Biologisch park in Vila Nova de Gaia

Vila Nova de Gaia Biologisch Park PortugalIn Vila Nova de Gaia, niet ver van Porto, ligt het Parque Biológico. Het is geen dierentuin en geen botanische tuin. Wat is het wel? Een uitgestrekt en groen gebied van 35 ha. Naast de dieren die hier in het wild leven, zijn er ook (gewonde) dieren die het niet alleen redden en verzorgd worden. Bezoekje waard!

Otters

Gelijk bij aanvang van je wandeling, zie je aan de rechterkant het verblijf van de otters. Nieuwsgierige, speelse dieren én goede zwemmers. Altijd leuk om naar te kijken!

Biologisch Park Vila Nova de Gaia Portugal

Vossen, slangen, genetkatten en eekhoorntjes

Wie door dit biologische park loopt, komt te weten dat hier honderden diersoorten in het wild leven, zoals vossen, slangen en de (‘s nachts actieve) genetkatten.

Ik heb hier meerdere eekhoorntjes van boom naar boom zien vliegen. Weleens gezien? Als ze zweven, lijkt het alsof ze vliegen omdat ze hun voor- en achterpoten spreiden.

Ooievaars

Je ziet hier ook een groen veldje met ooievaars die afkomstig zijn uit revalidatiecentra. Op het bordje is te lezen dat zij hier (hopelijk) hun vliegvermogen kunnen herstellen. Of ze vervolgens besluiten om te blijven of weg te vliegen, mogen ze zelf weten.

Uit een (daar te lezen) bericht van maart 2016 blijkt dat één van die ooievaars prima in staat was om het park vliegend te verlaten, maar liever bleef waar hij was. Opvallend is dat hij vervolgens samen met een (wild) ooievaarsvrouwtje een nest heeft gebouwd in het park.

Gerenoveerde watermolenMolen Biologisch Park Vila Nova de Gaia Portugal

Wat kun je nog meer verwachten? Ik noem bijvoorbeeld: wilde zwijnen, grote bizons, steenbokken, reeën, reptielen en vissen. Meer dan veertig vogelsoorten bouwen hier hun nestje. Tijdens de vogeltrek wordt het park tijdelijk bezocht door andere vogelsoorten.

Ook zijn er voormalige boerderijen te bezichtigen met allerlei boerderijdieren. Een watermolen laat je zien hoe de molenaars hier voorheen leefden en werkten.

In de herfstmaanden zijn er schitterende paddenstoelen. Ook zijn er hier honderden plantensoorten geïnventariseerd.

Revalidatiecentrum in het park

Het park ontfermt zich over zieke en gewonde wilde dieren. Ook dieren die in beslag zijn genomen door autoriteiten, kunnen hier terecht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan illegale dierenhandel.

Dit centrum in Vila Nova de Gaia is het oudste revalidatiecentrum van Portugal (1983) en krijgt per jaar ongeveer 2000 dieren. Volledig herstel en vrijheid blijkt mogelijk voor ongeveer 31%. De overige dieren blijven in het park of worden overgebracht naar andere locaties.

Overige info

Ik ben hier verschillende keren geweest en kan je echt aanraden om dit park eens te bezoeken, mét of zonder kinderen.

Op de site van het biologische park in Gaia (Avintes) kun je ook een handig Engels / Portugees foldertje downloaden.

Wat is er nog meer te doen in Vila Nova de Gaia?

Andere tips voor je verblijf in Porto of Vila Nova de Gaia: dierenpark Santo Inácio (ligt niet ver van het biologisch park) en de porthuizen. Veel plezier!

Foto’s: eigen werk

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2013. Created by Meks. Powered by WordPress.