Kleurenblind? Begrijp kleuren met ColorADD

kleurenblind ColorADDOngeveer 350 miljoen mensen zijn kleurenblind. Miguel Neiva, grafisch vormgever en universitair docent, heeft een simpel en doeltreffend universeel codesysteem ontwikkeld om kleuren te identificeren. Deze taal uit Portugal kan wereldwijd worden gebruikt.

Kleuren zijn overal. ColorADD is een uniek codesysteem en wordt, met veel succes, toegepast in scholen, ziekenhuizen, kledinglabels en de metro.

kleurenblind ColorADD

Vele Portugese bedrijven hebben de ColorADD code overgenomen om hun product toegankelijker te maken voor mensen die kleuren verwarren. Via export van deze nationale producten is ColorADD al te vinden in 80 landen.

Hiernaast zijn er 10 landen die dit codesysteem promoten via buitenlandse bedrijven, met name Spanje, Engeland, Brazilië en Japan.

ColorADD heeft vele prijzen gewonnen en internationale erkenning gekregen. Hoe werkt dit codesysteem?

Kleurenblindheid en ColorADD

kleurenblind potloden ColorADDTot voor kort waren mensen met kleurenblindheid altijd afhankelijk van anderen. Hoe weet je welk kleurpotlood je moet pakken om het gras groen te maken? Hoe koop je kleding terwijl je de kleuren niet kan onderscheiden?

Een kind met kleurenblindheid ziet niet dat een banaan geel is maar kan wel, met behulp van dit eenvoudig te leren codesysteem, zelfstandig het goede potlood pakken zonder het te hoeven vragen aan zijn klasgenootje.

Hoe werkt het codesysteem ColorADD?

De drie primaire kleuren rood, blauw en geel plus zwart en wit worden weergegeven door vijf eenvoudige grafische symbolen. Door kleuren (symbolen) samen te voegen, ontstaan er andere kleuren (andere symbolen). Er zijn zelfs symbolen voor zilver en goud. Bekijk de briljante logica van ColorADD op hun site.

Video over kleurenblindheid

Kleurenblindheid is erfelijk. Mannen zijn vaker kleurenblind dan vrouwen omdat de betrokken genen op het X-chromosoom liggen.

ColorADD in Portugal: scholen, metro en ziekenhuizen

 • Onderwijs: Kleurenblindheid kan en moet op jonge leeftijd ontdekt worden. Het project ColorADD Sociaal wil alle nationale (en internationale!) basisscholen bereiken door middel van een screening. Enkele Portugese scholen hebben de code al opgenomen in het lesprogramma. Er zijn schoolboeken, handleidingen en didactische spelletjes met symbolen. Het bedrijf Viarco produceert doosjes met 12 kleurpotloden inclusief symbolen. Duizenden doosjes zijn al geёxporteerd. Online te verkrijgen.
 • Transport: De metrolijnen in Porto hebben elk een andere kleur. De meeste mensen oriënteren zich via deze kleuren. Voor diegenen die kleuren verwarren, zijn alle lijnen voorzien van symbolen. Uitleg over het codesysteem is ook terug te vinden op  metrostations.
 • Ziekenhuizen: In ziekenhuis São João in Porto bereik je de juiste afdeling door de juiste gekleurde lijn te volgen op de vloer. Alle gekleurde lijnen zijn voorzien van ColorADD symbolen. Als patiënt krijg je een gekleurd armbandje. Welke kleur je krijgt hangt af van de ernst van je kwaal (Manchester triage system). Nu krijg je een gekleurd armbandje met de bijbehorende ColorADD code. Ook medicatie wordt geïdentificeerd met kleuren en codes. De symbolen worden ook toegepast in Hospital dos Capuchos in Lissabon.

Overige toepassingen

kleurenblind spelletje ColorADDToerisme, informatietechnologie, verpakkingen van schoenen, kledinglabels, bewegwijzering parkeerplaatsen, kleurencatalogi, horloge collecties, spelletjes, 3D-uitgave van symbolen/kleuren zodat blinden de kleuren kunnen voelen. Hoe geweldig is dit?

Hoe werkt de ColorADD app?

Er bestaat ook een ColorADD app. Ben je kleurenblind of ken je iemand die kleurenblind is? Je richt de camera van je iPhone op een gekleurd oppervlak en het resultaat (naam van kleur + ColorADD symbool) verschijnt op het schermpje.

Conclusie

ColorADD is een uniek, eenvoudig en doeltreffend codesysteem om kleuren te identificeren. Deze universele taal is ontwikkeld in Portugal door Miguel Neiva en kan wereldwijd worden gebruikt door mensen met kleurenblindheid.

Foto’s: ColorADD/Miguel Neiva

6 Reacties

Plaats een reactie
 • Bedankt voor je link onder ons artikel over de ColorAdd kleurpotloden. Ze zijn inderdaad ontzettend handig voor mensen die kleurenblind zijn. Wat een uitkomst. En het fijne er van is ook nog dat ze heerlijk kleuren. Vaak is het zo dat je dan wel een produkt hebt wat dan de kleur aangeeft maar dan is de kwaliteit gewoon een heel stuk minder. Dit is nu gelukkig niet het geval. Dit is echt een mooie toepassing. En wat goed dat de codering al op meerdere gebieden wordt toegepast. Hopelijk wordt het internationaal gebruikt in de toekomst.

  • Hoi Veronique, bedankt voor je berichtje.
   Ja, ColorAdd is echt een heel goed project van Miguel Neiva.
   Fijn dat jullie ook positief zijn over de potloden.
   Veel tekenplezier!

 • Geweldig hulpmiddel voor mijn zoon. Heel raar dat we daar in Nederland niets over horen. Enig idee hoe we in Nederland aan die codes kunnen komen? Ik kan helemaal geen Portugees. Fijn dat jullie het vertalen.

  • Hoi Hanneke,
   Je kunt het beste even een (Engels) mailtje sturen naar: info@coloradd.net
   Zeker weten dat zij jouw zoon verder kunnen helpen.
   (Die kleurpotloden met codes zijn ook erg handig en kunnen worden opgestuurd.)
   Veel succes!

   • Ik heb idd een mailtje gestuurd en kreeg meteen de dag daarna een reactie met allerhande tips en links. Ik heb me ook ingeschreven bij coloradd zodat ik op de hoogte word gehouden. De potloden zijn inmiddels besteld. Ik ben benieuwd!

    Bedankt voor de tips!
    Groetjes Hanneke

    • Wat goed dat ze zo snel hebben gereageerd! Fijn zeg, ik hoop echt dat het jullie verder helpt. Succes.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2013. Created by Meks. Powered by WordPress.