Geschiedenis: intriges van koninginnen
Portugal heeft meer koninginnen gehad dan koningen. Hoe zijn deze dames de geschiedenis ingegaan? Lees hier over intriges, extravaganties maar ook over tafelmanieren en bastaardkinderen. Wie kreeg 365 paar schoenen op haar huwelijksdag? Wie ging er rolschaatsend door de paleisgangen van Mafra?
Even een duik nemen in vroeger tijden? Hieronder volgen de eigenzinnige acties van 3 koninginnen en 1 prinses. Bronvermelding staat onderaan.
Eten met 10 of 3 vingers?
Filipa de Lencastre, afkomstig uit Engelse aristocratische kringen, trouwde in 1387 met de Portugese koning João I. De vreemde gewoonte om handen te wassen voor het eten is door haar geïntroduceerd in Portugal. Eten deed men in die tijd met alle vingers van beide handen. De Engelse Filipa had daar andere ideeën over en liet het Portugese hof zien hoe dat volgens haar moest: met duim, wijs- en middelvinger.
Eten met 3 vingers of een vork?
De Portugese prinses Catarina de Bragança trouwde in 1662 met de Engelse koning Carlos II. Vervolgens heeft zij het gebruik van de vork geïntroduceerd bij het Britse hof. Geheel volgens de etiquette, aten de nobele Britten met duim, wijs- en middelvinger. Catarina had daar andere ideeën over en liet zien hoe zij dat deed: met een vork.
Bastaardkinderen en giftige sinaasappels
Carlota Joaquina was 9 jaar oud toen ze uit Spanje naar Portugal werd gehaald om, één jaar later, te trouwen met João VI. Zij is opgegroeid bij haar schoonmoeder, koningin Maria I. In 1785 kreeg Carlota als huwelijkskado 365 paar schoenen van haar moeder, één paar voor elke dag van het jaar.
In haar volwassen leven heeft ze zich niet erg geliefd gemaakt. Enerzijds door een lange reeks buitenechtelijke affaires (van de 9 kinderen zouden er 3 of 4 van haar man zijn) en anderzijds door herhaalde pogingen om haar man van de troon te stoten.
Op macht belust zou zij hem uiteindelijk vermoord hebben door zijn sinaasappels te vergiftigen.
De eerste lift uit de Portugese geschiedenis?
Maria Pia was de echtgenote van koning Luís en had een dure smaak. Het schijnt dat zij er heel wat geld doorheen gejaagd heeft aan kleding, juwelen, kunstwerken en feesten.
Ze is de geschiedenis ingegaan met de uitspraak:
“Quem quer rainhas, paga-as!” = “Wie koninginnen wil, moet ze betalen!”
Zo’n beetje in de trant van: “Wie de ruiten breekt, moet ze betalen!”
Op verzoek van deze extravagante koningin is er een echte personenlift geplaatst in het Paleis van Mafra. Het was er één die werkte op mankracht: meerdere mannen moesten aan een touw trekken om de lift in beweging te krijgen (maar daar zal ze niet mee hebben gezeten). Het was één van de eerste liften van Portugal.
Ook was het Maria Pia die in de paleisgangen van Mafra is gezien op Portugal’s eerste paar rolschaatsen, een wonderlijk kado van de gravin van Daupías in 1873.
Tot slot
Niet alleen koningen maar ook koninginnen verdienen onze aandacht. Zeker als ze dit soort acties uithalen.
Wel vind ik dat de Maria Pia brug in Porto onterecht naar haar vernoemd is. Eigenlijk zou die brug de Adelaide Lopes brug moeten heten. Wie Adelaide Lopes was? Geen koningin maar wel een bijzonder moedige vrouw met eigenzinnige ideeën! (zie: link)
Wat vinden jullie? 🙂
Bron: Curiosidades da História de Portugal-Ana Margarida Oliveira-ISBN: 9789898816696
Leuk om zoiets te lezen temeer omdat ik van geschiedenis houd. Op school ging de les voornamelijk over de Nederlandse geschiedenis en ook de Spaanse omdat Nederland toen onder Spaans bewind stond met Alva als vertegenwoordiger van Karel de Vijfde.
Leuk Fien! Dan was dit artikel een schot in de roos. 😉
Leuk en interessant! Ontbreekt nog wel dat Portugal ook de high tea naar Engeland heeft gebracht. Weet niet meer welke koningin, maar die wilde graag een dunne sandwich met thee aan het einde van de middag. Net zoals de Portugezen nu nog doen: koffie met “torrada”.
Klopt, dat was de Portugese prinses Catarina de Bragança die ging trouwen met Carlos II. Zij heeft de “5 o´clock tea” geïntroduceerd in Engeland.