkensoren)?

Wacht even… een steensoep-festival?

Ja, best moeilijk om voor waar aan te nemen maar de échte liefhebbers blijken elkaar te treffen tijdens het jaarlijkse steensoep-festival in Almeirim. De afgelopen keer was eind augustus 2017. Na vijf succesvolle festivaljaren (met ik-weet-niet-hoeveel varkensoren), zal er vast ook wel een zesde editie komen.

Een idee om te onthouden of om snel weer te vergeten?

Eet smakelijk! 🙂

4 Reacties

Plaats een reactie
    • 🙂 Ja natuurlijk, dat kan. Ik vind het zelf niet zo lekker maar smaken verschillen hè? Fijn weekend!

  • Eerste maal van genoten in Caldas: pittige smaak. Mijn echtgenote maakt het hier in België soms klaar
    (lichtjes aangepast recept) maar het best met verse groenten uit Portugal. En inderdaad de smaak valt
    niet bij iedereen in de “aarde” maar voedzaam is ze zeker. De echte Russische “Borsjtsj” heeft trouwens
    een smaak die vergelijkbaar is. Wat betreft die varkensoren: in België zijn in bepaalde streken een stoofpotje van “oren en poten (en staartje)” een lekkernij. Mijn vader en moeder genoten er steeds van terwijl ik zo ver mogelijk aan de andere kant van de tafel van mijn alledaagse steak genoot! :-D.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2013. Created by Meks. Powered by WordPress.