Concertgebouw Casa da Música in Porto

concertgebouw Casa da MusicaBen je geïnteresseerd in architectuur en muziek? Bezoek Casa da Música in Porto. Dit concertgebouw heeft een gevarieerd aanbod en is ontworpen door de Nederlandse architect Rem Koolhaas. Het is de moeite waard om dit gebouw vanbuiten én vanbinnen te bekijken. Er zijn dagelijkse rondleidingen.

Concertgebouw: diamant of schoenendoos?

In 2001 was Porto, samen met Rotterdam, de culturele hoofdstad van Europa. Casa da Música opende haar deuren in april 2005 en kreeg al snel allerlei bijnamen: diamant, edelsteen maar ook rots en schoenendoos.

Het concertgebouw is heel toegankelijk en geen elitair gebeuren. Naast klassieke muziek, is er ook jazz, rock, soul, funk, hiphop etc.

Concerten: binnen én buiten

Het omliggende plein is ietwat golvend. De vergelijking met een meteoriet is weleens gemaakt; het lijkt alsof het gebouw, na landing op aarde, schokgolven heeft veroorzaakt in het aangrenzende gebied.

ingang concertgebouw Casa da Musica

Skaters maken gebruik van alle hoogteverschillen en zijn hier dagelijks te vinden. Het plein heeft een lichtgele kleur en is gemaakt van marmer uit Jordanië. In de zomer vinden veel concerten buiten plaats. Ik heb hier, onder andere, de Braziliaanse Adriana Calcanhotto zien optreden. Geweldig concert!

Zelfstandig door het concertgebouw of met gids?

Ik herinner me dat het in de begintijd nog mogelijk was om door het hele gebouw te lopen en, uit nieuwsgierigheid, hier en daar wat deuren open te trekken.

Casa da Musica concertgebouw in Porto

Tegenwoordig kan dat niet meer en gelijk hebben ze. Een gids leidt je door het gebouw en vertelt je alles wat je wilt weten. Zo hebben de concertzalen speciale akoestische kwaliteiten die wereldwijd zijn erkend.

Belangrijkste ruimtes van Casa da Música

Casa da Música telt 9 verdiepingen en bestaat uit verschillende ruimtes:

Sala Suggia – De grote zaal en hét middelpunt van het concertgebouw. Het is een ruimte met 1238 zitplaatsen en veel daglicht. Kijk je om je heen, dan zie je overal bladgoud. Als je hier gaat zitten, zul je merken dat je ‘t zitvlak iets naar voren en naar achteren kan schuiven. Een handig systeem zodat je niet hoeft op te staan als er iemand langs wil.

Sala 2 – De kleinere concertzaal met 300 zitplaatsen en 650 staanplaatsen. Het is een flexibele ruimte. Stoelen en podium kunnen verwijderd worden.

Sala Laranja – Deze oranje ruimte heeft een geluidsinstallatie en een apparaat (sensor) dat onze aanwezigheid en bewegingen opmerkt. Bij elke beweging hoor je een ander geluid. Loop je hier met wat mensen door elkaar heen, dan hoor je dus allerlei geluiden door elkaar. Deze creatieve en dynamische ruimte is vooral bedoeld voor kinderen maar ook leuk voor volwassenen.

Sala Roxa – De paarse kamer kijkt uit op de grote Suggia zaal. Bedoeld als een muzikale en tegelijkertijd kalmerende omgeving voor kinderen.

concertgebouw VIP ruimte Casa da Musica

Sala VIP

Sala VIP – Alle wanden en het plafond zijn bedekt met replica’s blauwwitte tegels (azulejos) van Portugese en Nederlandse afkomst. De architect Rem Koolhaas wilde hiermee een link leggen tussen beide culturen. Vanuit dit vertrek (gebruikt voor recepties en conferenties) kun je de Atlantische Oceaan zien!

Sala Cybermúsica – De wanden zijn bedekt met puntige lichtgroene stekels van een zacht sponsachtig materiaal. De ruimte is vooral bedoeld voor de innovatieve educatieve projecten.

Sala da Renascença – De wanden en het plafond zijn bedekt met groen-blauw-witte azulejos.

Helemaal bovenin is er een restaurant met een schitterend uitzicht over de stad.

Rondleidingen

Dagelijks zijn er rondleidingen zodat je alles met eigen ogen kunt bekijken.

  • Engels: 11:00, 16:00
  • Portugees: 11:00 en 16:00

Adres: Avenida da Boavista, 604-610 Porto

Conclusieconcertgebouw Casa da Musica Porto

Casa da Música in Porto biedt verschillende stijlen muziek en dagelijkse rondleidingen door het hele gebouw. Dit concertgebouw is ontworpen door de Nederlandse architect Rem Koolhaas. In de zomermaanden zijn er concerten die je buiten op het plein kunt bijwonen. Ga je naar Porto? Loop even naar binnen om het programma te bekijken. Wie weet zit er iets voor je bij. Het is de moeite waard!

Wat je verder niet mag missen in Porto: grootste stadsfeest São João en portwijn regatta op de Douro!

Foto’s: eigen werk

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2013. Created by Meks. Powered by WordPress.