Kunstcollectie van Joan Miró in Porto

kunstcollectie-joan-miro-in-casa-serralves-portugalEr is in Portugal veel ophef geweest over een kunstcollectie van Joan Miró. Deze collectie zou geveild worden door het Londense veilinghuis Christie’s, is uiteindelijk toch in Portugal gebleven en nu te zien in Casa de Serralves in Porto. Kortgeleden ben ik hier geweest. Wat vond ik van de expositie?

Locatie: villa van Serralves in Porto

De 78 kunstwerken worden tentoongesteld in de roze villa van Serralves. Architect Siza Vieira heeft de bestaande ruimte bewerkt en geschikt gemaakt voor de expositie.

Wie was Joan Miró?

De Spaanse Joan Miró wordt naast Pablo Picasso en Salvador Dalí beschouwd als een van de grote drie van de Spaanse 20ste-eeuwse moderne kunst (bron).

kunstcollectie Joan Miró in Porto

Zijn surrealistische werk bestaat voornamelijk uit tekeningen, schilderijen, sculpturen, collages en wandtapijten (tapisserieën). Miró is overleden in 1983 en was toen 90 jaar oud.

Officiële openingsceremonie van de expositiekunstcollectie-joan-miro-in-casa-serralves-porto

De officiële opening van “Joan Miró: Materialidade e Metamorfose” was op 30 september 2016. Naast de Portugese minister-president en de Portugese minister van cultuur waren ook de Portugese president én de Spaanse premier aanwezig. 🙂

Deze kunstcollectie heb ik gezien toen de allereerste drukte voorbij was. Ik had mijn nieuwsgierigheid maar even in de wacht gezet omdat ik geen zin had om lang in de rij te moeten staan.

Eenmaal binnen heb ik foto’s gemaakt. Bij navraag of ik één of twee van die foto’s op mijn site mocht zetten, kreeg ik per mail een hele rits foto’s doorgestuurd die ik mocht gebruiken voor mijn blog.

kunstcollectie-Joan-Miró-Serralves-PortoWat vond ik van zijn werk?

Ik hou van abstract en kleur. Dit groene exemplaar zou ik best thuis aan de muur willen hebben. Toch moet ik zeggen dat ik niet alles even mooi vond.

Niet mooi maar wel apart is een schilderij dat hoog in de lucht hangt. Je kunt zowel de voor- als de achterkant bekijken. Zoals te zien is op onderstaande foto, zitten er gaten in dit schilderij. Waarom? Ik heb het even voor je opgezocht in de bijbehorende catalogus.

“Num ato de destruição que era também um ato de criação e transformação, cortou e incendiou cinco telas novas” *

De gaten blijken brandgaten te zijn die Joan Miró zelf heeft aangebracht tijdens een moment van vernietiging en tevens kunstzinnige schepping. 🙂

Ben je in de buurt?casa-serralves-kunstcollectie-joan-miro

Heb je tijd en ben je toevallig in de buurt? Ga ook langs bij Serralves. De 1e zondagochtend van elke maand heb je gratis toegang.

Deze vrije toegang (van 10 tot 13 uur) geldt niet alleen voor deze kunstcollectie maar ook voor het museum en het schitterende omliggende park. Veel plezier!

 

*Bron: Catálogo da Exposição, Robert Lubar Messeri – Foto’s:  Filipe Braga

2 Reacties

Plaats een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2013. Created by Meks. Powered by WordPress.