Kunst in park en museum van Serralves

kunst-in-serralves-park-en-museum-portoNaast het stadspark is er nóg een vermeldenswaardig mooi park in Porto: Serralves. Eerder schreef ik al over het 40 uur durende zomerfestival van Serralves. Wat kun je nog meer verwachten? Denk aan een museum vol moderne kunst, een boerderij, een theehuis, rozentuin en 78 kunstwerken van Joan Miró.

Tip: één keer per maand gratis toegang

De 1e zondagochtend van elke maand is gratis (van 10 tot 13 uur). Je hebt vrij toegang tot het museum, het park en de collectie van Joan Miró.

Serralves park

Bij de ingang krijg je ook een plattegrondje van het park. Wel zo handig om je weg te vinden in dit 18 hectare grote gebied. Wat ik zo fijn vind: je vergeet hier dat je in een grote stad bent. Het is echt een mooi en groen gebied.

serralves-park-met-kunst-van-joan-miro

Iets verder doorlopend, tref je deze statige roze villa aan. Oorspronkelijk bedoeld als woonhuis, is de villa gebouwd in Art Deco stijl van de jaren dertig.

Op initiatief van de graaf van Vizela, Carlos Alberto Cabral (1895-1968) is de bouw van de villa (en aanleg van het park) in gang gezet op grondgebied van zijn familie die hier voorheen een zomerverblijf bezat.

Kunst van Joan Mirókunst-joan-miro-in-serralves-park

Sinds kort hangt het werk van kunstenaar Joan Miró in de roze villa. Ik heb het pasgeleden gezien en toestemming gekregen om deze foto op mijn site te zetten. 🙂

Theehuis

Zin om iets te eten en/of te drinken? Er is een restaurant (en een café) in het witte museum. Ben je al halverwege het park? Dan kun je ook even uitpuffen en iets drinken op het terras van het mooie theehuisje dat ligt bij de voormalige tennisbaan.

Aangelegde tuinen

Er zijn schitterende tuinen, zoals de rozentuin, kruidentuin en een tuin met camelia’s. Op de site van Serralves staat beschreven dat er ruim 200 plantensoorten zijn.

rozentuin-en-kunst-in-park-serralves-porto

Meer met botenhuis

Centraal in het park ligt een meer met een overkapping waar vroeger een bootje moet hebben gelegen om te varen op het meer. Er is hier en daar wat hoogteverschil. Je bent tenslotte in Porto en dat is soms klimmen geblazen.

Kunstwerken in het parkkunst-in-serralves-park-porto-portugal

Kunst is overal, ook in de openlucht. De grote rode schep blijkt van Claes Oldenburg en de Nederlandse Coosje Van Bruggen te zijn.

Weilanden met boerderijdieren

Ik weet nog hoe verrassend ik het vond toen ik, jaren geleden, ontdekte dat hier ook een boerderij staat met boerderijdieren, stallen en weilanden. Neem je kinderen mee, het is hier fijn wandelen.

Tot slot: Serralves museum

In het witte en strak vormgegeven museum kun je hedendaagse kunst bekijken. Het gebouw is ontworpen door Álvaro Siza Vieira en werd geopend in 1999. Onderstaande foto heb ik genomen vanuit dit museum.

kunst-in-museum-van-serralves-porto

Hier moet je zijn voor allerlei exposities van (inter)nationale kunstenaars maar ook voor muziek, dans, film en andere culturele initiatieven.

Serralves biedt 2 grote festivals per jaar

Jaarlijks zijn hier twee grote festivals: één in de zomer en één in de herfst. Tijdens die dagen is het wat drukker (understatement) maar de rest van het jaar kan je hier op je gemak rondstruinen.

Meer informatie

Zin om dit park eens te bezoeken? Alle informatie is te vinden op de site van Serralves.

Foto’s: eigen werk

2 Reacties

Plaats een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2013. Created by Meks. Powered by WordPress.