Gekleurde huisjes van Costa Nova

Gekleurde huisjes van Costa Nova do PradoKen je die huizen met die felgekleurde strepen? Costa Nova ligt op een streep land tussen binnenmeer Ria de Aveiro en de zee. De eerste “palheiros” (zoals de gekleurde huisjes genoemd werden) zijn gebouwd door vissers om netten en ander vismateriaal op te slaan. Door de tijd heen werden het vakantiehuisjes.

Strand van Costa Nova

Het strand van Costa Nova was één van Portugal’s eerste zomerbestemmingen. Eind 18e en begin 19e eeuw werd het hip om te baden in zee. De lokale vissers zagen een gat in de markt en verhuurden hun “palheiros” aan de badgasten.

De gekleurde huisjes van Costa Nova do Prado

In de 21e eeuw is het nog steeds een fijne omgeving om een middag (of langer) door te brengen, zelfs als de zon het laat afweten. Wandel langs de lange rij gekleurde huisjes en schiet hier en daar wat foto’s. De zwart-witte steentjes onder je voeten vormen hier (hoe kan ‘t ook anders) vissen in allerlei vormen en maten.

Glibberende palingen op vismarkt

Wie de nabijgelegen en eveneens felgekleurde vismarkt binnenloopt, ziet grote bakken met enge door elkaar krioelende “enguias”. Die glibberende palingen joegen mij weer snel naar buiten, al lukte het wel om even een foto te maken.

Vismarkt naast gekleurde huisjes van Costa Nova

Ben jij een paling-fan? Probeer dan de “Caldeirada de Enguias” in één van de lokale restaurants. Zelf heb ik dit nooit gegeten maar het schijnt een echte specialiteit te zijn.

Bolacha Americana

Ooit een stikhete zomerdag op een Portugees strand doorgebracht? Dan heb je vast die voorbij sjokkende man gehoord die, al roepende, zijn Bolacha Americaaaaana probeerde te verkopen. Volgens de mensen van Costa Nova komt dit Amerikaanse koekje uit hun regio. En ja, ik geloof dit.

Tripa do Zé

En wat nog leuker is: ze hebben er hun eigen zoete draai aan gegeven door het beslag minder lang te bakken. De “Tripa” (zoals zij het noemen) lijkt op een soort crêpe maar is toch weer anders. Ik heb er helaas geen goede foto van.

De befaamde “Tripas do Zé” (van José Oliveira) worden ter plekke voor je gemaakt en gevuld met chocolade of ovos moles. Hier lees je meer over de geschiedenis van deze Bolachas Americanas en Tripas.

Ria de Aveiro

Geen zin in zee en strand? Langs het water van Ria de Aveiro kun je prima wandelen, skaten of fietsen. Of je maakt een boottochtje. Het schijnt zelfs mogelijk te zijn om dolfijnen te spotten. En die gekleurde huisjes dus.

Ga er maar eens kijken. 🙂

Foto’s: eigen werk

2 Reacties

Plaats een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2013. Created by Meks. Powered by WordPress.