Inktvis recept met rijst: arroz de polvo

Portugees inktvis recept met rijst Arroz de PolvoIn Portugal wordt veel inktvis (octopus) gegeten. Hieronder volgt een typisch Portugees recept van een heerlijk rijstgerecht met octopus: arroz de polvo. Bekijk de Portugese kookvideo met mijn Nederlandse uitleg. Ik heb dit gerecht al vaak gemaakt. Als ik het kan, kan jij het ook. Succes en eet smakelijk!

Waar koop je inktvis in Nederland?

Ja, goede vraag. Wie weet waar je inktvis (octopus) kan kopen? Misschien kun je bevroren inktvis vinden in je supermarkt? Of anders op een goede vismarkt bij jou in de buurt? Vraag je visboer om de octopus goed schoon te maken.

inktvis recept Arroz de Polvo uit Portugal

Leuk h├Ę? Al die lange armen en rijen zuignappen.

Octopus moet zo’n 50-60 minuten koken. Niet gelijk dit recept aan de kant gooien! Denk je dat je daar geen tijd voor hebt? Kook je inktvis op een moment dat het jou goed uitkomt. Gekookte inktvis kun je wel een paar dagen bewaren in de koelkast.

Nu kost het je maar een half uurtje om dit Portugese rijstgerecht te maken. ­čÖé

Als groot fan van de kookvideo’s van Neuza Costa, zal ik je haar inktvis recept geven en haar video toevoegen.

Zelfs als je geen Portugees verstaat, is het – denk ik – toch handig om de video even te bekijken om haar handelingen in de keuken te zien. Ik heb dit gerecht al vaak gemaakt en als je alle stappen doorloopt, kan het niet mislukken.

Inktvis recept met rijst voor 5 personen (arroz de polvo)

Totale bereidingstijd is anderhalf uur (1 uur inktvis koken, 1/2 uur gerecht maken)

 • 1200 gram inktvis (octopus)
 • 1 heel ui
 • 1 fijngehakt ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 2 laurierblaadjes
 • 1dl olijfolie
 • 400 gram rijst
 • 1 bosje verse koriander (of peterselie)
 • 2 tomaten zonder vel
 • 1 glas witte wijn
 • zout + peper

Hoe ga je te werk?

1. Pak een ruime pan en kook je octopus z├│nder water op een laag vuurtje. De octopus zal vocht afstoten en koken in z’n eigen water. Duurt ongeveer 50 minuten tot 1 uur. Geen zout toevoegen. Inktvis is al vrij zoutig.

Tip: Laat ‘n heel ui meekoken. Is je ui zacht en gekookt? Dan weet je dat je inktvis ook gekookt is. Belangrijk: Gooi het paars gekleurde kookwater niet weg. Dit water is heel smaakvol en gebruik je later om de rijst in de koken. Wel even je ui eruit vissen.

2. Haal de inktvis uit de pan en leg hem op een snijplank. Tip: Bewaar een aantal van die dikke inktvisarmen (voor een salade: zie hieronder). Snij de rest van je inktvis in niet al te kleine stukjes.

3. Pak een andere pan. Hier doe je in: olijfolie, ui, knoflook en laurierblaadjes. Even laten aanfruiten op laag vuurtje. Dan voeg je toe: de, in stukjes gesneden, tomaten. Nog even laten aanfruiten.

4. Rijst toevoegen en even laten bakken. Nu toevoegen: de wijn, het paarse kookwater en ongeveer 0,5 liter water. Richtlijn: totale hoeveelheid kookwater + gewoon water moet 2 keer de hoeveelheid van de losse rijst zijn. Eventueel zout en peper toevoegen en ongeveer 15 minuten laten koken.

5. De stukjes inktvis erbij doen. Even kort laten koken en verse, fijngehakte koriander toevoegen. Vuur uit, deksel erop en nog een paar minuten laten staan. Klaar ben je.

Extra: inktvis recept voor snelle salade

Heb je een aantal gekookte inktvisarmen apart gehouden? Bewaar deze in de koelkast om te gebruiken voor een makkelijke inktvissalade die heel goed smaakt met brood of een gekookt aardappeltje.

Snij de inktvis in kleine stukjes. Meng dit met een fijngehakt uitje, uitgeperste knoflook, wat fijngehakte verse peterselie en olijfolie.

Eet smakelijk!

2 Reacties

Plaats een reactie
  • Bedankt voor je reactie!
   Octopussen behoren tot de klasse inktvissen.
   Iedere octopus is een inktvis maar (je hebt gelijk hoor) niet iedere inktvis is een octopus.
   Een octopus heeft 8 tentakels (octo=8) en niet alle inktvissen hebben 8 tentakels/armen.
   Een pijlinktvis (lula) heeft 8 tentakels en twee langere voedingstentakels.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright ┬ę 2013. Created by Meks. Powered by WordPress.