Alentejo? Bezoek Monsaraz en Alqueva

Historisch dorp Monsaraz in AlentejoZin in rust en ruimte? Kies voor een vakantie in de streek Alentejo en bekijk de beroemde sterrenhemel rondom het Alqueva-meer. Vanuit het historische dorp Monsaraz heb je een schitterend uitzicht over het meer en de immense vlakte van de Alentejo. Dit filmpje vanuit de lucht geeft je alvast een 1e indruk.

Alentejo

De Alentejo ligt ten noorden van de Algarve en beslaat een gebied van circa 30.000 vierkante kilometer. Het is een dunbevolkte landstreek.

Alhoewel het landschap hier behoorlijk vlak is, zijn er ook bergachtige gebieden: Serra de São Mamede, Serra da Adiça, Serra de Portel en Serra do Caldeirão.

Het hooggelegen dorpje Monsaraz biedt je een geweldig uitzicht.

Alentejo - Historisch dorp Monsaraz

Alqueva-meer en Alqueva-dam

Vanuit Monsaraz kun je het Alqueva-meer zien. Met een oppervlakte van 250 vierkante km, is dit één van de grootste (door de mens gecreёerde) meren in Europa.

De Alqueva-dam is een stuwdam van 96 meter hoog in de Guadiana-rivier, niet ver van de Spaanse grens. Deze dam is gebouwd om electriciteit op te wekken en de Alentejo van water te voorzien.

Alqueva is ook een toeristische bestemming. Het gebied rondom het grote meer wordt geroemd om de donkere hemels met lage lichtvervuiling. Hier moet je zijn om de sterrenhemel te bewonderen. Reserveer ´n nachtelijk boottochtje en ervaar het zelf.

Verder kun je hier zeilen, waterskiën, kanovaren en kajakken. Of je gaat gewoon lekker zwemmen, picknicken en genieten van het zonnetje.

Verplaatsen van een volledig dorp?

Wist je dat er ´n heel dorp verplaatst moest worden om deze dam te kunnen bouwen? Dit oord zou namelijk compleet onder water komen te liggen. De inwoners hebben ´n nieuw dorp gekregen met dezelfde dorpsnaam Aldeia da Luz. In dit nieuwe dorp is een museum gebouwd ter herinnering aan het oude dorp. Te bezichtigen zijn de foto´s en overblijfselen van het verloren gegane Aldeia da Luz.

Video van Alqueva en Monsaraz

Op de video zie je het Alqueva-meer en het dorp Monsaraz. Heb je weinig tijd? Spoel even door naar 4:23 min. Er is gefilmd vanuit de lucht en alle schitterende lichtjes van Monsaraz moet je echt even zien!

Monsaraz

Middeleeuws dorp Monsaraz in AlentejoMonsaraz heeft een kasteel en vestigingsmuren en wordt beschouwd als één van de oudste plaatsen in Portugal. Het schijnt dat dit oord al bevolkt werd in de prehistorie.

Eenmaal door de toegangspoort, is ´t leuk ronddwalen door de eeuwenoude straatjes van kalk- en leisteen. De foto´s heb ik een paar jaar geleden gemaakt. Er zijn allerlei winkeltjes met lokale producten (sinaasappellikeur!) en heerlijke restaurantjes.

Ga je in juli richting de Alentejo? Monsaraz is deze maand een openluchtmuseum. Er zijn culturele evenementen (muziek, dans, theater) en je kunt volop kennismaken met de ambachtelijke producten en gastronomie van deze streek.

Verdere informatie over de Alentejo

Meer info over Alqueva en Monsaraz.

Conclusie

Ben je op zoek naar een rustige vakantie in een mooie omgeving? De Alentejo is een zuid-centrale streek in Portugal en beslaat ongeveer 1/3 deel van het hele land. Monsaraz is een historisch, hooggelegen en ommuurd dorp met een kasteel, leistenen straatjes en witte huizen. Het Alqueva-meer behoort tot de grootste (kunstmatig aangelegde) meren van Europa en biedt vele recreatieve mogelijkheden. Fijne vakantie!

Foto´s: eigen werk

P.S. Denk je dat je volgers op social media dit ook leuk vinden? Deel het! Bedankt 🙂

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2013. Created by Meks. Powered by WordPress.