Cruise terminal in haven van Leixões

Cruise Terminal Leixões PortugalZin in een cruisevakantie? Interesse in architectuur? De officiële opening van de cruise terminal in Matosinhos (Porto) was in juli 2015. Deze nieuwe terminal in de haven van Leixões doet mij denken aan een spiraalvormige sinaasappelschil. Wist je dat hier 1 miljoen azulejos met de hand zijn aangebracht?

De foto’s die je hier ziet, heb ik gemaakt tijdens een open dag in 2015. Update 2017: inmiddels open voor publiek, bekijk de voorwaarden.

Seatrade cruise awards: haven van Leixões in top 3

De haven van Leixões ligt op ongeveer twintig minuten rijden afstand van Porto. Ten noorden van de haven ligt de stad Leça da Palmeira en ten zuiden ligt Matosinhos.

In september 2015 zijn de seatrade cruise awards bekend gemaakt. De cruisehaven van Leixões staat, samen met Amsterdam en San Francisco, in de top 3 van de beste havens ter wereld.

Update 2017: De cruise terminal staat trots op de internationale lijst “Building of the Year 2017” van Archdaily.

Nieuwe cruise terminal: open voor publiek in 2017

Ben je van plan om Porto en omgeving te bekijken tijdens een luxe cruisevakantie? Dan behoor je tot de gelukkigen die alvast toegang hebben tot de terminal in Leixões.

Cruise Terminal in haven van Leixões Matosinhos

Het gebouw is ontworpen door Luís Pedro Silva

De cruise terminal is ontworpen door de architect Luís Pedro Silva. In Porto hoort dit architectonische hoogstandje thuis in het rijtje van concertgebouw Casa da Música en luchthaven Francisco Sá Carneiro.

Cruise Terminal in haven Leixões Matosinhos Portugal

Open dag: kennismaken met cruise terminal

Op 19 september 2015 was er een open dag inclusief rondleiding met gids. Het was eigenlijk té druk maar ik heb toch wat foto’s kunnen maken van dit spiksplinternieuwe gebouw.

De terminal staat 800 meter van de kust en heeft een kade van 340 meter lang en 18 meter breed. Cruiseschepen met een maximumlengte van 320 meter kunnen hier terecht.

Vanaf het hooggelegen openlucht amfitheater (schuine wand van 14 meter), heb je een schitterend uitzicht over Leça da Palmeira, Matosinhos, Porto en de Oceaan.

Waarom één miljoen azulejos (tegels)?

Cruise Terminal Leixões met azulejosIn een tv-programma legt architect Luís Pedro Silva uit dat hij gebruik wilde maken van duurzaam en onderhoudsvriendelijk materiaal dat ook deel uitmaakt van de Portugese cultuur. De tegels zijn geproduceerd door Vista Alegre.

De 1 miljoen azulejos zijn handmatig, schuin aangebracht en lijken op de schubben van een vis. Het effect van al die zeshoekige tegels is heel mooi, zeker in het zonlicht.

Wat kun je verwachten op de 1e verdieping?

Alle logistiek omtrent aankomende en vertrekkende passagiers, zoals een vertreklounge met check-in balie voor 2500 passagiers en bagagecontrole met röntgenscanners en metaaldetector.

Toegang tot de schepen via een gang en een flexibele “arm”. De flexibele “arm” kan 6-18 meter in verticale richting en 120 meter in horizontale richting, afhankelijk van grootte en type cruiseschip.

En op de 2e en 3e verdieping?

De 2e verdieping wordt ingenomen door onderzoekers van CIIMAR van de Universiteit van Porto. CIIMAR is een Interdisciplinair Centrum voor Marien Onderzoek en heeft hier verschillende laboratoria en technische ruimtes.

Op de 3e verdieping is er een restaurant en ruimte voor evenementen. Je kunt hier doorlopen naar het amfitheater in de open lucht (zie foto).

Cruise Terminal openlucht amfitheater

Meer informatie over cruise terminal Leixões

Bekijk hier de overige informatie over de cruise terminal van Leixões in Matosinhos. Rondleidingen met gids zijn (inmiddels) mogelijk.

Foto’s: eigen werk

5 Reacties

Plaats een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2013. Created by Meks. Powered by WordPress.