Afurada: washuis en wapperend wasgoed

Afurada Portugal Openbaar WashuisIn Afurada, een klein vissersdorpje in Gaia, is het fijn fietsen en vis eten. Aan de rivierkade staan stokken in wigwam-constructies met wapperend wasgoed aan een wirwar van lijnen. Bontgekleurde waslijnen zijn niet uitgestorven in dit land maar Afurada heeft ook een openbaar en overdekt washuis.

Wasplaats Afurada Portugal

Volle waslijnen naast een jachthaven

Al is dit dorpje klein en pittoresk, je bent hier helaas nooit alleen. Ooit is door iemand bedacht dat dit de ideale plek is voor een jachthaven met ligplaatsen voor 300 boten en is het eigenlijk iets te populair bij het nationale en internationale publiek.

Jachthaven van Afurada

Pal naast de jachthaven met z’n hagelwitte boten, wappert dus al dat bonte wasgoed in de openlucht. In en rondom het openbare washuis (lavadouro público), zijn de lokale visvrouwen niet geïnteresseerd in luxueuze pleziervaartuigen of gelanterfanter langs de kade. Ze hebben wel wat anders aan hun hoofd; de was moet gewassen. Op de hand uiteraard, anders krijg je het nooit echt goed schoon.

Afurada Wasplaats Portugal

Ik loop daar weleens te lanterfanten en toen ik eens nieuwsgierig het naadje van de kous wilde weten, kreeg ik te horen dat ze wel wasmachines hebben thuis maar dat die niet altijd handig zijn. En dat het wasgoed ook gewoon beter droogt aan de rivierkade in het zonnetje. In de wirwar van lijnen blijken ze zelfs een “eigen” waslijn te hebben.

Bovendien wassen ze al tientallen jaren op deze manier. Werd er voorheen geknield gewassen (één van de vrouwen gaf daar de voorkeur aan), nu doen ze dat staand. Een borstel en wat zeep of handwasmiddel, meer hebben ze niet nodig.

Openbaar washuis in Afurada

Lavadouro of Washuis in Afurada

Het grijsblauwe water in de watertank voelde koud aan. Toen ik vertelde dat ik voor mijn handwas altijd lauwwarm of warm water gebruik, werd ik vriendelijk uitgelachen.

De dame op de foto vertelde dat ze dit al sinds haar tiende doet. Vroeger kon het ‘s winters best koud zijn – de wasplaats was toen nog niet overdekt – maar sinds 2003 is dat probleem uit de wereld en is er geen vuiltje meer aan de lucht. Voor de vrouwen uit de omgeving is de rivierkade van Afurada duidelijk ook een sociale ontmoetingsplek.

Voorheen zonder en nu mét dak

Lavadouro Washuis in Afurada

Op mijn vraag of er geen kledingstukken verdwijnen van de lijnen, knikte ze. Maar, zo ging ze verder, op doordeweekse dagen gaat het washuis om 20:00 uur op slot en kan het wasgoed daar tot 07:00 binnenblijven. Liever neemt ze het gelijk mee naar huis.

Tot slot

Openbaar is openbaar. Iedereen mag hier zijn of haar handwasje doen. Dus als je het eens wilt proberen? Afurada ligt niet ver van Porto en staat, wat mij betreft, in de top 3 voor mooie fietstochtjes en gegrilde visjes. En mijn handwas? Die toch het liefst in mijn eigen badkamer met wat lauwwarm water.

Foto’s: eigen werk

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2013. Created by Meks. Powered by WordPress.