Klooster in Sintra: Convento dos Capuchos

Capuchos klooster in SintraJe moet hier bukken! Met deuren van ongeveer één meter hoog leefden acht monniken in kleine kloosterkamertjes. Dit bijzondere Franciscaner klooster (1560) in Sintra is te bezoeken en staat in schril contrast met alle pompeuze paleizen die ook gelegen zijn in het mooie Sintra zoals het bekende Paleis van Pena.

Je ziet het terug in de bezoekersaantallen: het populaire en bontgekleurde Paleis van Pena wordt jaarlijks druk bezocht en het eenvoudige Convento dos Capuchos een stuk minder. Onterecht wat mij betreft.

Staat Sintra op je programma? Neem ook eens de moeite om dit eeuwenoude klooster vanbinnen en vanbuiten te bezichtigen. Rondleiding met gids is aan te raden. Je moet wel even 3 dagen van tevoren reserveren.

Kurkklooster

Het Convento dos Capuchos wordt ook wel kurkklooster genoemd omdat de wanden en plafonds (nog altijd) bedekt zijn met kurk van kurkbomen uit de omgeving. Kurk werkt isolerend en werd gebruikt om de vochtigheid tegen te gaan.

klooster in Sintra Convento dos Capuchos

Ik heb dit klooster twee keer bezocht. De eerste keer was ruim 10 jaar geleden en de tweede keer in de zomer van 2015. Alle foto’s die je hier ziet, heb ik gemaakt tijdens mijn tweede bezoek.

Omliggende bossen

Gebouwd in de 16e eeuw tussen granieten rotsen gaat dit klooster helemaal op in de schitterende omliggende bossen. Hiermee werd een bepaalde harmonie tussen natuur (God’s creatie) en menselijk ingrijpen nagestreefd.

Sobere levensstijl

De monniken werden ook wel capuchos genoemd vanwege de puntige kap van hun habijt. Zij sliepen op de grond en aten vegetarisch.

Deze mannen leefden in deze sobere omgeving omdat zij geloofden dat zij zich pas konden overgeven aan de spirituele wereld ná het volledige loslaten van de materiële wereld.

Volgens de grondlegger van deze Franciscaner Orde (Francisco de Assis, 1181-1226) zal iemand die niets heeft, ook niets verliezen.

Monniken bezaten slechts 3 dingen

Ontdaan van alle rijkdom en levend in armoede, vonden de 8 monniken hier hun geluk en vrijheid. Zij bezaten slechts drie dingen: een habijt, een bijbel en een afbeelding van een Heilige – naar keuze. 🙂

In de 16e eeuw werden hier de langskomende pelgrims opgevangen om water te drinken bij de fontijn en wat te eten aan deze tafels (foto).

fontein klooster Capuchos in Sintra

Wat valt er te zien in dit klooster?

Bekijk de volgende (kleine) ruimtes:

 • een “kerk” met altaar;
 • acht kloosterkamertjes die in de 16e eeuw alleen toegankelijk waren voor de acht religieuzen. Je zult hier moeten bukken om naar binnen te gaan: de deurtjes zijn niet hoger dan één meter! In plaats van een bed hadden zij een plank van kurk of wat stro om op te slapen;
 • eenvoudige eetruimte (oorspronkelijk zonder tafel) en keuken;
 • klooster van kurk Convento Capuchos Sintraeen ruimte waar liederen werden gezongen op bankjes van kurk (zie: foto);
 • een kamertje voor de leerling-monnik;
 • watertank en WC;
 • bibliotheek;
 • ziekenboeg;
 • ruimte voor logés (oorspronkelijk waarschijnlijk mét “bedden”);
 • binnenplaats;
 • oven.

De monniken leefden van hun eigen moestuin. Hiernaast kregen ze regelmatig vis gedoneerd maar ook eieren, graan en kaas.

Overbodige luxe werd vriendelijk geweigerd. Zo gaat het verhaal dat ze van de twee kazen die ze kregen aangeboden maar één helft hadden aangenomen omdat dat meer dan voldoende was voor de hele week.

Kennis van medicinale planten

De mannen leefden niet helemaal geïsoleerd van de buitenwereld. Zo kwamen ze in nabijgelegen plaatsen en kregen ze ook bezoek van pelgrims. Verder stonden zij bekend om hun kennis van medicinale planten en werden ze regelmatig om advies gevraagd.

Convento dos Capuchos wordt nog steeds omgeven door een grote verscheidenheid aan planten en bomen, zoals: lavendel, rozemarijn, laurier, hulst, kastanjebomen, eiken, aardbeibomen en hazelaars.

Meer info

Bekijk hier meer informatie over het kurkklooster in Sintra.

Foto’s: eigen werk

Bron: Portugese versie van Convento dos Capuchos – ISBN: 978 1 85759 830 8

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2013. Created by Meks. Powered by WordPress.