Europese ananas is zoet en uniek

Europese ananas S. MiguelDe ananas van São Miguel is een product met een beschermde oorsprongsbenaming. Deze benaming moet streekproducten beschermen tegen namaak. Met behulp van rook en “warme bedjes van plantaardig materiaal” komen de plantjes tot bloei in kassen. Breng een bezoek aan een ananasplantage.

De ananas is in 1848-1850 geïntroduceerd op het Portugese eiland São Miguel. De plantjes komen hier met behulp van rook en “warme bedjes van plantaardig materiaal” tot bloei in glazen kassen.

Het schijnt dat dit de enige plek ter wereld is waar de ananassen op deze specifieke traditionele manier geproduceerd worden.

Waarom is deze Portugese ananas zo speciaal?

Waar haalt jouw supermarkt de ananassen vandaan? Uit Costa Rica, de Filipijnen, Thailand of Brazilië? De Europese ananas van São Miguel is kleiner, sappiger en zoeter dan de ananas die je in Nederland kan kopen.

Deze kleinere variant is heel lekker, 100% biologisch maar ook duurder dan je waarschijnlijk gewend bent.

Hoe snel groeit zo’n biologische ananas?

Zonder gebruik van kunstmest of pesticiden is de exotische vrucht na twee jaar volgroeid. Twee jaar! Wist jij dat? Ik niet.

Europese ananas S. Miguel

Welke traditionele technieken worden er toegepast?

Om temperatuur en licht het hele jaar in balans te kunnen houden, worden de ananasplantjes geïnstalleerd in kassen.

Drie tot vier maanden later zorgt toelating van rook ervoor dat alle planten tegelijkertijd tot bloei komen.

Ook krijgen ze speciale ‘warme bedjes’ (camas quentes)! Laagjes aarde (rijk aan organisch materiaal) worden afgewisseld met o.a. het blad van de ananas, varens en dennennaalden.

Worden de ananassen geёxporteerd?

Zo’n 150 jaar geleden werd de eerste ananas geёxporteerd naar Engeland. Landen als Frankrijk, Zwitserland, Nederland, België en Rusland volgden.

Tegenwoordig verloopt de export helaas wat moeizamer. De concurrentie is groot en transport- en productiekosten belemmeren de export van deze lekkere zoete vrucht.

Waren er vroeger meer dan 4000 kassen op het eiland São Miguel, nu zijn dat er rond de 1000. De ananas blijft zo voornamelijk binnen de Portugese grenzen. Jammer!

Lijkt het je leuk om een ananasplantage te bezoeken?

De ananasplantage “A. Arruda” (Fajã de Baixo – São Miguel) is al generaties lang in de familie van Augusto Rebelo Arruda.

Hier kunnen toeristen, met of zonder gids, de kassen bezoeken en de verschillende groeistadia van de vrucht bewonderen.

Als bezoeker van de plantage krijg je een heerlijk ananaslikeurtje, gemaakt volgens traditioneel recept. Of drink je liever de verse ananassap?

In het winkeltje kun je je slag slaan en ananassen kopen voor thuis. Ook zijn er homemade ananassnoepjes en potjes met verse ananasjam. Voor de liefhebbers zijn er souvenirs te koop met ananasprint, zoals sieraden, T-shirts en keramiek.

Tot slot

Je kunt de ananassen ook kopen op de markt van Ponta Delgada. Locatie: Mercado da Graça, Rua do Mercado, Ponta Delgada.

Conclusie

De biologische ananas van São Miguel is kleiner, zoeter en wat duurder dan andere ananassen.

Het eiland São Miguel is de enige plek ter wereld waar de productie op een bepaalde traditionele manier verloopt. Rook in de kassen dwingt de plantjes om tegelijkertijd tot bloei te komen. Speciale ‘warme bedjes’ van plantaardig materiaal bevorderen het groeiproces. Na 2 jaar kan de vrucht gegeten worden.

Ga je naar São Miguel? Bezoek een plantage en proef de ananas!

Foto: eigen werk

2 Reacties

Plaats een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2013. Created by Meks. Powered by WordPress.