Legende São Martinho: zomer in november

kastanjes en legende São Martinho in PortugalRond 11 november is het áltijd warm en zonnig in Portugal. Je zou bijna geloven dat de legende van São Martinho waar is. Wat heeft het één met ´t ander te maken? Wie was de heilige São Martinho? Welk wonder vindt er plaats in dit verhaal? Wat is een magusto en welke gebruiken horen hier bij?

Volksfeest São Martinho: geroosterde kastanjes

Portugal viert São Martinho met een traditioneel volksfeest, een magusto. Door het hele land worden grote hoeveelheden kastanjes geroosterd.

Portugezen komen samen, vertellen elkaar verhalen en branden hun vingers bij het pellen van de hete kastanjes. Kinderen nemen zakjes met kastanjes mee naar school om ze daar te roosteren en samen op te peuzelen. Ook krijgen ze de legende van São Martinho uitgelegd.

São Martinho legende en geroosterde kastanjes

Roosteren kan natuurlijk in een echt vuurtje of anders in een oven. Voorafgaand wordt de platte kant van de kastanjes met een scherp mes ingekerfd om te voorkomen dat ze ontploffen.

Vers geroosterde kastanjes zijn echt heerlijk. Volwassenen drinken er traditiegetrouw speciale alcoholische drankjes bij (jeropiga of água-pé).

Over het vuur springen

Als onderdeel van dit feest, zijn er plaatsen in Portugal waar je over het vuur heen kunt springen. São Martinho wordt overigens niet alleen hier in Portugal gevierd maar ook in andere Europese landen. De vieringen verschillen van land tot land.

Waarom is het rond 11 november zo zonnig in Portugal?

Ieder jaar blijkt dat je op deze dagen je zomerkleding weer uit de kast kunt halen. Het is niet ongewoon dat mensen in T-shirt rondlopen of op het strand gaan liggen. Toeristen doen altijd graag mee en naast de traditionele kastanjes worden er veel ijsjes gegeten.

Zomer van São Martinho

In Portugal staan de warme dagen rondom 11 november bekend als Verão de São Martinho, oftewel de zomer van São Martinho.

De zomer van São Martinho wordt altijd in één adem genoemd met de legende van São Martinho. Wat wil dit zeggen?

Legende van São Martinho

Martinho was een Romeinse soldaat die, op een koude en regenachtige dag, te paard onderweg was. Tijdens zijn barre reis kwam hij een bedelaar tegen die daar stond te klappertanden van de kou.

Zonder te aarzelen pakte Martinho zijn zwaard en sneed zijn warme mantel in tweeën. Eén helft gaf hij aan de bedelaar zodat de arme man zich kon bedekken tegen de kou.

Verderop kwam Martinho een tweede bedelaar tegen die hij de andere helft aanbood. De soldaat vervolgde zijn, koude en onaangename, reis zonder mantel.

Volgens de legende is dit het punt waarbij de zwarte wolken plotseling verdwenen, het niet langer regende en de zon doorbrak.

De warmte hield zelfs enige dagen aan. Hét wonder van São Martinho!

Fijn hè, zo´n wonder

Als jullie het niet erg vinden, ga ik nog even naar het strand. 🙂

P.S. Denk je dat je volgers op social media dit ook leuk vinden? Deel het! Bedankt.

 

2 Reacties

Plaats een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2013. Created by Meks. Powered by WordPress.