Castelo Rodrigo biedt een geweldig uitzicht

Castelo Rodrigo in PortugalCastelo Rodrigo is een historisch en hooggelegen dorpje in het Marofa-gebergte in Noordoost-Portugal. Bekijk de ruїnes van een voormalig woonpaleis, de smalle straatjes en het spectaculaire uitzicht. Bezoek ook het theehuis “Sabores do Castelo” annex winkeltje met lokale delicatessen en gratis proeverij.

Dit ommuurde dorpje is een nationaal monument. Ik ben hier al vaak geweest en het verveelt nooit. Castelo Rodrigo ligt op 820 meter hoogte.

Iets richting het noorden ligt de Côa vallei en dáár moet je zijn voor prehistorische rotstekeningen van 25.000 jaar oud.

uitzicht-castelo-rodrigo

toegangspoort-castelo-rodrigo

Theehuis met gourmetwinkeltje

Ben je deze toegangspoort door, dan tref je gelijk links dat theehuisje aan. Binnen of buiten op het terras kun je kiezen uit 10.000 soorten thee. (Oké, dat is wat overdreven maar de keuze is groot.) Er is een aangrenzend winkeltje waar je o.a. zoete en zoute amandeltjes uit de Douro-regio mag proeven. Aanrader!

theehuis-castelo-rodrigo-in-portugal

Het theehuis is van de Fransman André Carnet en zijn Portugese vrouw. Zij bewerken deze amandelen volgens eigen recept. In het gourmetwinkeltje zie je allerlei zakjes amandelen met sesamzaadjes, zout, kaneel, een mix van vijf specerijen, chocolade, koffie en zelfs met een pasta van groene olijven. Bereiding vindt, meerdere keren per week, plaats in Castelo Rodrigo. De laatste keer dat ik er was, zag ik buiten bakken vol staan. Bij navraag bleek dat ze daar stonden af te koelen na behandeling.

Korte geschiedenis

Lopend door de smalle en stille straatjes, lijkt het hier vrij uitgestorven. Toch blijken er nog ongeveer 50 mensen te wonen. Hoe zit het eigenlijk met de geschiedenis van dit dorp?

In het Verdrag van Alcanizes van 1297 werden de grenzen tussen Portugal en Spanje vastgesteld. Het toenmalige verdedigingskasteel kwam in Portugese handen (bron).

De ruïnes die nu nog overeind staan, blijken de overblijfselen te zijn van een voormalig woonpaleis (1590) van Cristóvão de Moura. Hij onderhield contacten met Spanje.

overblijfselen-van-woonpaleis-in-Castelo-Rodrigo

De bewoners van het toenmalige dorpje Castelo Rodrigo zagen in hem een verrader en hebben in 1640 zijn woonpaleis in brand gestoken. De muren zijn nog te bewonderen.

Schandpaal uit de 16e eeuw

Verder loop je langs andere bezienswaardigheden zoals een middeleeuws waterbassin van 12 meter diep en een gevangenis. Ook staat er een schandpaal van 8 meter hoog uit de 16e eeuw.

Castelo Rodrigo in het donker

Hoe adembenemend mooi het overdag ook is, in het halfdonker is de sfeer pas echt mysterieus. 🙂

historisch-dorp-Castelo-Rodrigo

Video van Castelo Rodrigo

Heb ik je kunnen overtuigen om ook eens te gaan? Deze beelden vanuit de lucht geven je vast een eerste indruk van dit dorpje.

Meer informatie

Meer lezen over het historische dorpje Castelo Rodrigo? Ben je ooit al eens geweest? Hoe vond je het?

Foto’s: eigen werk

4 Reacties

Plaats een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2013. Created by Meks. Powered by WordPress.